Nordea har svært ved at tjene penge: »Kunderne har været ret passive«

Nordea er hårdt ramt på indtægterne, hvor det især er passive investorer, der gør ondt på storbankens pengetank. Andre steder i forretningen peger pilen både op og ned, mens den danske del kan notere fremgang trods fortsat tab af kunder.

Casper von Koskull, der er øverste chef i Nordea, kan notere en fremgang i indtægterne i den danske privatkundeforretning, selv om kunderne fortsat forlader banken. Arkivfoto: Mads Joakin Rimer Rasmussen / Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Der er dele af den omfattende forretning i Nordens største bank, der går i den rigtige retning – og så er der dele, der går i den forkerte retning. Desværre for Nordea må banken efter præsentationen af onsdagens kvartalsregnskab konstatere, at modvinden er markant stærkere end medvinden.

»Det er svagere, end jeg havde ønsket, men ikke alarmerende,« lyder vurderingen fra topchef Casper von Koskull.

Han har kunnet se tilbage på et tredje kvartal, hvor stort set samtlige indtægtsposter er gået tilbage. Det betyder, at den samlede indtjening for kvartalet dykker med hele 19 pct. til 15,3 mia. kr. Et regnskab, der »helt sikkert er til den svage side«, ifølge Simon Hagbart Madsen, bankanalytiker hos Jyske Bank.

»Toplinjen ser rigtig svag ud, hvor det især er gebyr- og handelsindtægterne, der skuffer,« siger Simon Hagbart Madsen.

Et af de svageste kvartaler

Det er især Nordeas forretningsenhed, Wholesale Banking, som udgøres af de største erhvervskunder og institutionelle kunder i banken, der ifølge analytikeren skuffer. Her er der sket et dyk på hele 35 pct. i handels- og gebyrindtægterne.

»Vi ser et af de svageste kvartaler for det forretningsområdes gebyrindtægter og for Nordeas samlede handelsindtægter meget længe,« siger Simon Hagbart Madsen.

Det, der sætter Nordea under pres, er dog ifølge bankanalytiker Mikkel Emil Jensen, Sydbank, lidt ude af Nordeas hænder: Investorerne sidder på hænderne som følge af bl.a. handelskrigen og den politiske uro i Italien.

»Det presser Nordea på handels- og gebyrindtægterne, hvilket vi også har set for nogle af de andre svenske storbanker. Et lavere aktivitetsniveau kommer ikke som en overraskelse, men at det rammer Nordea så hårdt, og at det er så grelt, overrasker negativt,« siger Mikkel Emil Jensen.

Passive kunder

Handelsaktiviteten har været lav, erkender topchef Casper von Koskull, men han forventer en kursændring snart.

»Kunderne har været ret passive. Men nu begynder vi at se renter, der måske bevæger sig, og valutaer, der gør det samme, så forhåbentlig begynder vi at se mere aktivitet,« siger von Koskull.

Det er dog ikke kun forhold, der er ude af Nordeas kontrol, som peger i den forkerte retning. Udlånet lander på 2.176 mia. kr., hvilket er et fald med to pct. i forhold til samme periode sidste år.

»Jeg havde håbet på, at vi havde set en lidt bedre udvikling, så banken viste, at den var kommet ud af den dal, man har befundet sig i, hvor udlånet over en længere periode er sevet,« siger bankanalytiker Mikkel Emil Jensen.

Tvivl om vækst

Banken har i længere tid været gennem en proces, hvor man fravalgte kunder med de største risici, blandt andet i den russiske forretning, men den justering burde ifølge analytikeren være ovre nu.

»Men hvorfor kan banken så ikke begynde at vise en vækst i udlånet nu? Hvad er det, der udfordrer banken?« spørger Mikkel Emil Jensen.

Casper von Koskull forklarer, at han ser en »positiv udvikling i den gennemsnitlige volumen«.

»Vi træffer også nogle fravalg i forhold til udlån, men selvfølgelig ville jeg gerne se mere vækst. Aktiviteten inden for erhvervsudlån har været relativt lav, men der håber vi på at se en større aktivitet,« siger Nordea-topchefen.

Fremgang i Danmark

Begge analytikere påpeger især den stærke udvikling i omkostningerne som det positive islæt i regnskabet. Her har de tusindvis af fyringer, der blev iværksat sidste år, samt den nye samlede IT-platform haft en stærkere end ventet påvirkning.

»Omkostningerne overrasker positivt. Det ser ud til, at banken er foran sin plan,« siger Mikkel Emil Jensen, Sydbank.

Den danske del af forretningen viser også positive takter efter en lang, udfordrende periode. Indtægterne for tredje kvartal i privatkundeforretningen er steget med syv pct. til 1,6 mia. kr., mens udlånet er steget med 2,2 mia. kr. til 228 mia. kr.

»Der er mange ting, der sagte og stille går i den rigtige retning. Jeg havde gerne set lidt mere fart på udlånet, men det afspejler også makrobilledet i Danmark,« siger den danske landechef, Frank Vang-Jensen.

Han forklarer videre, at udviklingen i kundeantallet og -tilfredsheden »ser bedre ud« end tidligere, men banken har endnu ikke formået at stoppe tabet af kunder i Danmark.

»Det er et langt sejt træk, men jeg synes at kunne se, at vores kunder begynder at kvittere for en bedre serviceoplevelse. Vi er ikke der endnu, hvor vi ser en nettokundetilgang, men det ser bedre ud, end det har gjort tidligere,« siger chefen for Nordea i Danmark.

LÆS MERE