Amerikansk børsmyndighed undersøger Danske Bank

Hvidvasksagen får endnu en myndighed i USA til at undersøge Danske Bank. Det øger frygten for, at landets største bank får en straf i form af store milliardbøder.

En amerikansk børsmyndighed har nu også Danske Bank under lup i kølvandet på bankens hvidvaskskandale. Banken oplyser, at den samarbejder med alle relevante myndigheder om at komme til bunds i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske børsmyndighed, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), undersøger nu også Danske Bank i sagen om hvidvask for milliarder.

Det oplyser Danske Bank i en meddelelse til fondsbørsen torsdag.

Banken oplyste 4. oktober 2018 i en pressemeddelelse, at det amerikanske justitsministerium, U.S. Department of Justice, var i gang med en undersøgelse af strafferetligt ansvar i relation til sagen om mulig hvidvask i Danske Banks estiske filial. Men nu har endnu en myndighed altså kastet sig over Danske Bank.

»Vi har ingen oplysninger om, hvornår det amerikanske justitsministeriums og SECs undersøgelser ventes afsluttet, eller hvad udfaldet af undersøgelserne vil være. Vi samarbejder fortsat med myndighederne om at få afdækket sagens forløb,« oplyser midlertidig administrerende direktør Jesper Nielsen i en meddelelse.

Nyheden skaber yderligere nervøsitet blandt Danske Banks investorer torsdag. Aktien falder ved middagstid med omkring fire pct., og det skyldes ifølge analytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen, at det ikke er hvem som helst, der nu er i dialog med Danske Bank.

»I lignende hvidvasksager har det historisk været de amerikanske myndigheder, som har udskrevet meget store milliardbøder. Danske Bank undersøges allerede af justitsministeriet i USA, hvorfor interessen fra den amerikanske børsmyndighed blot bidrager til øget usikkerhed og frygt for, at Danske Bank får en lignende straf,« siger Mikkel Emil Jensen.

Risikerer bøder i milliardklassen

Danske Bank er kommet i myndighedernes søgelys i kølvandet på Danske Banks hvidvasksag, som Berlingske lag for lag har afdækket de seneste to år.

I september 2018 offentliggjorde Danske Bank sin egen undersøgelse af sagen. Banken kom frem til, at der i årene 2007-2015 var løbet omkring 1.500 mia. kroner gennem bankens filial i Estland i årene 2007-2015.

Hvidvasksagen har allerede fået ledelsesmæssige konsekvenser, men banken risikerer fortsat en eller flere bøder i milliardstørrelsen. Samtidig har mindst 20 firmaer varslet, at de ønsker at sagsøge Danske Bank.

Den midlertidige topchef, Jesper Nielsen, har tidligere oplyst til Bloomberg, at banken har lagt knap 18 mia. kroner til side til bøder. Og hos de amerikanske myndigheder har man givet udtryk for, at man fulgte Danske Banks hvidvasksag nøje.

»Vi følger denne sag meget tæt, og vi følger jeres dækning af sagen meget tæt,« sagde Marshall Billingslea, viceminister i det amerikanske finansministeriums kontor for økonomisk kriminalitet og terrorfinansiering, i august til Berlingske.

Flere sigtelser for hvidvask

Foruden de to amerikanske myndigheder er både danske og estiske myndigheder i færd med at efterforske Danske Banks rolle i hvidvasksagen. I november 2018 sigtede det danske bagmandspoliti banken for fire forhold, og i forrige måned blev banken sigtet af en undersøgelsesdommer ved en fransk domstol.

Tidligere på ugen var Danske Bank også i vælten, da det estiske finanstilsyn gav banken otte måneder til at lukke ned for dets aktiviteter i landet. Banken accepterede påbuddet og besluttede samtidig at lukke ned i resten af Baltikum og i Rusland. Jesper Nielsen fortalte til Berlingske, at han ærgrede sig over, at Danske Bank fik forbud mod at drive bank i et land:

»Det er ikke nogen særlig rar liste at stå på for Danske Bank. Så det er jeg da meget ked af og ærgerlig over. Men jeg har også en vis forståelse for baggrunden og for vreden,« sagde han.