Realkreditten får hjælp af ny erhvervsminister

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) vil se på, om kravene til realkreditsektoren er for hårde, og han vil arbejde for at sikre den danske model i EU. De seneste års stigende bidragssatser vil han ikke forholde sig til.

»Det er klart, at man som realkreditinstitut skal tænke sig meget godt om, hvorvidt man er i stand til at argumentere for de prisstigninger, man laver. Vi har stillet nogle krav, og så håber jeg selvfølgelig, at alle er i stand til at dokumentere, hvorfor de har polstret sig, som de har,« siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen. Foto: Martin Sylvest Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er godt nyt til realkreditinstitutterne, når erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) torsdag morgen for første gang skal tale til branchens årsmøde i Realkreditrådet. Således fortæller ministeren nu, at han vil se på, om kravene til institutterne skal lempes, mens han også vil kæmpe for, at den danske realkreditmodel kan overleve i EU. Begge tiltag kan også komme boligejerne til gode.

De seneste år har realkreditinstitutterne præsenteret boligejerne for voldsomme prisstigninger i form af stigende bidragssatser, og forhenværende erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) var ude med flere advarsler om, at realkreditsektoren skulle finde konkurrencegenet frem, ellers skulle han nok hjælpe. Han gjorde dog aldrig alvor af truslerne, og Troels Lund Poulsen vil heller ikke regulere bidragssatserne, fortæller han.

»Jeg har ikke tænkt mig at lave en anden linje end den, som Henrik Sass også har lagt. Jeg kommer ikke til at ændre bidragssatserne. Men jeg kommer til at sikre en større åbenhed i både realkreditinstitutter og banker i forhold til, hvad omkostningerne er. Det skal ske gennem den prisportal, som vi har aftalt for efterhånden et års tid siden i vækstaftalen. Den er forhåbentlig klar i starten af 2016,« siger Troels Lund Poulsen.

Klar til at se på implementering

Realkreditsektoren har begrundet prisstigninger med, at de fra politisk side har fået øget kravene til deres kapital gevaldigt, og at de derfor har været nødt til at tjene flere penge. Som Berlingske Business tidligere har beskrevet, mener sektoren og partierne Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, at der endda har været en overimplementering af EU-regulering i Danmark. Eksempelvis vedtog Folketinget inden påske i år en lov om en såkaldt gældsbuffer, der tvinger realkreditsektoren til at holde ekstra kapital svarende til to pct. af udlånet. Det vil ifølge sektoren give en årlig meromkostning på 500 mio. kr. En regning, der vil ende hos kunderne.

Troels Lund Poulsen siger, at han er klar til at se på, om der er sket en overimplementering.

»Jeg har nu sagt til dem (Realkreditrådet og Finansrådet, red.), at jeg med glæde vil læse de ting, som de vil fremsende til mig, hvor de mener, at vi er gået for langt. Og da jeg jo er blevet formand for regeringens EU-implementeringsudvalg, er det klart, at én ting er, at andre ministre skal holdes til ilden i forhold til, hvorvidt vi er gået for langt på en række områder, men den medicin må jeg også selv tage. Det er jeg fuldt bevidst om, og derfor kan man jo ikke udelukke, at der er lovgivning, som vi bliver nødt til at se på, i forhold til om vi er blevet for restriktive i forhold til de EU-beslutninger, der er taget,« siger Troels Lund Poulsen.

Vil ikke tage stilling til prisstigninger

Onsdag offentliggjorde EU-Kommissionen en høring omkring de såkaldte særligt sikre obligationer, som de danske institutter udbyder. Kommissionen skal i den kommende tid overbevises om, at den danske realkreditmodel fungerer – så den kan overleve, og boligejerne kan sikres billige boliglån – og det vil Troels Lund Poulsen arbejde for.

»Jeg kommer til at forsvare den danske model. For mig er det helt afgørende, at vi værner om den måde, som vi har opbygget det danske samfund på, både med et realkreditsystem, men selvfølgelig også med den politiske opbakning, der skal være til det. Vi vil ikke være med til, at vi sætter vores system, hvor realkreditinstitutterne har en vigtig rolle, under pres,« siger han.

Ligger der også deri, at de seneste års prisstigninger har været okay? For det har vel været nødvendigt for at opfylde kapitalkravene, hvilket har været nødvendigt for at beholde tilliden til systemet?

»Du får mig ikke til at gå i den fælde, du laver der, om at jeg skal kommentere på, om prisstigningerne har været okay. Det er klart, at man som realkreditinstitut skal tænke sig meget godt om, hvorvidt man er i stand til at argumentere for de prisstigninger, man laver. Vi har stillet nogle krav, og så håber jeg selvfølgelig, at alle er i stand til at dokumentere, hvorfor de har polstret sig, som de har. Men vi ved jo også, at der har været spørgsmål, om den polstring for nogles vedkommende er gået det rigtige sted hen, men det er en diskussion, man må tage med de forskellige institutter,« siger Troels Lund Poulsen med henvisning til, at nogle institutter har udbetalt udbytte til ejerne.