Norske SAS-ansatte stritter imod

De er villige til at drøfte besparelser, men stritter imod yderligere nedskæringer og lønnedgang for de SAS-ansatte, gentager SAS' personaleklub i Norge.

ARKIVFOTO. Kabinepersonalet og piloterne i SAS kan med mandagens spareplan se frem til, at lønchecken bliver mindre. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BECH ANDERSEN

”Vi godtager ikke en lønnedgang.”

Asbjørn Wikestad, der er formand for SAS Personalklubb i Norge, gentager til norske NRK, at de ikke vil gå med til yderligere nedskæringer i SAS-personalet.

Den storstilede spareplan, som SAS kom med mandag morgen, lægger op til, at der vil ske adskillige forringelser af de SAS-ansattes arbejdsvilkår. Det kan betyde lønnedgang på op til 15 procent, øget arbejdstid og forværring af pensionsvilkårene.

Aftalen er endnu ikke godkendt af medarbejderne, og nu melder formanden for SAS Personalklubb i Norge ud, at han fortsat holder på, at de ikke vil gå mere ned i løn, men at de gerne vil drøfte besparelser med ledelsen.

”Først må jeg påpege, at vi er glade for, at selskabet ser ud til at overleve. Samtidig er det vigtigt at understrege, at vi overhovedet ikke godtager en lønnedgang. Der er arbejdet med en forbedring af effektiviteten i flere år, og vi er allerede på et minimum. Hvor der tidligere var tre mennesker, der arbejdede, er der nu kun én. Det er ikke muligt at skære mere,” siger Asbjørn Wikestad til NRK.

Medarbejderne skal godkende spareplanen, før SAS endeligt kan udrulle den. De planlagte besparelser kan sikre, at flyselskabet bliver i luften. De SAS-ansatte har tidligere ofret sig til fordel for selskabets overlevelse, og nu ser det ud til, at de skal gøre det endnu en gang.

NRK skriver, at der findes mellem 30 og 40 fagforeninger i SAS-systemet i Norge, Sverige og Danmark, og flere af dem melder ud, at piloter såvel som kabinepersonalet er villige til at bidrage til den nye spareplan fra SAS, så flyselskabet overlever.