Overraskelse over SAS-chefs farvel

Analytiker havde forventet, at Mats Jansson gjorde sin store strategiplan færdig og høstede frugten af sit arbejde.

SAS' topchef, Mats Jansson, lægger an til landing og køber en enkeltbillet ud af selskabet. Foto: Brian Bergmann, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer som en stor overraskelse, at SAS' topchef, svenske Mats Jansson, tirsdag morgen meddelte, at han fratræder til efteråret.

»Jeg havde regnet med, at han ville sidde i et-to år mere for fuldstændigt at afslutte den Core SAS-strategiplan, som han er i gang med, og så han kunne høste frugterne af de møjsommeligt såede frø, som han nu har brugt fire år på at så,« siger senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

Læs også: SAS-chef Mats Jansson forlader selskabet


Perlerække af ubehageligheder

Hvorfor tror du så, at han går nu?

»Det er et godt spørgsmål. Belastningen i jobbet har nok været helt anderledes end forventet, når man kikker på den perlerække af forskellige ubehageligheder, der er væltet ned i hans turban. Så man forstår godt, at det kan give en vis træthed. I hans tid er der sket flystyrt i Madrid, der har været Dash8-Q400-problemer, vi har haft de højeste brændstofpriser og den værste nedtur nogen sinde - der er næsten ikke det, der ikke har ramt Mats Jansson og SAS. Det ændrer dog ikke ikke på, at han har gennemført vidtrækkende besparelser og har været med til at indgå nye overenskomster med medarbejderne, som i den grad forbedrer fundamentet for at gøre SAS konkurrencedygtig,« siger Jacob Pedersen.

Kritikere vil dog hæfte sig ved, at den store strategiplan ikke er afsluttet endnu, ligesom SAS stadig ikke er på fuld omkostningshøjde med konkurrenterne.

Jansson kom udefra

Hvem er den oplagte afløser?

»Det vil jeg helst ikke spekulere i. Man fandt jo Mats Jansson uden for SAS, og som SAS-chef skal man kunne klare både det ene eller andet. Når den nye chef sætter sig i sædet, er det med forhåbningen om, at der ikke skal skæres så meget som under Jansson - men samme forhåbning havde man, da Jansson trådte til... Ubehagelighederne plejer at ramme SAS' topchef et år, efter at han har sat sig i stolen. Det er en meget omskiftelig og uforudsigelig branche,« siger Jacob Pedersen.

Han slår dog fast, at Mats Jansson afleverer et SAS, der har et stærkere fundament for at blive et selvstændigt, velindtjenende selskab end for fire år siden.

»Strukturerne i SAS er blevet forbedret, så Mats Jansson har sat sig mærkbare spor,« siger senioranalytikeren.