Finansmand: Danske Bank har løjet for de franske myndigheder

Den britisk-amerikanske finansmand Bill Browder, der har politianmeldt Danske Bank i en række lande, beskylder nu Danske Bank-ansatte for at have løjet for de franske myndigheder. Anklager, som vækker opsigt på Christiansborg, hvor de blev fremsagt.

Finansmanden Bill Browder, der har politianmeldt både Danske Bank og Nordea i en række lande for hvidvask, har torsdag eftermiddag afholdt pressemøde på Christiansborg, hvor han delte nye oplysninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Danske Bank har i fire tilfælde løjet over for en fransk undersøgelsesdommer. Det er den kontante beskyldning, som finansmanden Bill Browder fremlagde torsdag eftermiddag på Christiansborg efter at have haft flere møder med de danske myndigheder og politikere.

»Danske Banks repræsentanter løj åbenlyst for de franske myndigheder om deres rolle i hele hvidvasksagen,« sagde Bill Browder, der tidligere har politianmeldt Danske Bank i en række lande i forbindelse med hvidvasksagen, på pressemødet.

Den britisk-amerikanske finansmand Bill Browder, som har stiftet investeringsfonden Hermitage Capital, havde på forhånd sagt, at der ville komme opdateringer i sagerne om hvidvask i Danske Bank og Nordea, ligesom der også ville komme en opdatering på hans politianmeldelse af Finanstilsynet.

Men det var dog reelt set udelukkende en fransk nyhed, han havde med i bagagen. Bill Browder, der politianmeldte Danske Bank i Danmark i juni 2018 og fulgte trop med en estisk politianmeldelse i juli måned, havde gennemgået vidneforklaringer fra Danske Banks daværende chefjurist Flemming Pristed og en af bankens juridiske rådgivere. Vidneforklaringer, der fandt sted i oktober 2017 og januar 2018 over for en fransk undersøgelsesdommer, i forbindelse med at fransk politi havde sigtet Danske Bank for involvering i den såkaldte Magnitskij-sag.

Forventer fransk reaktion

Efter vidneforklaringerne gik banken fra at være sigtet i sagen til at være assisteret vidne. Bill Browder og Hermitage Capital har anmodet den franske dommer om, at Danske Bank bør genindsættes som mistænkt frem for vidne som følge af de nye oplysninger.

»Indikationen er, at de franske myndigheder vil agere på vores anmodning. Jeg kunne forestille mig, at det ville være snart,« lød det fra finansmanden.

Han mener desuden, at Danske Banks ageren som minimum bør resultere i et løftet øjenbryn hos de danske myndigheder i deres nuværende efterforskning af Danmarks største bank.

»Hvis du har en situation, hvor Danske Banks chefjurist lyver over for myndighederne, så siger det meget,« sagde han.

Potentielt eksplosivt

Det var Venstres Michael Aastrup Jensen, der styrede torsdagens pressekonference på Christiansborg. Kort forinden var han blevet præsenteret for oplysningerne af Bill Browder, og de chokerede Venstre-politikeren på en række punkter.

»De nye oplysninger virker meget alvorlige. Jeg mener, at det er noget, myndighederne må kigge meget ihærdigt på. Med den fortid, Bill Browder har, så lægger det stor vægt på, at der er noget at komme efter, og det skal selvfølgelig undersøges,« sagde Michael Aastrup Jensen.

Hvilke oplysninger overraskede dig mest?

»Hvis det er rigtigt, at Danske Bank mod bedre vidende har fortalt løgnagtige ting til de franske myndigheder, så kan stregen næsten ikke blive rødere. Det er potentielt eksplosivt, men selvfølgelig skal det undersøges, og det vil jeg kraftigt anbefale, at vores myndigheder gør.«

Danske Bank kan ifølge bankens pressechef Kenni Leth ikke genkende, at man skulle have givet urigtige oplysninger til de franske myndigheder.

»Tværtimod er det i vores klare interesse at tegne et så retvisende billede af, hvad der er sket i Estland som muligt. Danske Bank indgår stadig i efterforskningen i Frankrig og er i løbende dialog med myndighederne, men vi vil ikke kommentere yderligere på efterforskningen eller dialogen med myndighederne, mens den foregår,« skriver han i en kommentar.

De fire løgne

Danske Bank skulle ifølge Bill Browder have løjet om ikke at have opdaget nogen hvidvask i banken siden juni 2008. Banken skulle have løjet, da den fortalte, at al aktivitet på de konti, der var under efterforskning af de franske myndigheder, var »almindelig aktivitet«. Banken skulle have løjet om, at en berygtet kunde, mistænkt for hvidvask, var legitim. Endelig skulle banken også have løjet om, at hvidvasken fandt sted, før Danske Bank købte den estiske forretning af Sampo i juni 2008.

Bill Browders anmeldelser har siden været medvirkende til, at både de danske og de estiske myndigheder har valgt at indlede efterforskninger af Danske Bank. Bagmandspolitiet har senest i slutningen af november sidste år sigtet banken for overtrædelse af brud på hvidvasklovgivningen.

Derudover kunne Danske Bank meddele i oktober, at den var blevet kontaktet af det amerikanske justitsministerium, som ønskede oplysninger til brug for sin undersøgelse af strafferetligt ansvar i relation til bankens estiske filial.

Bill Browder kunne dog ikke oplyse noget nyt om sin dialog med hverken de danske eller de amerikanske myndigheder.