Frygt for endnu mere skadelig multimedieskat

Regeringens alternativ til den omdiskuterede multimedieskat kan risikere at blive endnu værre, frygter erhvervslivet.

Afskaffelsen af multimedieskatten vækker stor kritik i erhvervslivet, fordi en ny skat på digitalt udstyr er på vej. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen taber en vindersag, mens erhvervslivet frygter en ny og mere skadelig multimedieskat.

Sådan lyder meldingerne fra Dansk Erhverv og brancheforeningen IT-Branchen, som er bange for, at den nye telefonskat, som fra nytår skal afløse den stærkt omdiskuterede multimedieskat, stik mod hensigterne bliver en endnu større bremseklods for danskernes brug af digitale arbejdsredskaber.

Direkte selvmål

Der var ellers udsigt til, at den nye regering ville fjerne multimedieskatten, som de seneste to år har betydet, at alle, der har arbejdsgiverbetalt internetforbindelse og telefon, betaler skat af 3.000 kroner. Men i stedet indføres en ny skat på smartphones, altså avancerede telefoner, med en afgift på 2.500 kroner, hvis arbejdsgiveren betaler for telefon til medarbejderen. Samtidig lægges der op til en afskaffelse af de nuværende regler for bruttolønsordningerne, som medarbejderne kan bruge til at købe digitale arbejdsredskaber eller bredbånd, hvis arbejdspladsen ikke stiller det gratis til rådighed.

»Regeringen laver et direkte selvmål og går stik imod sin egen politik om at fremme teknologiudviklingen, vækst og produktivitet, når multimedieskatten ikke bliver afskaffet men i stedet omdannes til en ny »smartphoneskat«, altså en skat på digitale arbejdsredskaber. Multimedieskatten har allerede kostet over 60.000 hjemmearbejdspladser, og den nye skat på smartphones vil få samme skadelige virkning,« siger administrerende direktør i IT-Branchen, Morten Bangsgaard.

Han fremhæver, at digitale arbejdsredskaber sikre mere fleksible og produktive medarbejdere, fordi man får mulighed for at arbejde hjemmefra. »Afskaffelsen af bruttolønsordningerne vil ramme den typiske LO-arbejder, mens direktøren og højtspecialiserede akademikere går fri, fordi de typisk ikke selv skal betale for digitale arbejdsredskaber. Den vil bremse mange lønmodtageres muligheder for at få adgang til nutidens teknologi og være dræbende for teknologiudviklingen i Danmark,« siger Morten Bangsgaard.

Risiko for et bureaukratisk monster

Dansk Erhverv forudser et sandt kaos.

»Multimedieskatten er en af de nyere danmarkshistories mest upopulære skatter, der har hæmmet både vækst, produktivitet, udbredelse af hjemmearbejdspladser og har været til stort, administrativt besvær for mange virksomheder. Men de foreløbige udsigter til, hvad der træder i stedet for multimedieskatten, tyder på, at det på mange punkter bliver en skærpelse, og tilmed er der risiko for et nyt bureaukratisk og administrativt monster,« siger Søren Friis Larsen, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Skatteministeriet lægger op til, at multimedieskatten erstattes af de gamle regler for skat på fri telefon. Men det er ifølge Dansk Erhverv usikkert, om en række regler, som blev sløjfet med multimedieskatten, kommer tilbage. Før 1. januar 2010 betalte man skat af 3.000 kroner som fri telefon, dog højst den faktiske udgift. Man kunne også modregne husstandens egne udgifter til telefoni i de 3.000 kroner, og husstanden blev kun beskattet én gang, uanset at begge ægtefæller havde fri telefon. Endelig kunne man få stillet flere mobiltelefoner til rådighed for husstanden.

»Men regeringen har jo afsat 450 millioner kroner netto til at fjerne multimedieskatten. Derfor vil det være grotesk, hvis man ikke ender med en model, der også i praksis opfattes og virker som en reel lettelse for både arbejdsgivere - offentlige som private - og lønmodtagerne. Når pengene nu er afsat, vil det være ekstra molboagtigt, hvis en potentielt stor vindersag for regeringen i stedet bliver en tabersag,« siger Søren Friis Larsen.