X-Factor for iværksættere: Nyt event fundraiser live

Det skal være nemmere for danske iværksættere at få den nødvendige kapitalindsprøjtning, så de kan vokse og skabe værdi for Danmark. I stedet for at vente på kapitalen får seks udvalgte iværksættere nu muligheden for at konkurrere om den live.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Scenen er ikke i DR-byen, men i Aarhus. Dommerne hedder ikke Blachmann og Remee, men er i stedet investorer, erhvervseksperter og direktører. Deltagerne skal ikke synge en sang, men pitche en iværksætteridé.

De er ikke udvalgt for deres stemme, men for deres idé. Men ligesom i programmet X-Factor, bliver de seks deltagerne i eventet »Fundraise Danmarks Fremtid« også udvalgt, fordi de kan noget helt særligt.

Live-eventet er det første af sin slags i Norden, og det løber af stablen den 16. marts. Det er non-profit foreningen WeLoveStartups, der står bag eventet. Foreningen hjælper iværksættertalenter på vej gennem startup-junglen med opstartslegater, PR og mentorprogrammer. Og nu også livefounding. Og der bliver drømt store drømme hos direktør i WeLoveStartup, Jakob Rosenberg Breddam.

»Mit håb er, at vi launcher seks iværksættere, der allerede inden for et halvt år er på vej til at blive vækstiværksættere. Det er selvfølgelig optimistisk, men håbet er, at de seks kommer ud og sætter sving i det. Hele formålet med eventet er, at de allerede dagen efter kan gå i gang. Der har de et netværk, der er en masse eksperter til rådighed, de får kapital og mediedækning. De får i bund og grund alt, som kan sætte gang i det,« siger han.

En regn af bolde
De udvalgte ansøgere får tildelt opstartskapital fra WeLoveStartup på mellem 25.000 kroner og 75.000 kroner. Beløbet er bestemt af en ekspertjury, som har vurderet ansøgningerne. Desuden har et antal sponsorer, blandt andre IBM, Dansk Industri, Symbion og Syddansk Teknologisk Innovation, inden eventet skudt penge i iværksætterne.

Opstartskapitalens størrelse afhænger altså af fundraisingens frugbarhed dels før, men også under eventet. Til live-eventet kan beløbet nemlig vokse sig endnu større alt efter, hvor gode iværksætterne er til at overbevise gæsterne om deres idé.

Iværksætternes pitch bliver overværet af 300 gæster, som alle kan investere i de idéer, de allerbedst kan lide. Det viser de ved at kaste farverige bolde, ligesom dem vi kender fra børnelegeland, i seks store glasrør. Et for hver iværksætter.

»De eksperter, direktører og netværkskyndige, vi hiver derned, kan købe investeringsboldene til eventet,« fortæller Jakob Rosenberg Breddam og uddyber:

»Det er et forsøg på at samle hele iværksætter-Danmark om at hjælpe iværksætterne. At få hele økosystemet for iværksætteri til at støtte op om og lave noget larm for iværksætterne. De kommer ned og hører iværksætterne live og ser dem eksplodere ud over scenekanten, når de forklarer de her vilde idéer,« siger han.

De skal gøre noget for Danmark
Ud af en bunke af 254 ansøgere bliver de seks talentfulde iværksættere udvalgt. Og Jakob Rosenberg Breddam vil gerne have, at de endelige finalister skaber løsninger, der kan komme os alle sammen til gode.

»Vi drømmer om, at de går ud og gør noget for Danmark. Fordi vi tror på, at det er iværksætterne, der skal skabe Danmark. Det er det, vi skal leve af fremover. De skal skabe nogle arbejdspladser og vækst,« siger han.

De seks talentfulde iværksættere er endnu ikke udvalgt, men feltet er i skrivende stund snævret ind til 58 deltagere. Alle har vidt forskellige idéer, som kan løse vidt forskellige problemer.