Overblik: Så vidtrækkende er hvidvaskskandalen i Danske Bank

Berlingske har siden marts 2017 gravet dybt i sagen om hvidvask gennem Danske Bank. Læs om sagen her - og find links til de væsentligste artikler.

Milliarder af mistænkelige summer er kørt gennem Danske Banks afdelinger. Berlingske har det seneste år afsløret, at ansatte i banken aktivt hjalp med at skjule lyssky kunder, og at sagen har tråde til præsident Putins familie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Enorme og dybt mistænkelige pengestrømme fossede i årevis uhindret gennem Danske Banks estiske filial.

Berlingske har siden 2017 bid for bid afdækket en af de største bankskandaler i danmarkshistorien - sagen om hvidvask i Danske Bank.

Få et indblik i arbejdet med sagen her.

Herunder kan du læse om sagens udvikling og finde links til de centrale artikler.

English version of this overview here.

Hvidvaskede milliarder fossede gennem Danske Bank

Første del af hvidvasksagen begyndte i marts 2017, da Berlingske sammen med journalistorganisationen OCCRP og det russiske dagblad Novaya Gazeta m. fl. kunne afsløre, at meget store beløb uhindret var passeret gennem Danske Bank Estland og Nordea i København, uden at bankerne havde kontrolleret kunder og transaktioner, som hvidvaskreglerne kræver det.

Anden del af hvidvaskserien begyndte i september 2017, da Berlingske kunne grave dybere ned i kundekartoteket i Danske Bank Estland. Bl.a. kom det frem, at diktaturet i Aserbajdsjan benyttede konti i Danske Bank Estland til at kanalisere penge videre til europæiske politikere, embedsmænd, skattely og luksusforbrug.

Afsløringerne kom efter et læk af data til Berlingske, som efterfølgende delte materialet med en række medier under navnet »Azerbaijani Laundromat.« Afsløringerne førte til, at Danske Banks topchef Thomas Borgen i september 2017 lancerede en tilbundsgående undersøgelse af hvidvasksagen, da sagen så »værre ud end frygtet«.

Hvad vidste man i banken?

Efterfølgende har Berlingske kunnet afdække, at Danske Bank-ledelsen i både Estland og København meget tidligt i forløbet modtog kraftige advarsler om mulig hvidvask i den estiske filial. Og at bankledelsen i København endda blev advaret af bankens interne revision om, at ansatte i banken bevidst og aktivt skjulte lyssky kunder fra myndighederne.

Berlingske har også senere kunnet afsløre, at Danske Banks daværende topchef, Thomas Borgen, tidligt i forløbet var langt bedre orienteret om hvidvasksagen i bankens filial i Estland, end han har givet udtryk for.

Trods advarslerne i både 2013 og 2014 tog det banken mere end halvandet år at rydde op i de mistænkelige kunder i Estland. Først i januar 2016 var den problematiske afdeling lukket ned. Undervejs blev banken kritiseret af de estiske myndigheder for langsommeligheden.

Link til Putin-familien og FSB

Sagen har også vist sig at have opsigtsvækkende tråde til magteliten i Vladimir Putins Rusland.

Én af de tidlige advarsler til Danske Banks topledelse kom således fra en chef i banken, der i december 2013 advarede direktionen om mulige brud på hvidvaskreglerne i bankens estiske filial. Ifølge denne whistleblower var en gruppe af selskaber med konti i filialen angiveligt kontrolleret af »Putin-familien og FSB« med henvisning til den russiske efterretningstjeneste.

Også det danske finanstilsyn gik efterfølgende ind i sagen. Forinden måtte tilsynets formand, Henrik Ramlau-Hansen, dog erklære sig inhabil i sagen. Han var nemlig tidligere direktionsmedlem i Danske Bank med øverste ansvar for hvidvaskkontrollen, mens de mistænkelige forhold stod på.

Kritik fra Finanstilsynet og politiet går ind i sagen

I april 2018 fratrådte Lars Mørch, der havde været chef for Business Banking og den baltiske forretning siden 2012.

I maj 2018 rettede Finanstilsynet en historisk hård kritk af Danske Bank i hvidvask-sagen. Samme dag som Finanstilsynet offentliggjorde kritikken af Danske Bank i hvidvask-sagen, meddelte Henrik Ramlau-Hansen, at han trak sig fra posten som formand for Finanstilsynet.

De estiske myndigheder åbnede i juli 2018 en efterforskning af Danske Bank, mens Bagmandspolitiet herhjemme åbnede en efterforskning i august.

Store konsekvenser og lavine af nyheder

19. september 2018 offentliggjorde Danske Bank sin advokat-redegørelse om sagen på et historisk pressemøde. 90 siders gennemgang af svigt på svigt i hvidvask-skandalen og et omfang af astronomiske proportioner. Samt et farvel til topchef Thomas Borgen.

Sagen sluttede dog langt fra ved offentliggørelsen af advokat-redegørelsen. Efterspillet af skandalen er fortsat i fuld gang:

LÆS MERE