S: Flæskeforbud skader integrationen i København

Halalkød og nul svinekød i daginstitutionerne kan få danskere til at vælge de pågældende institutioner fra, lyder det fra Socialdemokraterne i København.

Martin Skriver undrer sig over, hvorfor der bliver taget religiøse hensyn i daginstitutioner, som blandt andet kan medføre, at der ikke bliver serveret svinekød, men kun kød fra halalslagtede dyr. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skader integrationen og går ud over mangfoldigheden, når daginstitutioner kun serverer halalkød og ingen svinekød for børnene.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokraternes politiske ordfører i borgerrepræsentation, Lars Aslan Rasmussen, efter at Berlingske i går kunne beskrive, hvordan en familiefar på Amager har haft svært ved at finde en vuggestue til sin søn Ragn, hvor der ikke bliver taget særlige, religiøse hensyn til, hvad børnene må spise.

Ifølge Lars Aslan Rasmussen er det »et misforstået hensyn«, at der for muslimske børns skyld kun bliver tilbudt halalkød og intet svinekød. Det går ud over mangfoldigheden i institutionerne og dermed også integrationen, mener han.

»Skal vi tiltrække danske familier til de områder, hvor der er mange indvandrere, nytter det ikke noget, at der bliver taget de her religiøse hensyn. Vi risikerer også at skræmme de indvandrere væk, der gerne vil integreres og være danskere,« siger han:

»Set i det lys er det ærgerligt, at det er hensynet til en lille gruppe muslimer, der kommer til at sætte dagsordenen med særlige kostkrav.«

Lars Aslan Rasmussen understreger, at mange muslimer ikke vil spise svinekød, men har et afslappet forhold til halalslagtet kød. De går jo også på cafeer og burgerbarer, som han siger. Og, tilføjer han, et muslimsk barn bliver ikke syg af at se et andet barn, der spiser svinekød.

»Vi lever i en by, der bliver mere og mere opdelt. I den forbindelse gavner det ikke, at vi tager så mange religiøse hensyn,« mener han.

Men det er op til de enkelte institutioner selv at afgøre, hvilken slags mad de vil servere, understreger han. Det vil han ikke blande sig i. Ifølge Lars Aslan Rasmussen skal politikere ikke diktere institutionernes kostpolitik og dermed fratage dem deres selvbestemmelse.

40-årige Martin Skriver fra Sundbyvester forklarede i onsdagens Berlingske, hvordan han i jagten på en vuggestue besøgte fire institutioner. I alle fire blev der serveret halalkød, og kun i den ene af dem kunne børnene også få svinekød.

»Det er simpelthen forkert, at vores børn skal udsættes for andres religiøse særregler. Eller religiøsitet i det hele taget, når de går i daginstitution,« fortalte han i avisen.

Martin Skriver fortalte også, hvordan han i en af institutionerne, »Stjernehimlen«, fik at vide, at den hvert år fejrer en uges muslimsk eidfest. Men det er en misforståelse, oplyser pædagogisk leder af institutionens vuggestue »Det Lille Univers« Jacob Kruse. Det er derimod en uge med kulturel mangfoldighed, der bliver fejret i forbindelse med den årlige FN-dag. En uge, der, som Jacob Kruse udtrykker det, »tager udgangspunkt i forskelligheder«.

Han bekræfter, at alt kød er halal i »Stjernehimlen«, og at der ikke er svinekød. 94 procent af maden er økologisk.

»Vi har valgt halal ud fra et synspunkt om inklusion. Ud fra tanken om at der her i institutionen er børn fra forskellige kulturer, og det er vigtigt, at de har noget fælles at spise. Børnene skal opleve en samhørighed, når de spiser. De skal ikke opleve, at nogle ikke får serveret det samme som de andre. Det er alene ud fra en tanke om inklusion. Det handler ikke om religion. Vi har masser af børn samlet her hver dag, og dem har vi et ansvar for. Og altså også et ansvar for at de føler sig som en del af fællesskabet,« forklarer han.

Det er bl.a. ved, at alle spiser det samme?

»Præcis,« siger Jacob Kruse.

Dog, tilføjer den pædagogiske leder, får de 220 børn i »Stjernehimlen« en gang om året tilbudt svinekød. Det er til jul, det er flæskesteg, og det er frivilligt.

Hvor mange af børnene har behov for halalmad?

»Det er ligegyldigt, om det er én procent eller 50 procent, det er et princip, og det handler alene om inklusion,« siger han.

Det er ifølge Københavns Kommune uklart, i hvor mange af de kommunale daginstitutioner der udelukkende bliver serveret halalkød og intet svinekød.

Dansk Folkepartis (DF) udlændingeordfører, Martin Henriksen, bruger sagen om familiefaren fra Amager til at opfordre såvel Venstres børne- og ungdomsborgmester i København, Pia Allerslev, som hele partiet Venstre til at sige fra over for »den stigende islamisering«.

»Det er skuffende og dybt beklageligt, men desværre ikke overraskende, at Venstre i Københavns Kommune ser positivt på og tilmed støtter den stigende islamisering, vi ser i vores offentlige institutioner,« mener Martin Henriksen:

»Jeg ser alt for tit, at der ikke er sammenhæng mellem det, som Venstre siger i offentligheden, og det, som de støtter politisk. Det er især på udlændinge- og integrationsområdet, at det gør sig gældende. Derfor, hvis Venstre virkelig er modstander af, at danske daginstitutioner løbende tilpasser sig islam og muslimsk kultur, må de gøre noget for at stoppe udviklingen og rulle den tilbage.«

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, afviser kritikken fra DF.

»Modsat DF er vi i Venstre liberale. Vi mener, det er dem, der er tættest på borgerne, der skal træffe beslutningerne. Mens DF vil have forbud mod ikke at servere svinekød, mener vi, det må være en lokal beslutning,« siger han:

»Men vores politiske holdning i Venstre er rimelig klar. Jeg synes, der bliver taget for mange religiøse særhensyn i København. Ikke fordi jeg har noget imod hensyn. Bare de ikke går ud over andre børn eller koster ekstra. Problemet er, at man i nogle københavnske institutioner ikke ønsker at servere svinekød af hensyn til nogle få muslimske børn. Det er lidt mærkeligt. Jeg ville også synes, det var underligt, hvis mit barn ikke kunne få svinekød, fordi andre børn ikke måtte få det.«