Blandet resultat for bagmandspolitiet

Bagmandspolitiet fik både ret og uret i en sag mod Aarhus Lokalbank om kursmanipulation.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tidligere direktør i Aarhus Lokalbank blev onsdag frikendt for kursmanipulation i Vestre landsret, som forkastede byrettens dom. Derimod fandt retten, at to ledende medarbejdere havde begået noget kriminelt, men de slipper for straf.

Her er et overblik over alle SØIKs straffesager mod bankledelser

Capinordic Bank

Retten i Lyngby frikendte i april i år bankens tidligere bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad og tidligere direktør Henrik Juul for mandatsvig og overtrædelse af lov om finansiel virksomhed.

Lindblad og en af hans forretningspartnere blev idømt to et halvt års fængsel i et andet forhold, som ikke vedrørte hans ledelsespost i Capinordic Bank. Lindblad har anket dommen.

EBH Bank

Otte bankchefer fra EBH Bank, Morsø Sparekasse og Sparekassen Kronjylland, herunder tidligere EBH Bank-direktør Finn Strier Poulsen, blev i juli 2015 frikendt i retten i Hjørring for kursmanipulation, bedrageri og mandatsvig. SØIK ankede dommen til landsretten, men på grund af en postfejl nåede ankebrevet ikke frem i tide, og Højesteret har afslået at lade sagen køre i Vestre Landsret af samme årsag. Forinden havde SØIK tabt to sager i EBH-komplekset i landsretten om kursmanipulation i EBH Bank og Sparekassen Himmerland samt om kursmanipulation i Trifork-aktien.

Eik Bank

To tidligere chefer i den kuldsejlede bank, Brian Toft og Jesper Clausen, blev i maj 2015 idømt bøder på hver 30.000 kr. i Københavns Byret, fordi bankens enkeltengagement med en ejendomsmagnat var for stort. Eik-bankcheferne har anket dommen.

Tønder Bank

Tidligere direktør i den krakkede Tønder Bank, Mogens Mortensen, fik i december 2015 en bøde på 25.000 kr. ved byretten i Sønderborg for at give mangelfulde indberetninger til Finanstilsynet. Han har anket dommen.

Aarhus Lokalbank

Bankdirektør Per Hermansen fik 30 dages ubetinget fængsel, og to ledende medarbejdere i banken fik tre måneders ubetinget fængsel i byretten i Århus i oktober 2014. Vestjysk Bank, som overtog Aarhus Lokalbank i 2012, blev idømt en bøde på en million kr. De dømte ankede til Vestre Landsret, hvor direktøren onsdag blev frikendt for tiltalen om kursmanipulation under særligt skærpende omstændigheder. Banken fik derimod skærpet straffen, idet bøden blev hævet til  2,5 mio. kr. I forhold til de to ledende medarbejdere kom landsretten frem til, at de har begået noget kriminelt, men at de ikke skal afsone en straf. Trods bortfaldet af straf fik anklagemyndigheden dermed rettens ord for, at bankens handlemåde var strafbar, og derfor kan dommen betragtes som principiel.

Ringkjøbing Landbobank

Byretten i Herning frifandt i oktober 2014 banken og en ansat for kursmanipulation for 13 mio. kr. Bagmandspolitiet har anket sagen. Banken er det eneste selvstændigt overlevende pengeinstittut på listen.

Amagerbanken

Sommeren opgav SØIK sigtelserne mod den tidligere ledelse i banken, der gik ned i 2011. SØIK har for nylig tabt en sag om kursmanipulation ved byretten i København mod to tidligere chefer og en kunde i banken. SØIK har anket denne dom.