F1-lån i dødskamp

Det lån, der engang var danskernes foretrukne, F1, er på vej til at blive aflivet. To af de fire realkreditinstitutter tilbyder ikke længere lånet til nye kunder, mens eksisterende kunder med lånetyper kan beholde dem – men med voldsomme prisstigninger.

I årevis var F1-lånet danskernes foretrukne, men nu er det endegyldigt på vej i graven. To realkreditinstitutter sløjfer lånet helt, mens de andre ikke længere tør spå om lånetypens fremtid. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sjældent har et finansielt produkt i Danmark haft så voldsom en karriere som F1-lånet – også kaldet flekslån med variabel rente, der tilpasses gennem salg af de bagvedliggende obligationer en gang om året.

Det er gået fra i en årrække at være danske boligejeres absolutte darling til nu at være taget helt væk fra hylderne i to af landets fire realkreditinstitutter.

Næppe tilbage

Landets største realkreditselskab Nykredit/Totalkredit samt Nordea Kredit tog F1-lånene af markedet til nye kunder allerede i foråret, da den etårige rente faldt til negative værdier. Dengang var der ikke nogen definitiv melding omkring lånets fremtid. Men nu er der ikke udsigt til, at lånet nogensinde kommer tilbage i butikken igen.

»Alle tegn peger væk fra F1-lånene, når både Finanstilsynet med tilsynsdiamanten (kapitalkrav til de forskellige lånetyper, red.) og de forskellige ratingbureauer synes, at lånetypen er uønsket. Både vi og de andre er i gang med at forklare kunderne, at det ikke er det rigtige lån,« siger Sune Worm Mortensen, afdelingdirektør i Nykredit/Totalkredit.

F1 komplet uattraktivt

Han peger i øvrigt på, at det ved den seneste auktion over obligationerne bag flekslånene viste sig, at F1-lånet ikke længere er attraktivt i forhold til de femårige lån, F5. Den etårige rente endte på 0,4 pct., mens den femårige rente endte på 0,9 pct.

»På den seneste auktion blev F1 komplet uattraktivt i forhold til F5. Men generelt står variabel rente ikke ret højt på vores ønskeseddel. Jeg synes bedre, det kan betale sig at låne med fast rente. Når tilsyn og rating-bureauer ikke er fan af flekslån, så kommer det til at koste kunder med dem på et tidspunkt,« siger Sune Worm Mortensen.

Efterspørgslen er meget lav

Flekslån blev i 1996 opfundet af Realkredit Danmark, hvor der ikke umiddelbart er planer om at aflive dem.

»Vi kan godt håndtere negativ rente, og mere end 700 kunder kan glæde sig over at have lån med negativ rente. Men efterspørgslen på F1-lån er meget lav. Flexkort er blevet det foretrukne lån til dem, der vil have kort rente.

Vi har ikke diskuteret, om vi helt vil lukke for udstedelse af F1-lån. Så vi har ingen aktuelle planer om det, men jeg vil heller ikke afvise, at det kan ske,« siger adm. direktør Carsten Nøddebo.

Men kunder i Nordea Kredit kan heller ikke regne med at få eller skifte til F1-lånenes rekordlave rente.

»Vi synes, at det er en usund problemstilling, at boligejere kan blive betalt for at låne penge. Derfor valgte vi at lukke, og nu er vi af den overbevisning, at andre lånetyper er mere attraktive. Der kommer højere bidragssatser og kursskæringer på F1-lån, og man kan jo vælge F3 eller Kortrente-lån, hvis man er til korte renter,« siger chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.