Norsk minister: SAS tæt på konkurs

Norges industriminister Trond Giske ville helst have solgt Norges andel af SAS fra, men i stedet endte Norge med at støtte SAS med lån for at få gennemført den store spareplan, der blev annonceret mandag morgen.

Foto: CLAUS BECH ANDERSEN
Alternativet havde været en konkurs, siger Trond Giske til netmediet E24.no.

- Konkurs var en reel mulighed, og er det stadig, hvis SAS ikke lykkes med at gennemføre sin spareplan, siger Trond Giske til E24.no.

Norges andel af SAS' redning består i en låneramme på op til 500 mio. svenske kr.

- Som ejere er det naturligt, at vi beskytter vores værdier. Med den spareplan, SAS har opstillet, kommer vi forhåbentligt i mål med at få et lønsomt selskab, siger Trond Giske.

Ministeren understreger, at grunden til, at han alligevel er stillet op med penge til SAS, er for at sikre værdierne, sikre infrastrukturen og sikre arbejdspladserne, som et fungerende SAS giver. En konkurs ville samtidig have "dramatiske" konsekvenser.

- Et flyselskab, der går konkurs, ophører med at operere på minuttet. Da stopper leveringerne af brændstof og flyene bliver stående på landingsbanen. Det ville have haft store konsekvenser for alle rejsende, siger Trond Giske.