Flertal for multimedieskat er væk

Se at få afgiften på hjemme-PCer fjernet, lyder opfordringen fra den danske IT-branche, som anslår, at Danmark har mistet 60.000 hjemmearbejdspladser.

Multimedieskatten på hjemme-PCer og mobiltelefoner har allerede kostet 60.000 arbejdspladser. Den skal væk nu, siger administrerende direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det politiske flertal, som indførte multimedieskatten på hjemme-PCer og mobiltelefoner, er væk efter folketingsvalget, og nu kan det ikke gå hurtigt nok med at få skatten afskaffet.

Det mener brancheorganisationen IT-Branchen, der repræsenterer omkring 90 procent af de danske IT-virksomheder.

»Multimedieskatten er en skat direkte på fleksible og produktive medarbejdere. Den er det sidste, som Danmark har brug for. Den kan ikke afskaffes hurtigt nok. Indtil videre har multimedieskatten kostet over 60.000 hjemmearbejdspladser. Danmark står i kølvandet efter en krise. Det sidste, vi har brug for, er en skat, der i den grad hæmmer vort arbejdsmarked,« siger administrerende direktør Morten Bangsgaard.

Katastrofalt

Hvor der i 1. halvår 2009 var omkring 290.000 hjemmearbejdspladser, var tallet i 2. halvår 2010 faldet til 226.000.

Beregninger viser, at det koster over en halv milliard kroner i tabt produktivitet hvert år, hvis folk uden hjemmearbejdsplads arbejder effektivt 30 minutter mindre om ugen, fordi de ikke har mulighed for at tage deres udstyr med hjem.

»Det tal er endda et forsigtigt bud. Det reelle tab er nok langt større. Multimedieskatten går ikke bare ud over erhvervslivet. Det offentlige er mindst lige så hårdt ramt. Mange lærere har ganske enkelt ikke længere deres PC med hjem fra arbejde. Det koster produktivitet i det offentlige. Det er katastrofalt i en tid, hvor staten og kommunern ei forvejen er hårdt presset,« siger Morten Bangsgaard.

Tre ud af fire danskere synes, at en hjemmearbejdsplads fremmer familiens trivsel, viste en undersøgelse, som Capacent Epinion udførte for IT-Branchen, da multimedieskatten blev indført.