Hvidvaskjæger trækker Nordea ind i Danske Bank-skandale

Store summer fra Danske Banks filial i Estland røg videre til Nordea-konti i Skandinavien, lyder det i en politianmeldelse, som hvidvaskjægeren Bill Browder har indgivet til svensk, dansk og norsk politi. Den næste ryger til Finland.

Nordea har angiveligt hvidvaskede penge svarende til over en mia. kroner på sine skandinaviske og finske kunders konti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Helgren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordea er blevet politianmeldt for en sag om hvidvask af omkring en mia. danske kroner.

Anmeldelserne af Nordens største bank er sendt til Sverige, Danmark og Norge. Om lidt kan finske myndigheder også forvente at modtage en.

Bag anmeldelserne står Bill Browder, en amerikanskfødt engelsk investor, som tidligere har politianmeldt Danske Bank i både Danmark og Estland.

Han mener at have identificeret 365 konti i Nordeas svenske, danske, norske og finske afdelinger, der har modtaget i alt 175 mio. dollar fra skyggeselskaber, som er blevet brugt til at hvidvaske penge. Ifølge Browder har nogle af kontoholderne i Nordea også været skyggeselskaber, mens andre har været reelle virksomheder.

»Det er vigtigt at få undersøgt Nordea. Bankernes rolle i de kriminelles infrastruktur er altafgørende. For hvis bare alle banker overholdt deres hvidvaskforpligtelser, så ville organiserede kriminelle slet ikke kunne bruge deres penge i Vesten. Så havde de sorte penge været fanget i Rusland,« siger Bill Browder til Berlingske.

I anmeldelserne, som Berlingske har adgang til, opfordres myndighederne til at efterforske »formodet svindel, falskneri, uhæderlig adfærd, hvidvask og relaterede forbrydelser«.

Finanspolisen under Rikskriminalpolisen i Sverige oplyser til Berlingske, at de »aldrig besvarer spørgsmål, der vedrører eventuel hvidvask«.

Graham Borrows, hvidvaskekspert

»Anmeldelsen fra Browder vil klart placere Nordea endnu mere i søgelyset. Om det her er den samlede sum af deres problemer, eller om mere vil komme frem, vil tiden vise.«


Bagmandspolitiet i Danmark, SØIK, bekræfter onsdag eftermiddag modtagelsen af anmeldelsen.

Nordea i Danmark kender sagen:

»Vi er bekendt med sagen, og i Nordea arbejder vi tæt sammen med de relevante myndigheder i de lande, hvor vi driver virksomhed, herunder SØIK i Danmark og de tilsvarende myndigheder i de andre nordiske lande,« lyder det i en kommentar til Berlingske.

Banken kan ikke gå yderligere i detaljer om dialogen med myndighederne, lyder det:

»Som led i vores daglige arbejde med at bekæmpe økonomisk kriminalitet overvåger vi løbende kundeaktiviteten. I de tilfælde, hvor vi anser transaktioner for mistænkelige, indberetter vi dem til myndighederne til deres videre undersøgelse. Som følge af reglerne om bankhemmelighed, der er reguleret ved lov, kan vi ikke kommentere enkeltkunder,« oplyser banken.

Den døde advokat

Browder har rettet skytset mod Nordea, fordi en del af pengene angiveligt stammer fra et russisk svindelnummer for omkring 1,4 mia. kroner, som Browders tidligere advokat Sergej Magnitskij opdagede i Rusland tilbage i 2007.

Da Magnitskij råbte op om svindlen, blev han anholdt og døde under mystiske omstændigheder i politiets varetægt.

Magnitskij-sagen har affødt lovgivning i en stribe lande verden over og ført til sanktioner mod navngivne russere knyttet til svindelsagen og advokatens død.

Også Danmark overvejer at indføre en Magnitskij-lov og afholdt på Venstres Michael Aastrup Jensens foranledning en høring om mulighederne i sommer.

En mindre del af pengene, som Browder i denne omgang har identificeret – omkring 100 mio. kroner – stammer angiveligt fra Danske Banks estiske filial, som har været omdrejningspunktet for Danske Banks hvidvask-skandale. Her strømmede omkring 1.500 mia. kroner igennem i mistænkelige transaktioner mellem 2007 og 2015.

Resten af pengene stammer fra den nu lukkede, litauiske Ukio Bank. Fra den litauiske bank er pengene særligt sendt videre til danske Nordeakonti, mens en mindre del er sendt til bankens norske, svenske og finske kunder.

Nordea i søgelyset før

Det er ikke første gang, at Nordea, som er Nordens største bank, kommer i problemer med hvidvasklovgivningen. For tredje gang på fem år konkluderede det svenske finanstilsyn i 2015, at Nordea havde overtrådt lovgivningen, og det udløste en bøde på 50 mio. svenske kroner.

I Danmark er Bagmandspolitiet allerede i gang med en undersøgelse af mistænkelige transaktioner for 322 mio. kroner, som strømmede gennem Nordeas afdeling for internationale kunder på Vesterbro i København – en afdeling, der nu er lukket.

I 2015 gav Finanstilsynet desuden Nordea en række påbud efter at have undersøgt bankens hvidvaskindsats.

Den engelske hvidvaskekspert Graham Borrows har set Bill Browders anmeldelse og konkluderer over for Financial Times, at Nordea har konkrete problemer med at dæmme op for hvidvask.

»Anmeldelsen fra Browder vil klart placere Nordea endnu mere i søgelyset. Om det her er den samlede sum af deres problemer, eller om mere vil komme frem, vil tiden vise,« siger Graham Borrows.