Danske Bank sigtes på ny for hvidvask i Frankrig

En fransk undersøgelsesdommer har sigtet Danske Bank i forbindelse med en efterforskning af mistanke om hvidvask, og banken skal stille et tocifret antal millioner i sikkerhed.

Danske Bank er på ny sigtet af en fransk undersøgelsesdommer i det franske spor af hvidvasksagen. Det meddeler banken torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins / Reuters / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det franske spor i Danske Banks hvidvasksag tager igen en ny drejning. Danmarks største bank meddeler torsdag eftermiddag, at undersøgelsesdommeren ved den franske domstol Tribunal de Grande Instance de Paris har sigtet banken.

Sigtelsen er sket i forbindelse med en efterforskning af mistanke om hvidvask i forbindelse med »visse transaktioner« i bankens estiske filial.

»Efterforskningen omfatter transaktioner for et beløb på omkring 21,6 mio. euro. Med sigtelsen følger et krav om en sikkerhedsstillelse på 10,8 mio. euro,« skriver banken.

Anklaget for organiseret hvidvask

Danske Bank har i meddelelsen til fondsbørsen inkluderet ordlyden af sigtelsen, der går på »organiseret hvidvask af provenu fra skattesvig«.

»For medvirken, i Frankrig og i udlandet (navnlig i Estland og i Luxembourg) i perioden fra 2007 (fra 1. februar og frem) til 2014, i talrige transaktioner omfattende investering, sløring eller konvertering af det direkte eller indirekte provenu af kriminelle handlinger gennem åbning af falske transitkonti beregnet til indsætning af pengesummer fra organiseret skattesvig og ved at tillade debitering af disse konti med talrige transaktioner under dække af modregning uden nogen form for økonomisk berettigelse,« står der.

Danske Bank blev i første omgang sigtet i Frankrig den 11. oktober 2017. Den 25. januar 2018 blev Danske Banks status i efterforskningen ændret til såkaldt »assisteret vidne«. Efterfølgende har Danske Bank offentliggjort rapporten, der nu indgår i efterforskningen i Frankrig.

De franske undersøgelsesdommere udfører i vidt omfang de samme opgaver, som politi og anklagemyndighed herhjemme. De indsamler beviser, træffer afgørelse om afvisning af sigtelse eller oversendelse af sagen til retten.

Fra sigtet til vidne og tilbage igen

Sigtelsen var ventet, efter at banken i januar meddelte, at den havde modtaget et brev fra den franske undersøgelsesdommer, hvori det fremgik, at dommeren forventede at rejse sigtelse mod banken.

Den udvikling skete blot dagen efter, at finansmanden Bill Browder havde holdt et pressemøde på Christiansborg, hvor omdrejningspunktet netop var den franske del af Danske Banks hvidvasksag.

Bill Browder, der politianmeldte Danske Bank i Danmark i juni 2018 og fulgte trop med en estisk politianmeldelse i juli måned, havde gennemgået vidneforklaringer fra Danske Banks daværende chefjurist Flemming Pristed og en af bankens juridiske rådgivere. Vidneforklaringer, der fandt sted i oktober 2017 og januar 2018 over for en fransk undersøgelsesdommer, i forbindelse med at fransk politi havde sigtet Danske Bank for involvering i den såkaldte Magnitskij-sag.

Her fremførte finansmanden, at Danske Bank i fire tilfælde havde løjet over for en fransk undersøgelsesdommer. Efter vidneforklaringerne gik banken fra at være sigtet i sagen til at være assisteret vidne. Men banken er altså nu tilbage i den sigtedes rolle.

Berlingske har tidligere beskrevet flere af den franske sags detaljer. Ifølge de franske myndigheder er de hvidvaskede penge overført til et fransk selskab ved navn S.a.r.l. Decobat, der på papiret bl.a. handlede med maling og var ledet af en fransk-russisk kvinde, der også skulle være sigtet i sagen.

Pengene kom fra en konto i Danske Bank Estland, der var ejet af et selskab kaldet Argenta Systems Ltd. Argenta Systems var registreret i skattelyet Belize og havde adresse i Moskva.