Amerikanske advokater gør klar til at sagsøge Danske Bank

Et amerikansk advokathus har sammensat et 70 siders søgsmål mod Danske Banks ledelse for vildledning af investorer over en årrække.

Danske Bank ser ud til at blive ramt på en ny front, efter at et amerikansk advokathus har meddelt planer om at indlede et massesøgsmål mod Danmarks største bank for at have vildledt investorerne i hvidvasksagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Det amerikanske advokathus USMA Law Group gearer op til et massesøgsmål mod Danske Bank for at have vildledt investorerne i forløbet om hvidvaskskandalen.

Advokathuset har udsendt en pressemeddelelse, hvori man oplyser, at man sagsøger Danmarks største bank for at have forbrudt sig mod føderal værdipapirlovgivning. U.S. Market Advisors (USMA) Law Group oplyser, at man har brugt måneder på at undersøge Danske Bank, hvor man også arbejdet og rådført sig med kilder i Danmark. Det har resulteret i et 70 sider langt søgsmål, som man nu gør klar til at sende ind til domstolene.

I søgsmålet gør advokathuset rede for de forholdsvist alvorlige anklager, man retter mod Danske Bank på vegne af investorer, der har handlet med bankens såkaldte ADR-certifikater i USA i perioden 4. februar 2014 til 9. november 2018. ADR-certifikater er en måde, hvorpå man kan investere i Danske Bank-aktier på det amerikanske marked.

»Danske Bank foretog falske og vildledende udtalelser og undlod at oplyse, at Danske Banks interne kontrol mod hvidvaskning af penge var svag i væsentlig grad, mangelfuld og ofte ignoreret; at Danske Banks bestyrelse og direktion mislykkedes med at overvåge og adressere hvidvaskning af penge; og at Danske Banks antihvidvask-procedurer ikke overholdt gældende lovgivning,« lyder det fra USMA Law Group.

En kaskade af negative oplysninger

USMA Law Group er et landsdækkende amerikansk advokatfirma med hovedkontor i Washington D.C. Firmaets speciale er at repræsentere investorer i retstvister om bl.a. værdipapirhandler, investorforhold eller ulovlige karteller. Nu er advokaterne i færd med at samle investorer, der vil deltage i søgsmålet. Man hævder, at Danske Banks manglende og vildledende oplysning af bankens investorer har medført store tab for disse, i takt med at sagens omfang kom for en dag.

»Som følge af kaskaden af negative oplysninger faldt Danske Banks ADR-aktiepris med næsten 50 pct. mellem februar 2018 og oktober 2018, hvilket medførte alvorlig skade for investorerne,« skriver advokathuset.

Det skal nævnes, at det ikke er ualmindeligt for selskaber at blive mødt af denne slags søgsmål, og at det langtfra er sikkert, hvad udfaldet af et eventuelt søgsmål bliver. Herhjemme har særligt Novo Nordisk følt denne praksis på egen krop. En gruppe utilfredse amerikanske investorer er flere gange i løbet af 2017 gået i kødet på Novos absolutte top med heftige beskyldninger om urent trav i forbindelse med priskrigen på det amerikanske marked. Ligesom et af landets største advokatfirmaer, Plesner, forsøger at skaffe tilstrækkelig tilslutning til et massesøgsmål mod DR og Skat for at få milliarder tilbage til danske licensbetalere.

Der er flere amerikanske advokathuse, som cirkler omkring Danske Bank med henblik på at sagsøge banken. I juli meddelte advokatfirmaet Bronstein, Gewirtz & Grossmann, at man ville undersøge, om Danske Bank og ansatte i banken har brudt reglerne for værdipapirhandel i USA. Og det amerikanske advokatfirma Kaplan Fox & Kilsheimer efterlyste i september investorer, som er interesserede i et gruppesøgsmål ved de amerikanske domstole mod Danske Bank i forbindelse med investortab på grund af bankens hvidvask-skandale i Estland.

Danske Bank har ingen kommentarer til sagen.