Familien i kødhakkeren

Hanne Richardt Beck gennemlyser med ubønhørlig klarhed de uforløste håb og tabte år, som livet med familien påfører os.

Hanne Richardt Beck: "Familien Kammer". Fold sammen
Læs mere

»Slægt skal følge slægters gang« lyder smukt, når man synger det, men det kan være en forbandelse, at man livslangt er bundet til sin familie. Hanne Richardt Beck maler med bred pensel forbandelsen ud på hver eneste side i sin nye roman, »Familien Kammer«.

Hvad enten man rejser til fjerne lande eller bor i søndagsmiddagsafstand fra sine forældre og søskende, tøjrer slægten, generne og barndommen os til stamtræet. Det lyder storladent, kan også være det, men for langt de fleste er det trivielt og helt almindeligt. Som i familien Kammers tilfælde.

Hanne Richardt Beck flytter læseren ind i hovedet på et aldrende tandlægeægtepar og dets tre voksne børn. En datter, der arbejder i Dragør Kommune, en søn, der er skoleinspektør på en kriseramt kommuneskole, og en datter, som bor i Malmø og forsøger at undgå kontakt med resten af familien. Voila. Intet usædvanligt. Faktisk overalmindeligt. Og dog fem enestående personligheder, der går og bakser med at presse bare en smule lykke ud af det sølle liv, hver især har.

Når det er sværere end svært, skyldes det, at de hver især er præget af barndomshjem, hvor faren var fraværende, og moren ikke havde det i sig at være mor. Således har fru Kammer haft en mor, der tydeligvis var kunstner, men måtte lade sig vikle ind i forklæde og moderskab.

Fru Kammer selv ville som ung, nygift tandlæge ikke have børn, men gravid blev hun alligevel. Det var synd for hendes børn, for de har alle tre svært ved at blive voksne, som blev nogle afgørende knogler i deres selvopholdelsesdrift knust i en kødhakkemaskine undervejs i deres barndom.

Hanne Richardt Beck er en dygtig karaktertegner. Eminent er beskrivelsen af den nyskilte midaldrende Thomas Kammers forelskelse i lærerværelsets yngste lærerinde, der eroderer alle hans forsøg på at tænke klart.

Ligeledes er det modigt at turde blive stående så længe og intenst i den ældste søsters sammenbrud, da hun opdager, at hun og hendes mand ikke begge livslangt har været barnløse. Han har i alle årene vidst, at han er far til et barn, han aldrig har mødt.

Den omhyggelige dvælen ved de enkelte personers tankesæt er romanens styrke, men når dertil lægges, at der ikke er nævneværdig handling, bliver læsningen af næsten 500 sider en anelse langstrakt. Lidt svært bliver det i længden at fastholde interessen for denne meget almindelige familie, hvor pointen tydeligt er, at den er almindelig. Hvad den virkelig også er.

»Familiekødhakkeren« kalder den yngste datter i tankerne sin familie. Vi lever i et årti, der hylder moderskab og kernefamilien i en grad, så det må ende i hykleri. Men når facaden går op, går kunsten ind. I »Familien Kammer« afslører forfatteren Hanne Richardt Beck ligusterfamiliens iturevne sjæle. Ren digtning, men samtidig, som al sand kunst, ufortyndet virkelighed.

Forfatter: Hanne Richardt Beck.

Titel: »Familien Kammer«.
Sider: 486.

Pris: 299,95 kr.
Forlag: Gyldendal.