Danske Bank kan rammes af ny sigtelse i fransk hvidvasksag

Danske Bank meddeler nu, at den har modtaget et brev fra en fransk undersøgelsesdommer, som forventer at rejse sigtelse i hvidvasksag. Og at sagen nu er blevet større i omfang.

Danske Bank forventer nu at blive mødt af en ny sigtelse i hvidvasksag efter at have modtaget et brev fra en fransk undersøgelsesdommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen / Ritzau Scanpix

Det franske spor i Danske Banks hvidvasksag tager en ny drejning. Danmarks største bank meddeler fredag morgen, at den har modtaget et brev fra den franske undersøgelsesdommer ved den franske domstol Tribunal de Grande Instance de Paris, der i flere år har undersøgt Danske Bank for hvidvask.

»Hvori banken blev indkaldt til afhøring relateret til den igangværende efterforskning af organiseret hvidvask af penge hidrørende fra skatteunddragelse, og hvori det er anført, at dommeren forventer at rejse sigtelse mod banken,« lyder det i meddelelsen fra banken.

De franske undersøgelsesdommere udfører i vidt omfang de samme opgaver, som politi og anklagemyndighed herhjemme. De indsamler beviser, træffer afgørelse om afvisning af sigtelse eller oversendelse af sagen til retten, forklarer Thomas Elholm, professor i strafferet ved Københavns Universitet.

Kan have dansk betydning

Hvis det ender med, at undersøgelsesdommeren kommer frem til, at der skal rejses tiltale, at sagen kommer for en fransk domstol, og banken bliver dømt, så vil de danske myndigheder ifølge Thomas Elholm formentlig ikke gå videre med denne del af sagen.

»Men man skal huske på, at det her blot er en lille bitte del af det større sagskompleks omkring Danske Bank. Sagen for Danske Bank slutter derfor ikke med en eventuel afgørelse i den franske sag. Der er mange andre elementer, som anklagemyndigheden i Danmark skal arbejde videre med.«

Det kan ifølge Thomas Elholm ikke udelukkes, at den franske undersøgelse og eventuelt efterfølgende retssag kan hjælpe andre myndigheder, inklusive de danske, i deres efterforskning af Danske Bank.

»Det franske spor kan måske vise, hvor der har været brister i systemet i Danske Bank.«

Udviklingen kommer dagen efter, at finansmanden Bill Browder holdt et pressemøde på Christiansborg, hvor omdrejningspunktet netop var den franske del af Danske Banks hvidvasksag.

Bill Browder, der politianmeldte Danske Bank i Danmark i juni 2018 og fulgte trop med en estisk politianmeldelse i juli måned, havde gennemgået vidneforklaringer fra Danske Banks daværende chefjurist Flemming Pristed og en af bankens juridiske rådgivere. Vidneforklaringer, der fandt sted i oktober 2017 og januar 2018 over for en fransk undersøgelsesdommer, i forbindelse med at fransk politi havde sigtet Danske Bank for involvering i den såkaldte Magnitskij-sag.

Større sag

Her fremførte finansmanden, at Danske Bank i fire tilfælde havde løjet over for en fransk undersøgelsesdommer. Efter vidneforklaringerne gik banken fra at være sigtet i sagen til at være assisteret vidne. Bill Browder og Hermitage Capital havde nu anmodet den franske dommer om, at Danske Bank bør genindsættes som mistænkt frem for vidne som følge af de nye oplysninger. Banken meddeler nu, at det bestemt er en mulighed, og at sagen er blevet større i omfang.

»Danske Bank kan således igen blive sigtet i sagen i stedet for at være et »assisteret vidne«. Brevet anfører ligeledes, at omfanget af sagen er udvidet til at omfatte transaktioner for et samlet beløb på omkring 28 mio. euro i årene 2007 til 2014,« oplyser banken.

Danske Bank skulle ifølge Bill Browder have løjet om ikke at have opdaget nogen hvidvask i banken siden juni 2008. Banken skulle have løjet, da den fortalte, at al aktivitet på de konti, der var under efterforskning af de franske myndigheder, var »almindelig aktivitet«. Banken skulle have løjet om, at en berygtet kunde, mistænkt for hvidvask, var legitim. Endelig skulle banken også have løjet om, at hvidvasken fandt sted, før Danske Bank købte den estiske forretning af Sampo i juni 2008.

Berlingske har tidligere beskrevet flere af den franske sags detaljer. Ifølge de franske myndigheder er de hvidvaskede penge overført til et fransk selskab ved navn S.a.r.l. Decobat, der på papiret bl.a. handlede med maling og var ledet af en fransk-russisk kvinde, der også skulle være sigtet i sagen.

Pengene kom fra en konto i Danske Bank Estland, der var ejet af et selskab kaldet Argenta Systems Ltd. Argenta Systems var registreret i skattelyet Belize og havde adresse i Moskva.