Grøndalsvænge dropper forlig - nu venter retssag

Andelsboligforeningen Grøndalsvænge, der på grund af en 100 år gammel servitut står til at miste omkring 400 mio. kr., har tirsdag aften valgt at sige nej tak til forliget med Københavns Kommune.

Andelsboligforeningen Grøndalsvænge i Københavns nordvestkvarter er endt i en kamp med Københavns Kommune på grund af en 100 år gammel servitut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Andelsboligforeningen Grøndalsvænge vil ikke acceptere, at en 100 år gammel servitut skal betyde et værditab på op mod 400 mio. kr. Foreningen har her til aften stemt nej til et forlig med Københavns Kommune, og derfor venter nu en retssag mod kommunen.

Inden aftenens afstemning havde en beboer i Grøndalsvænge beskrevet det på den måde, at det var et valg mellem pest eller kolera. Enten skulle foreningen indgå forlig med Københavns Kommune og dermed acceptere, at boligernes værdi bliver fastfrosset i 20-30 år.

Alternativt skulle foreningen sige nej til forliget. Det vil alt andet lige betyde, at andelsboligforeningen skal i en retssag mod Københavns Kommune for at blive helt fri for servitutten. Det vil dog formentlig tage flere år, og i mellemtiden vil der højst sandsynligt komme en bølge af søgsmål mellem beboere og tidligere beboere i Grøndalsvænge, da boligerne i en periode er handlet til ulovlige priser.

Men på trods af dette var der altså flertal for nej. 2/3 af de fremmødte skulle stemme ja, for at en aftale om et forlig blev vedtaget. 164 stemte for og 196 stemte nej.

Formanden for Grøndalsvænges økonomiudvalg, Kim Erdmann, siger:

"Vi forventer, at kommunen nu vil stævne Grøndalsvænge. Og i den tid det tager vores kompetente, men noget langsomme retsvæsen at afgøre, om kommunen kan kræve servitutten overholdt, kommer vi til at leve i usikkerhed om vores økonomi og vores boligpriser. Det her scenarie kan stadig afværges, hvis kommunen beslutter sig for at give Grøndalsvænge et tilbud, vi ikke kan sige nej til. Men det opfatter jeg ikke som sandsynligt."

"Det er bestyrelsens opfattelse, at vi kom så langt ad forhandlingsvejen, som det var muligt for kommunen at strække sig. Og bestyrelsen har anbefalet beboerne at sige ja til forliget – selvom det ikke indeholder det, vi egentlig ønsker, nemlig at priserne på vores grunde frit kan følge det øvrige andelsboligmarked. Men Grøndalsvænges beboere ville ikke acceptere forliget, primært på grund af kommunens vedholdende og urimelige krav om forbud mod fortjeneste på grunde i Grøndalsvænge."

100 år gammel servitut

Kort fortalt er Grøndalsvænge havnet i den ulykkelige situation, at Københavns Kommune har valgt at håndhæve en 100 år gammel servitut, der betyder, at andelsboligforeningens grunde er knap 400 mio. kr. mindre værd end forventet. Det svarer til omkring én mio. kr. pr. husstand for de 389 andelsboliger.

Grøndalsvænge har tidligere købt sig først fri af en mindre tilskudsdeklaration i 1995, og i 2004 købte foreningen sig fri af en tilbagekøbsklausul ved at betale en frikøbssum på 80 mio. kr. til kommunen. Herefter tillod Grøndalsvænge, at både bygninger og grunde kunne stige i takt med den offentlige vurdering. På den baggrund er grundværdierne steget til samlet 508 mio. kr.

Men for knap et år siden fik andelsboligforeningen brev fra kommunen om, at der er tinglyst endnu en 100 år gammel servitut, som forbyder andelsboligforeningen nogensinde at lade grundene stige i værdi. Derefter er grundene blot 115 mio. kr. værd, altså 393 mio. kr. mindre.

Siden har de to parter kæmpet en indædt kamp om servitutten. I sidste ende var det op til Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune at afgøre, om servitutten skulle opretholdes. Et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten bestemte, at servitutten opretholdes.

Kommunen tilbød dog Grøndalsvænge et forlig, der kort fortalt betyder, at værdistigninger på grundene gerne må indregnes i værdien af Grøndalsvænge. Men grundene må ikke stige i værdi. Bygningerne må fortsat gerne stige i værdi i takt med de offentlige vurderinger, dog først når den i forliget indregnede opskrivning af værdierne er indhentet.

I praksis betyder det, at den samlede værdi af Grøndalsvænge vil ligge på det nuværende niveau de kommende 20-30 år. Foreningen betaler med andre ord selv for forliget i form af, at husene ikke stiger i værdi i mange år.

Men dette ville andelshaverne altså ikke acceptere. Dermed forsætter foreningens kamp mod Københavns Kommune.