Telia går efter nul affald og nul CO2 i 2030

Den svenske telegigant skal allerede om to år udelukkende bruge grøn strøm og er klar til at skifte leverandører ud, hvis disse ikke har en plan for et bedre klima.

Telia har sat sig konkrete klimamål, hvor de første allerede skal være nået om to år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kimmo Brandt/EPA/Ritzau Scanpix

Om to år vil hele den svenske telekoncern Telias energiforbrug komme fra grøn elektricitet, og i 2030 skal Telia være CO2-neutral og have nedbragt sin affaldsmængde til nul – hvilket Telias leverandører skal forpligte sig til at medvirke til.

Det fortalte Telias fungerende topchef, Christian Luiga, da han onsdag fremlagde koncernens regnskab for julekvartalet.

»Fra 2022 vil vores elforbrug være 100 procent neutralt. Det var 93 procent af forbruget i 2018, og selv om jeg endnu ikke har fået tallene for 2019, er vi på rette vej,« sagde han.

Det samlede forbrug skal dog sættes ned med fem procent, og Telia selv skal i 2022 være klimaneutral, blandt andet når medarbejdere er på forretningsrejse.

Leverandører uden en plan ryger ud

Det er et skridt på vejen mod i 2030 at være helt CO2-neutral og stå uden affald, der ikke kan genbruges i koncernen, som lige nu beskæftiger omkring 20.800 medarbejdere, heraf de 794 i Danmark.

»Det er ikke kun noget, som vi fortæller vores leverandører. I 2022 skal de have angivet over for os, hvordan deres egne planer er for at kunne nå disse mål. Ellers har vi tid til at skifte til andre leverandører. Vi ønsker at have leverandører, der har samme hensigter som os,« fastslog Christian Luiga.

Telia er i Danmark, Norge, Sverige og Finland samt de tre baltiske lande efter at have solgt sine aktiviteter i Eurasien fra. Dermed er Telia ikke længere Nordens største teleselskab men må overlade tronen til norske Telenor.

I Danmark er Telia nummer tre efter TDC og Telenor.

Den svenske stat er Telias største aktionær med en ejerandel på over 37 procent.