Bagmandspolitiet sigter Danske Bank i hvidvasksag

Danske Bank bliver nu sigtet af Bagmandspolitiet for brud på hvidvask-lovgivningen. Det er alene banken, som selskab, der er sigtet.

Bagmandspolitiet (SØIK) sigter nu officielt Danske Bank for brud på hvidvaskloven. Arkivfoto: Jacob Gronholt-Pedersen / Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efterforskningen af hvidvask-skandalen i Danske Bank fører nu til, at Bagmandspolitiet sigter Danske Bank for overtrædelse af brud på hvidvask-lovgivningen.

Det er alene banken som selskab - og altså ikke enkeltpersoner - der er blevet sigtet. I alt er banken sigtet for fire forhold, fremgår det af sigtelsen.

»Der er tale om et meget stort og meget omfangsrigt efterforskningsmateriale, men vi er nu så langt, at vi har en sigtelse mod banken. Det er dog vigtigt at sige, at vi fortsat er på et tidligt tidspunkt af vores efterforskning,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), populært kaldet Bagmandspolitiet.

Sigtelsen sker i forlængelse af, at Bagmandspolitiet den 6. august 2018 fortalte offentligt, at der er indledt en strafferetlig efterforskning vedrørende transaktioner, der kan være led i kriminel hvidvask for et større milliardbeløb i Danske Banks estiske filial.

»Vi havde forventet, at SØIK ville rejse sigtelse i forlængelse af konklusionerne på de undersøgelser, vi præsenterede i september i år. Det er kun i vores interesse, at sagen bliver undersøgt til bunds, og vi vil naturligvis samarbejde og stille os og den viden, vi har, til rådighed for den videre efterforskning. Gennem de senere år har vi taget en række initiativer og bragt banken et andet sted hen, end da de mistænkelige aktiviteter i Estland fandt sted, og det er et arbejde, der er højt prioriteret også fremadrettet,« siger fungerende administrerende direktør Jesper Nielsen fra Danske Bank i en pressemeddelelse.

Sagen har kastet Danmarks største bank ud i dyb krise og risikerer at koste Danske Bank milliardbøder, efter at Berlingske i mere end halvandet år har afdækket yderst mistænkelige pengestrømme gennem bankens estiske filial helt tilbage fra 2007.

Bagmandspolitiet har sammen med de estiske myndigheder oprettet et fælles efterforskningshold.

»Vi arbejder fortsat intenst med efterforskningen. Det videre forløb skal nu afklare, om der her i landet kan rejses en straffesag mod Danske Bank,« siger Morten Niels Jakobsen.

Berlingske har tidligere kunne fortælle, at Bagmandspolitiet både efterforsker sagen med henblik på muligheden for en eventuel bøde til Danske Bank, men at myndighederne også undersøger mulighederne for at rejse sager mod enkelpersoner.

Selvom det kun er banken, der er sigtet som selskab, så fortsætter Bagmandspolitiet med også at undersøge muligheden for at rejse sager mod ledelsen i Danske Bank:

»Efterforskningen sker i to hovedspor. Det ene undersøger, om det er muligt at rejse en straffesag i Danmark mod banken for overtrædelse af hvidvaskloven. Det andet spor undersøger, om der kan rettes et personligt ansvar mod enkeltpersoner i Danske Banks ledelse,« fremgår det af pressemeddelelsen fra Bagmandspolitiet.