Whistleblower: Danske Bank aflyttede min telefon

Der var krads kritik af Danske Bank og det danske finanstilsyn – og overraskende nyt - fra whistlebloweren i hvidvasksagen ved dagens høring på Christiansborg.

Whistleblower Howard Wilkinson kom med en række opsigtsvækkende detaljer, da han talte under den åbne høring om Danske Bank og hvidvasksagen, som foregik på Christiansborg mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

»Jeg vil egentlig ikke være her.«

Med disse ord indledte Howard Wilkinson, whistlebloweren fra Danske Bank, sit oplæg ved dagens høring på Christiansborg om hvidvasksagen.

Et oplæg i en skarp og uforsonlig tone, hvor han rettede skarp kritik af både banken, men også det danske finanstilsyn.

Chok og skændsel

Howard Wilkinson advarede som ansat i banken i fire mails i 2013 og 2014 topledelsen i Danske Bank om mistænkelige forhold og kunder i den estiske filial. Men trods de alvorlige advarsler reagerede ledelsen tøvende og langsomt.

»Jeg synes, at det er chokerende, at jeg skal være her i dag. Det er en skændsel, at denne sag stadig efterforskes,« startede Wilkinson, der pegede på, at en stor del af de »beskidte penge« kunne være blevet beslaglagt af politiet, hvis banken havde indberettet kunderne til myndighederne, dengang han kom med sine første advarsler.

Berlingske har i halvandet år afdækket hvidvasksagen og bl.a. kunnet afsløre indholdet i Wilkinsons advarsler. Alligevel var der interessante nye detaljer fra den tidligere britiske bankmand.

Telefon blev aflyttet

Bl.a. beskyldte Wilkinson banken for tilbage i april 2014 i et svar til ham at forsikre, at banken havde undersøgt de mistænkelige kunder og indberettet dem til politiet, hvor det var nødvendigt.

I dag står det klart, at tusindvis af mistænkelige selskaber dengang aldrig blev undersøgt eller anmeldt.

Desuden beskyldte Wilkinson ledelsen i den estiske filial for at have aflyttet hans telefonsamtaler med bl.a. intern revision i Danske Bank.

»Jeg fandt ud, at folk havde optagelser af min stemme fra min telefon, hvor jeg snakker med den interne kontrol i København,« sagde Howard Wilkinson.

Spørgsmål til Finanstilsynet

Han rettede også en skrap kritik af det danske finanstilsyn, der ifølge interne dokumenter havde »hjulpet banken i en kritisk situation«.

»Er det virkelig en opgave for en tilsynsmyndighed at hjælpe en bank?,« spurgte han retorisk.

I forbindelse med sin kritik af tilsynet fremviste Wilkinson desuden et citat, hvis ophavsmand han ikke ville navngive. Ifølge Wilkinson havde personen ifølge en »pålidelig kilde« udtalt:

»Jeg er ikke den mindste smule interesseret i, hvad der foregår i Estland. Mit job er at beskytte Danske Bank.«

Fortrolighedsaftalen fra Danmark

Wilkinson kom desuden med en række anbefalinger til de danske politikere: Beskyt whistleblowere, påbegynd en officiel og ekstern undersøgelse af Finanstilsynets håndtering af Danske Bank og fiks problemet med danske kommanditselskaber, der kan misbruges til hvidvask.

Og så langede han hårdt ud efter den type tavshedsklausuler, han selv måtte underskrive ved sin fratræden, og som undervejs ifølge ham selv har forhindret ham i at indberette ulovlige forhold til myndighederne.

»Jeg har hørt, at mange siger, at den slags er normalt. Lad mig fortælle jer, hvor normalt det var,« sagde han og fortsatte:

»Jeg arbejdede i Estland, og jeg var ansat på en estisk kontrakt under estisk lov. Men fortrolighedsaftalen var alligevel udarbejdet af en seniorjurist i Danmark, og en højt placeret medarbejder fra Danske Bank i Danmark fløj over med kontrakten, der var godkendt af vedkommendes chef,« sagde Wilkinson og pegede desuden på, at Danske Bank -  ifølge ham - kun gradvist har løst ham fra klausulen i årets løb.

Danske Bank har afvist, at tavshedsklausulen har forhindret Howard Wilkinson i at tale med myndighederne.

Wilkinson rettede også bredere kritik af den internationale banksektor og pegede på, at en stor del af pengene fra Danske Bank Estland fossede videre gennem især et »amerikansk datterselskab af en stor europæisk bank«, der i en lang periode var korrespondentbank for Danske Bank Estland og dermed håndterede bankens dollartransaktioner.

Wilkinson navngav ikke banken under høringen, men på baggrund af informationer i diverse undersøgelser er der ifølge Berlingskes oplysninger tale om Deutsche Bank.