Grøndalsvænge-klausul risikerer at åbne for sorte penge

Hvis Københavns Kommune fastholder en fastfrysning af grundværdier i Grøndalsvænge på et gammelt og lavt niveau, vil det stimulere ulovlige handler, vurderer ejendomsmægler.

Københavns Borgerrepræsentation skal stemme om et forligstilbud til andelsforeningen Grøndalsvænge, der vil sætte værdierne af andelene forskelligt, alt efter om de er handlet eller belånt, eller de slet ikke er handlet, siden foreningen i 2004 ophørte med at få værdistigninger godkendt i kommunen. Foto: Betina Garcia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sorte penge er igen begyndt at skifte hænder under bordet i København, når der handles med andelslejligheder. Og hvis kommunen opretholder en klausul om at fastholde grundpriserne i den omstridte andelsforening Grøndalsvænge, vil det kun invitere til, at der også her betales for de kunstigt billige boliger under bordet – hvis de overhovedet kommer på markedet.

Det vurderer indehaver af Andelsbutikken Martin Østengaard, som understreger, at han både har en principiel og kommerciel interesse i en liberalisering af andelsboligmarkedet.

Konsekvenserne af fastfrysning

Sent torsdag aften efter Berlingskes deadline skulle Københavns Borgerrepræsentation stemme om et forligstilbud til Grøndalsvænge, der vil sætte værdierne af andelene forskelligt, alt efter om de er handlet eller belånt, eller de slet ikke er handlet, siden foreningen i 2004 ophørte med at få værdistigninger godkendt i kommunen.

»Men det vil være helt hen i vejret at stavnsbinde folk på den måde. Hvis de kommer igennem med at fastholde servitutten, så bankes dem, der blev boende, jo tilbage til stenalderen og stavnsbindes til deres boliger. Desuden er det en tilbagerulning af den liberalisering af andelsboligmarkedet, der trods alt skete, da man gav lov til at bruge valuarvurderinger,« siger Martin Østengaard.

Den umiddelbare konsekvens af en fastfrysning af grundværdierne i Grøndalsvænge vil efter hans mening være, at boligerne aldrig vil blive solgt til andre end familie og venner, og at der i yderste konsekvens vil komme sorte penge i spil, hvis det ikke kan lade sig gøre.

Sorte penge er allerede dukket op på andelsmarkedet igen i takt med, at markedets priser har ramt de såkaldte maksimalpriser på andelsboligerne.

»Når vi står til åbent hus derude, bliver vi ofte spurgt af folk, om de kan få lov til at byde mere end maksimalpriserne. Så selvfølgelig vil der komme sorte penge på spil i Grøndalsvænge, og det styrker ikke de værdigt trængende boligsøgende, som kommunen ellers vil tilgodese,« siger Martin Østengaard.

»Det vil jo komme alle til gode«

På baggrund af en gennemgang og vurdering af alle de boliger, der blev solgt gennem andelsbutikken i 2013 og de efterfølgende prisstigninger, vurderer Martin Østengaaard, at sælgere af andelsboliger i gennemsnit får 110- til 150.000 kroner mindre for deres boliger, end de kunne have indbragt uden en maksimalpris. Og i lyset af at bankerne i øjeblikket slås om at tilbyde den laveste rente på andelsboliglån, vurderer han, at alle ville vinde ved at sætte priserne fri.

»De pressede renter viser, at bankerne er villige til at sende noget likviditet ud, så det vil jo komme alle til gode – også de værdigt trængende, der ville få mulighed for at købe en af de boliger, der ellers kun sælges til familie og venner,« siger han.

I forhold til at en klausul som i Grøndalsvænges tilfælde pludselig dukker op, gør det heller ikke noget godt for tilliden og gennemsigtigheden på andelsboligmarkedet, mener Martin Østengaard. Men han påpeger, at der ved årsskiftet trådte et nyt system i kraft, hvori alle oplysninger om bl.a. klausuler og servitutter skal indberettes i forbindelse med en handel med en andelsbolig.