Eva Jung

Journalist

+50 76 40 90

BM-evju

[PROFILE IN ENGLISH]

Undersøgende journalist i Berlingskes Gravegruppe.

Fra 2017-2019 avisens korrespondent i Bruxelles, dækkede alt EU-relateret stof.

Har du et tip så kontakt mig på mail evju@berlingske.dk, telefonisk eller via de krypterede beskedtjenester Signal og WhatsApp på +4550764090 for en uforpligtende baggrundssnak. Tip kan behandles fortroligt efter ønske.

Uddrag af historier:

I 2020 og 2021 afdækkede vi i samarbejde med TV2 et omfattende gældskaos i Danske Bank. Fejl i systemer og data har betydet, at banken år efter år har opkrævet store summer fra talrige sårbare bankkunder, der slet ikke skyldte de pågældende beløb. Det har især vakt opsigt, at landets største bank har kendt til de fejlagtige opkrævninger i mange år – uden at gribe ind. En af konsekvenserne af kaosset blev, at 245.000 kunder fik nulstillet sin gæld.

Læs mere her.

I 2017, 2018, 2019 afslørede Simon Bendtsen, Michael Lund og jeg sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial. I alt strømmede 1.500 milliarder kroner gennem filialen mellem 2007-2015, hvoraf en stor del var mistænkelige. Berlingske har påvist det, der er blevet vurderet som grove og omfattende brud på hvidvaskreglerne. Herunder at det brutale regime i Aserbajdsjan i hemmelighed overførte millionbeløb til europæiske politikere, og at Putin-familien og FSB angiveligt også sendte penge gennem banken. Sagen undersøges af myndighederne i blandt andet Danmark, Estland, EU og USA og har kostet store dele at topledelsen og bestyrelsen jobbet. Arbejdet blev tildelt Cavlingprisen 2019.

Overblik her

Serien om »Pigen der forsvandt« viste Udenrigsministeriets hemmelige og agentlignende forsøg på at få en ung kvinde hjem fra ni års fangenskab i Irak. Læs mere her

Skats ulovlige ageren i skandalen om IT-systemet EFI, der havde som følge, at milliarder af skattekroner ikke blev inddrevet, fortalte Gravegruppen om her. Læs mere her

Den første sag om matchfixing i dansk professionel fodbold afslørede Berlingske i 2014. Sagen fra Hvidovre IF havde direkte forbindelse til asiatiske matchfixere. En person blev dømt ved by- og landsretten Læs mere her.

Dataprojektet #Sporet satte fokus på data og datasikkerhed ved at kortlægge to folketingspolitikere Sofie Carsten Nielsen (R) og Jens Joel (S) ned til mindste detalje: bankdata, teledata, skattedata, apps-data, emaildata, browserdata, flydata osv. #Sporet viste, hvor potentielt skadelige metadata kan være. Læs mere her.

Serien »Blodobligationer« kortlagde pensionskasser og kommuners omfattende investeringer i statsobligationer i nogle af verdens mest korrupte og undertrykkende regimer i Afrika. Læs mere her

Den katolske kirke skjulte i årtier, at medlemmer af menigheden havde fortalt om overgreb på børn og unge. Historien fortalte Berlingske ved hjælp af interne dokumenter fra kirken og præsternes ofre, der stod frem. En præst blev flyttet til udlandet. En præst truede sig til tavshed med trusler om injurieretssager. I 21 af anmeldelserne fra ofrene ønskede politiet at efterforske anklager, der dog viste sig at være forældede.

Tildelte priser: Timbuktu-prisen i 2013, Nordic Data Awards 2014, Den internationale datajournalistpris Data Journalism Award 2015, Nomineret til Kristian Dahls Mindelegat i 2013 og 2017, Den lille Publicistpris i 2017 med Berlingskes gravegruppe samt FUJ-prisen for årets bedste journalistiske undersøgelse i 2018, Den Berlingske Fonds Journalistpris 2019, nomineret til European Press Prize i »Investigative Reporting«-kategorien i 2019, blev tildelt andenpladsen samt Danmarks Åbenhedspris i 2021

Følg mig på Twitter her: @EvaJung_Seneste artikler fra Eva Jung