Tidligere SAS-chef: Jeg søger ikke

Mats Janssons forgænger som topchef for skandinaviske SAS, Jørgen Lindegaard, ville søge jobbet igen, hvis han havde været lidt yngre.

Jørgen Lindegaard var topchef for SAS fra 2000 til 2006, inden han kom til ISS. Billedet her er fra 2003. Arkivfoto: Jan Collsioo, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvis jeg havde været fem-ti år yngre, ville jeg bestemt være interesseret i jobbet. Men, nej, jeg søger det ikke!«

Sådan siger Mats Janssons forgænger i stolen som SAS-topchef, danske Jørgen Lindegaard, til Business.dk, efter at SAS tirsdag morgen meddelte, at Jansson træder tilbage til efteråret.

Læs også: SAS-chef Mats Jansson forlader selskabet

»Jeg glæder mig over, at SAS er kommet igennem en utroligt vanskelig tid og har fået genetableret den lønsomhed, som var, da jeg forlod SAS i 2006. Alle vidste dengang, at den ikke var på et niveau, der var tilstrækkeligt til at overleve en stor nedtur, men man vidste jo ikke, at nedturen kom så kraftigt, som den gjorde. Derfor var der ikke andet at gøre end at tage fat en gang mere på præcis de samme ting, som jeg havde gennemført: overenskomster og dermed omkostninger, der var mere moderne og tilpasset den konkurrencesituation, som SAS befandt sig i og stadig befinder sig i,« siger Jørgen Lindegaard.

Ingen melder sig frivilligt

Han er dog ikke helt enig i, hvordan det er gjort.

Læs også: SAS-chefs afgang var kendt i måneder

»Jeg havde min holdning, Mats Jansson har sin. Men ud fra gennemførelsen af planen er det gjort rigtigt flot. Det er dejligt at se, at SAS langsomt er ved at genetablere den vækststrategi, som er en forudsætning for os alle sammen. Alle vil have vækst, men fundamentet skal være i orden. Så jeg vil sige til lykke,« siger den tidligere topchef, som sad i årene fra november 2000 til august 2006.

Der skal brede skuldre til at være SAS-chef, lyder hans vurdering.

»De tidligere erfaringer taget i betragtning er det ikke et job, som man melder sig til frivilligt. Jeg har dog selv været meget, meget glad for at være i SAS og har aldrig fortrudt. Afløseren skal stadig være en person, der har den robusthed, der skal til at stå imod de udfordringer, som stadig vil komme. For selv om man måske har fat i den lange ende nu, er strategien ikke gennemført, og der vil komme yderligere konkurrence, ligesom SAS' langruteposition ikke er stor nok til at være konkurrencedygtig. Alt det skal en ny topchef kunne håndtere,« vurderer Jørgen Lindegaard.

Flere i ledelsen skal på pension

Selv om SAS er blevet mindre, er det stadig meget komplekst.

Læs også: Overraskelse over SAS-chefs farvel

»Derfor skal personen kunne overskue mange forskellige og samtidige udfordringer. Ligeledes skal der formodentlig ske udskiftninger på andre poster i ledelsen. Flere nærmer sig pensionsalderen. Det skal topchefen også kunne håndtere, ligesom man skal kunne lide at arbejde sammen med andre skandinaver,« siger Jørgen Lindegaard.