Nye tider hos Bagmandspolitiet: Fra bankkrise til skattesvig

Efter en årrække med fokus på oprydningen efter den danske bankkrise er fokus skiftet hos Bagmandspolitiet. Ny tendens er moms- og skattesvig, siger Bagmandspolitiets chef, Morten Niels Jakobsen.­

Med en række nye tiltag forsøger Morten Niels Jakobsen at ændre Bagmandspolitiets image, som har været udskældt for årelange sagsbehandlingstider og for at tabe de afgørende sager. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den historisk store svindelsag, hvor Skat blev franarret ni milliarder kroner i dansk udbytte­skat, har muligvis forstørret problem­stillingen, men tendensen skulle være god nok: Efter en årrække med fokus på banker og retsopgøret efter finanskrisen er Bagmandspolitiets fokus nu skiftet.

»De nye tendenser, som vi ser, er en markant stigning i moms- og skattesvig. Man siger jo, at svindlerne vender sig mod de offentlige kasser i krisetider. Det svarer meget godt til det billede, som vi oplever i en tid med meget lav vækst. I 00ernes boom-økonomi handlede det om bankerne, og nu er de offentlige kasser navnlig i fokus inden for vores område,« siger statadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), populært kaldet Bagmandspolitiet.

Morten Niels Jakobsen har siddet på den øverste – og ofte udskældte post hos Bagmandspolitiet i halvandet år. Med en række nye tiltag forsøger han at ændre Bagmands­politiets image, som i årevis har været udskældt for årelange sagsbehandlingstider og for at tabe de afgørende sager. Blandt andet er hele organiseringen af Bagmandspolitiet blevet ændret, ligesom økonomers rolle i efterforskningerne er blevet styrket.

Efteruddannelse på CBS

»Samtidig har vi fået en analytisk afdeling med blandt andet sociologer, som skal forudse udviklinger og tendenser. Man har arbejdet med analyse tidligere i et vist omfang, men måske ikke så systematisk. Det er tanken, at det kan være med til, at vi kan tage forbrydelser i opløbet,« siger Morten Niels Jakobsen og tilføjer:

»Lidt groft sagt: De opgaver, som politiet er rigtig gode til, bliver der mindre af, og det, som politiet er knap så gode til, bliver der mere af. Der bliver mere kompliceret økonomisk kriminalitet med en international dimension og med IT. Det er trenden, og det skal vi være gearet til. Derfor skal vi løfte kompetencerne blandt andet med efteruddannelse af vores dygtige politifolk på CBS.«

Især Bagmandspolitiets meget lange sagsbehandlingstider, hvor sigtede eller tiltalte har skulle vente i årevis på en afklaring, har ofte været kritiseret. Netop nu er den gennem­snitlige sagsbehandlingstid fra anmeldelse og til et eventuelt anklageskrift på 616 dage.

»Det vil jeg have betragteligt ned. Sags­behandlingstiden skal ned med stram ledelse, mere gennemsigtighed internt og bedre IT-redskaber, men også ved at få flere kompetencer ind allerede i den allerførste opstart af sagerne. Blandt andet ved at tilknytte dygtige økonomer langt tidligere,« siger Morten Niels Jakobsen og fremhæver selv sagen om OW Bunker, der gik ned med et brag blot otte måneder efter børsnotering:

»Den tog vi ind uden en anmeldelse. Alle kunne se, at der formentlig var noget ravruskende galt. Et selskab, der går ned otte måneder efter børsnotering. Vi satte økonomer og meget skarpe efterforskere på den sag, og vi håber, at vi kan tage stilling til om der er kød på sagen til et anklageskrift i løbet af 2016,« siger han og roser økonomernes rolle i den sag:

»Vores økonomiske konsulenter er en nyoprettet gruppe, som er fantastisk vigtig for os. De er væsentlig bedre gearet til at læse og knække et regnskab. Det er jeg eller de andre jurister jo slet ikke på samme måde.«

Udbyttesvindlen

En af de største sager hos Bagmandspolitiet netop nu er den kæmpe sag om svindel med dansk udbytteskat, hvor den britiske finansmand Sanjay Shah er hovedmistænkt. Svindlen vurderes til at være på 9,1 mia. kr., hvor Bagmandspolitiet har konfiskeret 1,7 mia. kr.

»Sådan en sag er ikke god for sammenhængskraften i vores skattesystem. Der sidder en masse danskere, som nidkært skal lave deres selvangivelse, og så har man en situtation, hvor der forsvinder så mange penge fra Skat,« siger Morten Niels Jakobsen.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan Sanjay Shah har et omfattende netværk på mindst 39 selskaber verden over – heriblandt en stribe selskaber i kendte skattely som Caymanøerne og De Britiske Jomfruøer.

»Jeg har hele tiden sagt, at det bliver op ad bakke i denne her sag, og sådan er det stadig. Det er den af den simple grund, at pengene kan overføres relativt let mellem forskellige lande. Der har været meget stille i pressen i denne sag, men det har der ikke hos politiet. Men jeg kan ikke komme ind på detaljerne,« siger Morten Niels Jakobsen.