Telias sidste problembarn er endelig solgt

Den svenske telegigant kan fem år efter betændt bestikkelsessag koncentrere sig om Norden og de baltiske lande. Ny Telia-topchef skal bl.a. forholde sig til Danmark – herunder et forventet salg af en del af sin gamle arbejdsplads hos TDC.

Telia har solgt alt uden for Norden og de baltiske lande fra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fem år efter at den svenske telegigant Telia oven på en bestikkelsessag besluttede at sælge alle sine forretninger uden for Norden og Baltikum fra, er det nu endelig lykkedes at lukke et kapitel.

Sidste brik var teleselskabet Moldcell i Moldova, som Telia nu har solgt for 217 millioner kroner til det multinationale investeringsselskab CG Cell Technologies. Moldcell er Moldovas næststørste teleselskab med omkring 900.000 kunder.

Betalte millioner under bordet for mobiltilladelse

Fra nu af er Telia dermed et rent nordisk-baltisk teleselskab og bliver som følge af de mange frasalg slået af norske Telenor, som nu er Nordens største teleselskab – en position, som Telia har haft i årevis.

Telia, som i Danmark er nummer tre efter TDC og Telenor, har siden 2015 solgt fra i Eurasien, som udgjorde omkring en femtedel af selskabets forretning. Beslutningen blev truffet efter afsløringen af, at Telia gennem et skuffeselskab i Gibraltar havde betalt et større millionbeløb for at skaffe sig vigtige mobiltilladelser i Usbekistan. Gibraltar-selskabet havde tætte forbindelser til den nu afdøde usbekiske præsident Islam Karimovs datter, som dengang var minister med ansvar for teleområdet.

Afsløringerne kostede store dele af Telia-toppen i både direktion og bestyrelse deres poster, og den nye ledelse gik straks i gang med at rydde op og sælge fra i Eurasien, sådan som det var blevet besluttet.

De seneste fem år har Telia solgt sine andele i mobilselskaber i Nepal, Kasakhstan, Usbekistan, Aserbajdsjan, Georgien, Tadjikistan og Tyrkiet. Moldova var sidste levn fra den dengang store satsning. Moldcell bidrog med omkring 0,7 procent af Telias indtægter og 0,6 procent af driftsresultatet.

Da ingen konkurrencemyndigheder skal involveres i frasalget, forventer Telia at kunne lukke det eurasiske kapitel i indeværende kvartal.

Det danske problem – og muligt opkøb

»Jeg er glad for at kunne annoncere, at vi nu har fuldendt vores rejse med at trække os ud af Eurasien og dermed fuldt ud kan fokusere på de nordiske og baltiske markeder,« siger Christian Luiga, som er fungerende topchef for Telia, indtil den tidligere TDC-topchef Allison Kirkby tiltræder omkring april.

Hun skal blandt andet forholde sig til Telias danske forretning, som i årevis har været et lokalt problembarn, og som er på nippet til at blive overhalet af teleselskabet 3, som har haft solid kundefremgang.

I spil om det danske telemarked er også den ene halvdel af TDC-koncernen, nemlig Nuuday, der omfatter alle TDCs kundeselskaber som YouSee, Telmore, Hiper m.fl. TDC-koncernen har 17. februar fået den tidligere Telenor- og B&O-topchef Henrik Clausen som ny koncernchef. Hans væsentligste opgave ventes at blive at få Nuuday i form til at blive solgt fra, således at TDC fremover under sine nye ejere – de tre danske pensionskasser ATP, PKA og PFA og den omstridte, australske kapitalfond Macquarie – kan koncentrere sig om at drive netværksforretningen, TDC Net, videre.

Telia og Telenor nævnes som oplagte købere, men hvordan det skal skrues sammen for at opnå godkendelse hos de danske konkurrencemyndigheder, er der ingen klar løsning på. Telia og Telenor har tidligere forsøgt at slå deres danske forretninger sammen som det eneste sted i verden, men måtte give op ved udsigten til en nedadvendt tommelfinger fra EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Staten er største enkeltejer

Telias største enkeltejer er den svenske stat, som ejer 37,3 procent af koncernen. Det har flere gange været på tale at sælge den statslige ejerandel, sådan som den danske stat for mange år siden gjorde det i det dengang statslige teleselskab TDC, men det er endnu ikke sket.

Også i Norge sidder staten stadig solidt på ejerandelen. Her ejer staten 54 procent af Telenor.