Rasmus Paludan på ret kurs?

Vi har i en artikelserie undersøgt Paludans fortid og set nærmere på, hvem han er. Her er en samling af udvalgte artikler.

Partileder for partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Partileder Rasmus Paludan var tæt på at komme i Folketinget.

Blot få tusinde flere stemmer til partiet Stram Kurs havde udløst fire pladser i Folketinget. I hovedparten af meningsmålingerne op til folketingsvalget 2019 lå Stram Kurs over spærregrænsen. I en artikelserie op til valget undersøgte vi Rasmus Paludans fortid.

Undersøgelsen udstiller på en række punkter et modsætningsforhold mellem, hvad Rasmus Paludan politisk kæmper for, og hvordan han selv agerer. Eksempelvis kræver han nærmest ubegrænset ytringsfrihed, men stævner folk for de mindste detaljer. Han fremstiller i flere sammenhænge sig selv som offer udsat for hetz, mens han i årevis har chikaneret og forfulgt en medstuderende fra Københavns Universitet. Rasmus Paludan ønsker også en større politistyrke og er stærkt afhængig af politiet til at gennemføre sine happenings, men har flere gange omtalt betjente med skældsord og har i 81 tilfælde bedt om aktindsigt i politifolks personalemapper.

Læs udvalgte artikler fra undersøgelsen her

 • Rasmus Paludan gør krav på nærmest ubetinget ytringsfrihed. Men generer folk ham bare det mindste, kan han finde på at gennemføre retlige efterspil med stævninger og erstatningskrav. Det kan du læse om her.
 • Berlingske fortæller, at Paludan i flere år har chikaneret og forfulgt en medstuderende fra Københavns Universitet så voldsomt, at Paludan i 2013 endte med at få et polititilhold. Du kan læse den første nyhed om tilholdet her.
 • Efterfølgende bliver detaljerne bag tilholdssagen oprullet: Paludan er midt om natten rejst til den medstuderendes fødeby, har fotograferet forældrenes bolig og sendt billedet til den medstuderende. Han har også opsøgt et familiemedlem på gaden og forsøgt at intimidere en af forældrene på arbejdspladsen. Du kan læse en grundig gennemgang af hele forløbet her.
 • Berlingske offentliggør et billede, hvor Rasmus Paludan står og fotograferer den medstuderende. Den medstuderende er rejst til sin vestjyske hjemby for at spille fodbold med barndomsvenner, og Paludan er fulgt efter.
 • Chikanesagen udviklede sig så voldsomt og over så lang tid, at familiens venner gik til højeste sted for at få hjælp. Det kan du læse om her.
 • Også folketingspolitiker Troels Ravn (S) blev i sin tid involveret i sagen, fordi familien var desperat. Det kan du læse om her.
 • Berlingske kan fortælle, at Rasmus Paludan blev sigtet for fem overtrædelser af polititilholdet. Læs her.
 • Med afsæt i Paludans chikanesag varsler en række partier ny lovgivning for stalking. Det kan man læse om her.
 • Også talsperson for Black Lives Matter Denmark Bwalya Sørensen har gennem længere tid følt sig forfulgt af Rasmus Paludan, som blandt andet har demonstreret og filmet foran hendes hjem. Berlingske har oprullet hele forløbet om Bwalya Sørensen, og det kan du læse om her.
 • På trods af chikanesagen og en række klager over Paludan ved Københavns Universitet kan Berlingske fortælle, at Paludan fik en treårig kontrakt som underviser i jura ved universitetet. Du kan læse om sagen om undervisning her.
 • Det kommer også frem, at Rasmus Paludan over en årrække har bedt om aktindsigt i 81 politiansatte og 16 politianklageres personalemapper. Også nogle af de betjente, som har beskyttet ham under demonstrationer. Du kan læse om Paludans brug af aktindsigter mod betjente her. Du kan læse om de politiske reaktioner her.
 • Rasmus Paludan forsøgte i 2016 at få en attrappistol med ind på Christiansborg. Betjente blev hidkaldt - og modtog senere aktindsigter i deres personalemapper. Du kan læse om, hvordan flere politifolk har oplevet det, når Rasmus Paludan har bedt om deres personaleoplysninger her.
 • Rasmus Paludan holder sig ikke tilbage med at kalde andre for nazister. Men det viser sig, at hans egen spidskandidat Helmuth Nyborg har deltaget i konferencer med nynazister og antisemitter, og det kan du læse om her.

Efterspil

Den 7. juni 2019 meddelte Rasmus Paludan, at han havde noteret navnene på samtlige medlemmer af Berlingskes gravegruppe. Ingen af gruppens medlemmer skulle kontakte Rasmus Paludan de næste 20 år. Heller ikke hvis journalisterne skifter arbejdsplads. Han føler sig udsat for en personhetz og vil ikke tale. 1. juli 2039 vil han genoverveje sin beslutning.

Du kan læse en mere detaljeret gennemgang af præmisserne og det journalistiske metodearbejde bag Berlingskes dækning af Rasmus Paludan her.

Tak for, at du læste med.

Læs mere:

Du kan læse mere fra Berlingskes gravegruppe her.