Korrupt ukrainsk eks-præsident kædes sammen med hvidvask i Danske Bank

Fem mistænkelige konti i Danske Banks skandaleramte estiske filial udvekslede millionbeløb med et Panama-selskab, der angiveligt var kontrolleret af den korrupte og nu dømte ekspræsident i Ukraine, Viktor Janukovitj. Det fremgår af ny bog om hvidvasksagen.

Ukraines tidligere præsident Viktor Janukovitj og hans allierede har angiveligt blandt andet benyttet selskaber med konti i Danske Banks estiske filial, fremgår det af ny bog. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkiv: Kirill Kudryavtsev/AFP/Ritzau Scanpix

Vinteren 2014. Titusinder af rasende ukrainere fyldte gaderne i hovedstaden Kiev i protest mod landets enerådige og korrupte præsident Viktor Janukovitj. TV-billeder viste blodige sammenstød mellem demonstranter og kampklædt politi i byens krigszonelignende centrum.

Samtidig var præsidenten og en kreds af hans nære allierede i fuld gang med at tømme landets slunkne statskasse for milliarder af kroner gennem forskellige avancerede former for svindel og bedrageri.

Mens Janukovitj måtte flygte fra folkemasserne i en helikopter, blev de mange stjålne penge hvidvasket og gemt af vejen via en lang række forskellige bankkonti tilhørende stråmandsselskaber verden over. Og den dag i dag er de ukrainske myndigheder fortsat i gang med at opspore pengene.

Nu viser helt nye oplysninger, at den ukrainske eks-præsident og hans allierede angiveligt blandt andet benyttede selskaber med konti i en efterhånden velkendt filial af en dansk bank til deres forehavende:

Nemlig Danske Banks estiske filial.

Det fremgår af bogen »Beskidte milliarder«, skrevet af Berlingske-journalisterne Michael Lund, Eva Jung og Simon Bendtsen, der udkom torsdag og opruller skandalen om hvidvask i Danske Bank Estland.

I 2017 kunne en ukrainsk domstol bl.a. fastslå, at Janukovitj og hans allierede havde kontrolleret en lang række mistænkelige selskaber i skattely. Ifølge dommen, som mediet Al Jazeera kunne offentliggøre i 2018, var ét af disse selskaber et Panama-registreret selskab ved navn Folkbrook Incorporated. Af dommen fremgår det bl.a., at »Folkbrook Inc. (...) med flere viste sig at være en del af V.F. Janukovitj' kriminelle netværk.«

Selskabet havde konto i den lettiske bank Privatbank, og hidtil ikke offentliggjorte kontoudtog herfra viser, at der mellem 2012 og 2014 blev udvekslet millionbeløb mellem Folkbrook og fem konti i Danske Bank Estland.

Danske Bank-kontiene tilhørte lyssky selskaber som de britiske Worldman Sales LLP og Vento-Silk Corporation LP samt – bemærkelsesværdigt nok – et dansk kommanditselskab ved navn Nansen Trade K/S. Selskaberne har bl.a. det tilfælles, at de egentlige ejere er skjult i skattely og bag stråmandsdirektører.

I alt blev der overført 32 millioner kroner mellem selskaberne, fremgår det af bogen.

Udenrigsminister: Vigtigt at sætte hårdt ind

De nye oplysninger viser ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) behovet for skrappe hvidvaskregler for bankerne:

»Den sag viser med al tydelighed vigtigheden at sætte meget hårdt ind over for finansiel kriminalitet, hvidvask, terrorfinansiering og korruption, så forbrydere ikke kan bruge Europa som destination for sorte penge. Det er jo blandt andet derfor, at Danmark er gået så massivt ind i antikorruptionsindsatsen i Ukraine. Så vi kommer det her til livs,« skriver Jeppe Kofod i en e-mail til Berlingske.

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil sætte meget hårdt ind over for hvidvask, terrorfinansiering og korruption. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Siden demonstrationerne i Kiev i 2014 – som sendte Janukovitj på flugt – har Danmark støttet demokrati- og antikorruptionsindsatsen med i alt 276 millioner kroner. Midlerne er ud over et bidrag til antikorruption gået til styrkelse af civilsamfundet, frie medier og undersøgende journalistik, støtte til den ukrainske ombudsmand og gennemførelse af en decentraliseringsreform, oplyser Udenrigsministeriet.

Danmark støtter i den nuværende fase af et såkaldt naboskabsprogram til Ukraine og Georgien med 860 millioner kroner, heraf ca. to tredjedele til Ukraine, for perioden 2017-2021.

»På sin egen tragiske måde understreger det jo desværre kun behovet for den indsats, som Danmark leverer,« skriver Jeppe Kofod.

13 års fængsel in absentia

Ifølge Tom Kirchmaier, CBS-professor og ekspert i hvidvaskbekæmpelse, er det ikke overraskende, at Danske Bank er blevet benyttet af den ukrainske eks-præsident med tætte bånd til Moskva.

»Det var helt klart en veletableret kanal til hvidvask, og mange benyttede denne. Jeg formoder, at vi vil se andre sager,« siger Tom Kirchmaier.

Den i dag detroniserede ukrainske ekspræsident Janukovitj er idømt 13 års fængsel in absentia for korruption og højforræderi ved en ukrainsk domstol. Han lever i dag i Rusland på nåde fra sin allierede, præsident Vladimir Putin.

I alt anslås det, bl.a. af den amerikanske tænketank Atlantic Council, at han og hans allierede samlet stjal 30 milliarder dollars – bl.a. ved ulovligt at forsøge at overtage statsejede ukrainske selskaber inden for gassektoren til spotpriser. Landets anklagemyndighed er fortsat i gang med at opspore pengene.

Kritisable forhold

Tidligere kunne svenske SVT afsløre, at også svenske Swedbank var blevet benyttet til de mistænkelige pengestrømme. Ifølge en ekspert viser de nye oplysninger hvor brodne kar, der var i Danske Banks portefølje af udenlandske kunder i den estiske filial.

»Jeg er ikke særlig overrasket over at høre dette i betragtning af omfanget af de penge, der strømmede gennem Danske Banks estiske filial, og jeg er overbevist om, at flere af denne type historier vil dukke op,« siger den britiske hvidvaskekspert Graham Barrow.

Danske Bank kan ikke kommentere på konkrete kunder eller transaktioner.

»Men der er ingen tvivl om, at der var en lang række kritisable forhold både på lokalt niveau og på koncernniveau, der medførte, at den estiske filial kunne bruges til mistænkelige transaktioner,« oplyser Danske Bank.

Hvidvasksagen efterforskes fortsat i flere lande, og landets største bank risikerer en eller flere bøder i milliardklassen. Danske Bank samarbejder fortsat med alle relevante myndigheder, og derudover har banken sat gang i en række initiativer, der skal styrke bankens kontroller og systemer til bekæmpelse af hvidvask og anden økonomisk kriminalitet.

»Det er en indsats, vi investerer betydeligt i over de kommende år, for der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi gør alt for at undgå, at noget lignende kan ske igen,« bemærker banken.

Viktor Janukovitj har tidligere afvist anklagerne om forræderi og korruption og nægter ethvert kendskab til de mystiske konti. Berlingske har forgæves forsøgt at indhente kommentarer fra Viktor Janukovitj og den ukrainske anklagemyndighed.