Sådan får I en god ferie i sommerhuset

Et par uger i sommerhuset er en enestående chance for at lade familiens batterier op igen, få nærvær og fælles oplevelser. Her er den ultimative guide til en dejlig sommerhusferie – også i regnvejr.

Skal du i sommerhus med familien? Se her hvordan I alle får den bedste ferie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

En ferie i sommerhuset kan få pulsen helt ned.

Med lange lyse dage og gode bøger i liggestolen – uden mobiltelefoner, fordringsfulde chefer og påtrængende e-mails. Og lige pludselig er der overskud til at male køkkenet eller udskifte tagrenden. Drømmen af en ferie. Tiden bliver flydende, og livet bliver let – eller rettere kan blive det.

For det kan godt være, at børnenes drøm er en ganske anden. De kræver action. Der skal ske noget, og det er hele tiden. Og så har vi balladen.

»Hvis sommerhusferien skal blive vellykket for begge parter, kræver det lidt omtanke fra forældrenes side,« siger cand. phil. i pædagogik Jørn Martin Steenhold, forsknings- og udviklingschef hos »De Kreative Netværk«, der står bag står bag forskningsprojekter om børns leg, læring, fantasi og drømme.

»Selvfølgelig skal forældrene også restituere og være gode ved sig selv ind imellem, men de skal først og fremmest hjælpe børnene med at få en god ferie og få tiden til at gå på en fornuftig måde. Jeg vil mene, at en sommerhusferie er en enestående chance for at få en masse oplevelser med sine børn, og det er næsten vigtigere end noget andet. Familien er så forjaget og fortravlet i hverdagen. Her er chancen for at råde bod på det,« siger han, der som far til fem på talrige sommerhusferier ikke kun taler som ekspert. Han taler også af erfaring.

Læsning og bøger

Højtlæsning og gode bøger ser han som en oplagt og samlende fornøjelse i sommerhuset.

Uanset om man kryber i skyggen på en varm sommerdag eller indendøre, mens regnen står ned i stænger.

»Efter oplæsningen skal man sætte børnene til at tegne det, der er blevet læst højt. For min skyld må man godt tvinge dem til at tegne mindst en eller to tegninger om dagen. Der skal være intellektuelle pligter, selv om det er ferie og uanset, at familien i dagligdagen måske ikke har et intellektuelt arbejde.

Hensigten er at få en samtale i gang. En dialog mellem far, mor og børn. Den dialog kan man selvfølgelig godt få ved at se en film sammen, men ordene kommer ikke frem på samme måde, som når man oplæser, tegner og samtaler.

Og det er ordene og dialogen, der er så væsentlig og vigtig, for den har man næsten ikke har tid til i dagligdagen,« siger han.

Han er godt klar over, at det kræver lidt overskud af forældrene.

»Man skal gide læse højt. Og hvis man ikke gider det, skal man tage sig selv i nakken som forældre og gøre det. For det er – sagt lige ud – ens forbandede pligt at skabe en dialog med sine børn, når man har tid til det,« hævder Jørn Martin Steenhold.

Familier, der slet ikke har en tradition for at tegne, skal bare gå i gang alligevel. Mange børn siger måske, at de ikke kan tegne, men ofte har de ikke fået tid og ro til det. Det får de i sommerhuset.

Udflugter - også i regnvejr

Bøger i sig selv er naturligvis ikke nok. Fælles oplevelser, som man også kan tegne og snakke om, er en lige så vigtig del af ferien.

»Selvfølgelig skal der arrangeres udflugter, men de skal doseres rigtigt. Og det behøver ikke være vandland og Legoland altsammen.

Det kan sagtens være en tur til et fyrtårn, man skal op i. Eller familien kan besøge en naturskole, hvor der altid er grill-pladser og lave frokosten over bål. Eller man kan stille vækkeuret til halv fire og se solen stå op. Det er at lære livet at kende. Det kan godt være, at børnene brokker sig, men de vil helt sikkert bagefter føle, at det var en stor oplevelse," fortæller han.

Det er også vigtigt at opleve vejret. I Jørn Martin Steenholds familie er det ikke kun børnene, der har haft regnbukser med.

»Igen skal forældrene tage sig selv i nakken, men med det rigtige regntøj er det fantastisk at opleve regnvejret – at se, hvordan åen bliver fuld af vand. Regnvejr er jo bare en anden slags vejr,« siger han.

PC og video

Nu skulle man tro, at Jørn Martin Steenhold ville forsage videoer, playstation og al den slags væsen. Men nej.

»Selvfølgelig skal man ikke tage det fra børnene. Men det er ikke meningen, at de skal sidde og trampe i det hele tiden. Jeg mener, at man må aftale en tidsfaktor, og den hedder maks. en time hver dag. Det kan godt være, at de brokker sig, men det må man tage med,« siger han.

Teenagere

At have teenagere med i sommerhus er en udfordring på et andet plan.

»Man skal nok ikke bilde sig ind, at man kan tage flere uger i sommerhus med sin teenager og føre lange samtaler. Tre uger vil nok være i overkanten for de fleste.

Her gælder det om at lytte til de unges ønsker og forhandle sig frem. For eksempel lade dem tage en ven eller veninde med eller slå en handel af med dem om at tage et par dage eller en uge med familien og ellers få lov til at komme på sprogskole eller lejrtur.

Den slags forhandlinger skal man passe meget på med i forhold til de mindre børn, men i teenagealderen er det efter min mening okay at forhandle i demokratiets hellige navn. De er trods alt på vej til at blive voksne« siger han.

Alligevel kan forældre og store børn let gå fejl af hinanden.

»Problemet med teenagere er ofte, at de stort set altid har deres egen dagsorden. Den er skjult for forældrene, og de skal nok sørge for ikke at røbe den. Den vil de gerne have for sig selv. Og det skal man langt hen ad vejen give dem lov til.

De skal også have lov til at ligge og sove hele formiddagen væk, hvis det er det, de vil. De har behov for det. Og de skal nyde at tulle rundt i nattøj. Hvis naboens dreng eller pige kommer forbi, skal de nok hurtigt komme i tøjet,« siger Jørn Martin Steenhold.

Også forældrenes ferie

Nu er det ikke meningen, at forældrene konstant skal optræde som pauseklovne, der i et væk underholder børnene.

Det er også de voksnes ferie, og forældrene skal med god samvittighed kunne trække sig tilbage med en god bog.

»Børnene har såmænd kun godt af at kede sig ind imellem. Det kan provokere dem til at komme i gang selv, og normalt er børn gode til at hitte på et eller andet.

Men de skal ikke have lov til at ligge indendøre hele dagen og spille playstation. Så må man tage dem i nakken og sende dem udenfor. Det er trods alt stadigvæk forældrene, der opdrager børnene,« siger han.