Ny forskning i mobilstråling giver stadig ikke entydige svar

Det hidtil største forsøg med rotter har stadig ikke kunnet fastslå entydigt, at strålingen fra mobiltelefoner kan medføre kræftsvulster.

Strålingen fra mobiltelefoner og -master er igen blevet undersøgt, og stadig kan forskerne ikke konkludere, at der er risiko for at udvikle kræft. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der forskes fortsat i, om strålingen fra mobiltelefoner kan medføre kræftsvulster - og svaret er fortsat ikke helt entydigt.

Det til dato største forskningsprojekt, igangsat af den amerikanske regering, viser, at hanrotter, som blev udsat for meget høje grader af samme slags stråling, som mobiltelefoner udsender for at holde kontakten med nærmeste mast, udviklede svulster i vævet omkring hjertet. Men hunrotter og mus, der blev udsat for samme behandling, viste ingen tilsvarende tegn.

Kan ikke overføres til mennesker

Det fremgår af en rapport fra det nationale toksikologiske forskningsprogram (NTP) under Det Nationale Institut for Miljø- og Sundhedsforskning, der samtidig understreger, at man ikke umiddelbart kan overføre resultaterne til mennesker.

Forskerne understreger også, at dyreforsøgene skulle teste situationer, hvor man blev udsat for voldsom mobilstråling, men at de nuværende grænser for, hvor høj strålingen må være, beskytter mod netop dette.

Spørgsmålet har været diskuteret og undersøgt i årevis, uden at det har kunnet fastslåes, om mobilstråling er skadelig. Nogle undersøgelser påviser en højere risiko for hjertesvulster ved stor brug af mobiltelefonen, andre gør ikke.

De to studier har varet ti år og kostet 25 millioner dollars. De er de mest omfattende til dato.

Svage beviser

Omkring seks procent af de hanrotter, hvis hele krop blev udsat for den højeste mobilstråling, udviklede en sjælden form for svulst i nervevævet nær hjertet. Rotter, som ikke blev udsat for samme behandling, oplevede ikke det samme. Svulsterne ligner dem, som er fundet i andre studier af folk, der virkelig bruger deres mobiltelefon meget, men disse svulster er opdaget i øret og nær hjernen.

Medicinsk direktør i det amerikanske svar på Kræftens Bekæmpelse, American Cancer Society, Otis Brawley, sagde forleden til nyhedsbureauet Reuters, at rapporterne ikke ændrer på det grundlæggende:

»Beviset for, at der er en forbindelse mellem mobiltelefoner og kræft, er svagt, og indtil nu har vi ikke set en højere kræftrisiko hos folk,« sagde han.

Mobilsignaler er radiofrekvenser. Hvor kraftige signalerne er, afhænger af, hvor langt man befinder sig fra nærmeste mobilmast og dermed, hvor mange anstrengelser - og hvor megen kraft - mobiltelefonen skal bruge på at holde forbindelsen.

Mobiltelefoner er det mest udbredte stykke elektronik i verden, og der er flere aktive mobiltelefoner i også Danmark, end der er indbyggere. Desuden bruger masser af udstyr mobilnettet for at blive koblet til Internettet.