Retspolitikere er forargede over Paludans aktindsigter i betjentes personalemapper: »Han er uden moral«

Partileder for Stram Kurs, Rasmus Paludan, bliver beskyldt for chikane af politiansatte ved systematisk at anmode om aktindsigt i deres personalesager. Det er en hån mod de betjente, som passer på ham, mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Politiets udgifter til at beskytte Stram Kurs-leder Rasmus Paludan er eksploderet i løbet af foråret, viser aktindsigt fra Rigspolitiet. På fotoet går Rasmus Paludan ad Nørrebrogade og gennem Blågårds Plads på Nørrebro under stærk politibeskyttelse onsdag 15. maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Flere ledende politikere og medlemmer af Retsudvalget på Christiansborg reagerer hårdt på nye oplysninger om, at Stram Kurs-leder Rasmus Paludan i løbet af en årrække har anmodet om aktindsigt i mindst 81 politiansattes personaleoplysninger.

Anmodningerne om aktindsigt opfattes af flere politifolk som systematisk chikane, og det er tilsyneladende også gået ud over nogle af de politifolk, som beskytter partilederen under demonstrationer, kunne Berlingske fortælle søndag.

Læs mere om sagen her.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kalder Rasmus Paludans anmodninger om aktindsigt for »usmagelige« og en »hån« mod de betjente, som passer på ham.

»Vi har at gøre med en mand uden moral og ordentlighed. Der er så mange betjente, som bruger deres tid på at passe på Rasmus Paludan, og hans tilgang er så, at han søger aktindsigt i så mange menneskers personalesager. Jeg kan godt forstå, hvis nogen føler, at det har chikanelignende karakter,« siger Søren Pape Poulsen.

Han mener, at lederen af Stram Kurs mangler grænser.

»Vi andre har nogle helt almindelige grænser for god opførsel, men de ser ud til at være slået fra hos Rasmus Paludan. Jeg får næsten helt ondt i maven over, at det er den måde, vores betjente skal behandles på, når jeg tænker på, hvordan de knokler. Det er beskæmmende. Det skal stoppe,« siger Søren Pape Poulsen.

Berlingske har på det seneste beskrevet flere aspekter af Rasmus Paludans livsførelse, hvilket har fået flere politikere til at kritisere partilederen. Blandt andet er det kommet frem, at Rasmus Paludan gennem flere år systematisk chikanerede og forfulgte en mandlig medstuderende ved Københavns Universitet i et omfang, så Paludan fik udstedt et polititilhold.

Sagen har berørt flere centrale medlemmer af Retsudvalget, som har varslet skrappere regler mod stalking, så lignende sager ikke kan opstå.

Og nu viser det sig så også, at Paludan gentagne gange har bedt om betjentes personaleoplysninger. En gennemgang af dokumenter viser, at Rasmus Paludan har forsøgt at indhente personaleoplysninger om flere af de betjente, som var involveret i tilholdssagen.

Dansk Folkepartis gruppeformand og mangeårig formand for Retsudvalget på Christiansborg, Peter Skaarup, mener, at Rasmus Paludan med sine mange anmodninger om aktindsigt udsætter menige betjente for chikane.

»Jeg får en grim smag i munden. Der ligger en dyb mistænkeliggørelse af dygtige politibetjente bag det her, og det bør stoppe fuldstændig. Man skal huske på, at de betjente arbejder hårdt med at opretholde lov og orden under nogle svære forhold, når de passer på Rasmus Paludan ved demonstrationer. Han burde hylde betjentene for deres gode indsats i stedet for at mistænkeliggøre dem,« siger Peter Skaarup.

Rasmus Paludans mange aktindsigter mod almindelige betjente rejser desuden et dilemma: På den ene side skal borgere kunne anmode om basale oplysninger om offentligt ansatte, blandt andet stilling, tjenesterejser og arbejdsopgaver, hvis de eksempelvis vil køre en klagesag. På den anden side vil hele systemet formentlig bryde sammen, hvis alle danskere anmodede om aktindsigt i betjentes ansættelsesforhold i samme omfang som Rasmus Paludan.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, mener, at sagen er så alvorlig, at hun er klar til at se på reglerne for aktindsigt i betjentenes personalemapper.

»Det her minder om chikane af helt almindelige betjente. Derfor bør vi se på, om vi har den rette balance mellem, at borgere selvfølgelig skal kunne anmode om aktindsigt, men på den anden side må det ikke kunne udvikle sig til chikane af almindelige betjente,« siger hun.

Rasmus Paludan er ikke vendt tilbage på en kommentar til denne artikel. I forbindelse med søndagens artikel om sagen har han i en mail til Berlingske blandt andet skrevet følgende:

»Hvis politifolk handler kritisabelt, så vil jeg som udgangspunkt klage over dette. En betingelse for at være offentligt ansat er, at borgerne kan søge aktindsigt i ganske få oplysninger om den ansatte. Det støtter jeg. Politifolk i Danmark er usædvanligt godt beskyttet imod kritik og klager. Det er værd at overveje, om retstilstanden fortsat skal være sådan, at de personer, der udøver statens voldsmonopol, næsten aldrig modtager kritik, når de overskrider grænser for lovlig magtanvendelse.«