Ung mand blev i flere år chikaneret af Rasmus Paludan. En dag dukkede partilederen op med et kamera i mandens barndomsby

Partileder Rasmus Paludan har i årevis chikaneret en medstuderende ved blandt andet at opsøge familien og skrive en såkaldt roman. Kilder tæt på forløbet vurderer, at den måske kommende folketingspolitiker udviser en særdeles skræmmende adfærd. Paludan er fortsat tavs om sagen.

Rasmus Paludan mødte ved flere lejligheder frem i en medstuderendes hjemby, når den medstuderende rejste hjem til arrangementer med sine barndomskammerater eller forældre. Her er han mødt frem ved et sportsarrangement, som den medstuderende deltog i – ifølge Berlingskes oplysninger angiveligt i 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert forår mødes unge i deres vestjyske barndomsby for at deltage i den årlige byfest. Venneflokken, hvoraf nogle er fraflyttet for at studere i København, kommer hjem for at spille fodbold i deres gamle klub, hygge sig og efterfølgende gå i byen sammen.

Men for nogle år siden – angiveligt i 2012 – dukkede en uønsket person op.

Under en fodboldkamp på en boldbane nær byens feriecenter indfandt Rasmus Paludan, den nuværende Stram Kurs-leder, sig på sidelinjen iført en lang mørk frakke og kamera.

Målet for Paludans kamera var ifølge flere kilder én bestemt person: Nemlig en ung mand fra Paludans daværende studie ved Københavns Universitet.

Denne unge medstuderende havde Paludan på det tidspunkt allerede forfulgt i flere år, blandt andet med telefonopkald og digital chikane.

Og nu var Paludan rejst tværs over landet efter ham.

Flere års forfølgelse og chikane

På sin LinkedIn-profil beskriver partileder og advokat Rasmus Paludan, at et af hans juridiske specialer er »privatlivets fred«. Men i en periode på flere år forfulgte og chikanerede partilederen den mandlige medstuderende ved Københavns Universitet med en række opsigtsvækkende metoder, som ifølge Berlingskes kilder greb voldsomt ind i den medstuderendes privatliv.

For en uge siden afslørede Berlingske, at Rasmus Paludan i 2013 fik et tilhold af politiet som en direkte konsekvens af sagen, der udspillede sig både under og efter Paludans tid på latinstudiet ved Københavns Universitet.

På baggrund af dokumenter og udsagn fra en lang række kilder kan Berlingske afdække hidtil ukendte detaljer om forløbet.

Rasmus Paludan fra partiet Stram Kurs fik i 2013 et polititilhold efter årelang telefonchikane, fysisk og digital stalking af en mandlig medstuderende og dennes familie og omgangskreds. Chikanen fortsatte trods anmeldelser til politiet. Her ses Rasmus Paludan før en politisk debat på Sorø Akademi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Opsøger familiemedlem

Rasmus Paludan har eksempelvis fysisk opsøgt et familiemedlem til den medstuderende. Han har også opsøgt den medstuderendes barndomshjem og taget kontakt til en af forældrenes arbejdsplads med ubehagelige oplysninger om familien.

Han har ringet et utal af gange i døgnet til den mandlige medstuderende. Og Rasmus Paludan har mere end en gang forfulgt den studerende tilbage til den medstuderendes fødeby i Vestjylland.

Eksempelvis er Rasmus Paludan rejst over til den medstuderendes fødeby, har taget et billede om natten af forældrenes hus; et billede, som han efterfølgende sendte til den medstuderende, forklarer kilder.

Efter flere års forløb udlagde Rasmus Paludan sig selv som offeret og den medstuderende som krænkeren. Således skrev Rasmus Paludan eksempelvis »en roman«, som ifølge ham var »baseret på virkelige begivenheder«. Den handlede om en »psykopat« fra netop den mandlige medstuderendes hjemby, fremgår det af et dokument i sagen, som Paludan selv har forfattet, og som Berlingske er i besiddelse af.

I dokumentet beskrev Paludan, at plottet i hans såkaldte roman var, at den mandlige hovedperson »gerne vil myrde og seksuel krænke så mange, som han kan«.

Blev bange for Paludan

Chikanesagen begyndte i 2010.

Året forinden var Rasmus Paludan begyndt som studerende på latinstudiet ved Københavns Universitet efter at have læst jura samme sted. Det var på latinstudiet, at den nuværende partileder mødte den mandlige medstuderende.

Ifølge flere af hinanden uafhængige kilder var Rasmus Paludan i studietiden tiltrukket af den medstuderende. Men interessen var på ingen måde gengældt, lyder det fra kilder tæt på forløbet.

»Som tiden gik, blev han mere og mere bange og nervøs for, hvad Rasmus Paludan kunne finde på. Det skete især, fordi Rasmus Paludan fulgte efter ham til Jylland og opsøgte hans familiemedlemmer,« siger en tidligere studerende med indgående kendskab til forløbet.

Sagen nåede tilsyneladende det første, men ikke sidste, klimaks i efteråret 2010.

Den mandlige medstuderende og en række andre personer fra studiemiljøet besøgte vedkommendes forældre i det vestlige Jylland, da Rasmus Paludan også dukkede op i byen, lyder det i en beskrivelse af sagen i et dokument fra Københavns Universitet. Universitetet blev senere i forløbet involveret i chikanesagen.

Men Rasmus Paludan var tilsyneladende ikke inviteret med til Jylland. I dokumentet fra Københavns Universitet beskrives det, hvordan Rasmus Paludan »ringer og skriver voldsomt mange gange« til den mandlige medstuderende under besøget i den jyske by.

En person, der selv var til stede under besøget, siger:

»Den første aften sendte Rasmus Paludan nogle SMSer. Det handlede om, at Rasmus Paludan også var i byen, og han fik i en af beskederne også nævnt forældrenes adresse. Det var ubehageligt,« siger han.

Flere kilder og et dokument om hele chikanesagen, forfattet af Rasmus Paludan selv, beskriver, at den nuværende Stram Kurs-leder i forbindelse med optrinnet i den jyske by truede med selvmord ved at varsle, at han ville springe i den lokale å.

»Jeg meddelte, at (...) kunne få løst sin utilfredshed med mig, hvis jeg sprang i (…) Å,« skriver Paludan i dokumentet.

Rasmus Paludan fra Stram Kurs kort før start på valgets første partilederrunde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Dukkede op med kamera

Næsten to år senere var der et lignende optrin.

Som beskrevet ovenfor tog Rasmus Paludan også i 2012 hele vejen til den mandlige medstuderendes hjemby, denne gang i forbindelse med en fodboldkamp.

En kilde tæt på den mandlige medstuderende fortæller om kampen:

»Jeg kiggede op og så Rasmus Paludan stå i en lang frakke, mens han fotograferede fodboldkampen. Han havde intet at gøre ved selve fodboldkampen, men han var rejst tværs gennem landet for at chikanere ham, og på den måde forfulgte han min ven ved gentagne lejligheder gennem flere år. Det var dybt ubehageligt,« siger kilden.

Efter at have fotograferet og overværet den medstuderende under fodboldkampen fulgte Paludan ifølge flere kilder flokken af venner under den efterfølgende bytur.

Bruger stævninger mod andre

De nye detaljer om Paludans årelange chikane kommer, efter at Berlingske for nylig beskrev, at Rasmus Paludan i 2013 med et tilhold fra politiet fik forbud mod at opsøge den mandlige medstuderende.

Direktøren i Dansk Stalking Center forklarede i den forbindelse om stalkingsager generelt, at stalking normalt skal være meget alvorlig, før politiet skrider ind med et tilhold.

Formanden for partiet Stram Kurs Rasmus Paludan deler foldere ud på fristaden Christiania d. 9 maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Det er ligeledes kommet frem, at Rasmus Paludan i skarp kontrast til sin egen politik om nærmest ubegrænset ytringsfrihed i en lang række tilfælde har anlagt retssager eller mødt folk med erstatningskrav og stævninger efter selv de mindste private uenigheder.

Tilholdssagen har haft flere retslige sidespor.

I februar 2015 blev Rasmus Paludan dømt for at have fornærmet den politibetjent fra Københavns Politi, som behandlede tilholdssagen. Paludan blev fundet skyldig i blandt andet at have anklaget betjenten for at have en seksuel forbindelse til den mandlige medstuderende.

»Tiltalte (findes) skyldig i tiltalen i forhold 1 for udsagnene »kriminel snothvalp« og »følelsesmæssig uligevægtig pga. sin seksuelle forbindelse til (navn udeladt, red.)« og »Tiltalte findes af samme grund skyldig i forhold 2 for udsagnene »hvalpens efterforskning har vist bestået i at sidde og give kærlige blikke til (navn udeladt, red.)«, hedder det i Østre Landsret-dommen fra februar 2015, hvor Paludan blev idømt ti dagbøder af 400 kr. for fornærmelig tiltalte af betjenten.

Paludan opfatter sig som offer

Det er uvist, hvorfor Paludans chikane af den studerende eskalerede og endte som et årelangt forløb. Men ifølge et dokument i sagen spillede episoden fra efteråret 2010, hvor Paludan dukkede op i den studerendes barndomsby, tilsyneladende en afgørende rolle.

I det fire sider lange dokument, forfattet af Rasmus Paludan selv, skriver han, at den mandlige medstuderende kort efter optrinnet i sin jyske hjemby indgav en klage til Københavns Universitet over Rasmus Paludan.

I et andet brev, ligeledes forfattet af Rasmus Paludan og sendt til en studerende på Københavns Universitet, fremgår det, at Paludan efterfølgende beskyldte den mandlige medstuderende for at være den, der opførte sig krænkende, og ham selv som offeret.

Ingen af de mange kilder, som Berlingske har talt med, kan genkende Rasmus Paludans udlægning af, at Paludan skulle være offer. Tværtimod beskrives den mandlige medstuderende af flere som rolig, imødekommende og venlig.

Ifølge Berlingskes oplysninger er Paludans fire sider lange beskrivelse af sagen sendt til en række studerende ved Københavns Universitet – også personer, som Paludan på daværende tidspunkt aldrig havde mødt. Dokumentet er af Paludan stemplet »fortroligt« og indeholder en advarsel om, at en videregivelse kan være »strafbar«.

Rasmus Paludan og Mimi Jakobsen et øjeblik inden de endte i en ophedet debat i Aftenshowet på DR. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

I dokumentet bekræfter Rasmus Paludan, at han var i den mandlige medstuderendes hjemby i både 2010 og 2012. Om episoden i den jyske by i 2012 skriver Rasmus Paludan, at han rigtigt nok overværede fodboldkampen, men at det derimod var den mandlige medstuderende, som var krænkende.

Også denne udlægning afvises af en lang række kilder, som Berlingske har talt med. Som en person med kendskab til forløbet siger om Rasmus Paludans dokument:

»Jeg kan genkende tidspunkterne og begivenheder, der nævnes, men ikke andet. Rasmus Paludan var på ingen måde offeret i denne sag. Personer, som ikke havde været involveret i sagen, fik også denne skrivelse fra Rasmus Paludan. Det var tydeligvis et forsøg på at ødelægge den mandlige medstuderendes omdømme.«

»Forløbet er ubegribeligt«

En anden kilde, som har fulgt chikanesagen tæt, men som har bedt om anonymitet, udlægger sagen på denne måde:

»Forløbet er ubegribeligt. Rasmus Paludan har i flere år ødelagt og tromlet den medstuderende og familien uden at vise nogen tegn på medfølelse eller empati. Jeg ved, at Rasmus Paludan er rejst tværs over Danmark, har taget et billede af familiens hus og sendt det til den medstuderende i København. At han har opsøgt et af den medstuderendes familiemedlemmer på gaden. Og at han har sendt en skrivelse om den medstuderende til ledelsen på en af forældrenes arbejdsplads,« siger kilden.

Kilden uddyber, at kilden ikke er bange for Rasmus Paludans politik:

»Andre har prædiket fremmedhad før. Men hans personlighed skræmmer. Forløbet om den medstuderende viser, at han ikke besidder respekt, empati eller evnen til at sætte sig i andres sted. Om lidt kan han sidde i Folketinget og træffe vigtige afgørelser på vegne af danskerne.«

Berlingske har ad flere omgange forsøgt at få Rasmus Paludans kommentar til sagen. Partilederen har via sine ansatte meddelt, at Paludan ikke ønsker at kommentere sagen.

Berlingske har været i kontakt med den mandlige medstuderende, som heller ikke ønsker at kommentere sagen.

Rasmus Paludan meddelte i DR-programmet Aftenshowet i sidste uge, at han agter at afholde et kampagnearrangement i den pågældende jyske by i næste uge.

Du kan læse mere om loven om tilhold her.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.