Rasmus Paludan har i flere år chikaneret kvinde. Nu er hun udstyret med overfaldsalarm og har søgt om tilhold mod partilederen

Kvinden, som for nylig anmeldte Rasmus Paludan for racisme, har oplevet chikane fra partilederen i flere år. Efter retssagen er chikanen taget til, mener kvinden. Stram Kurs afholdt i søndags demonstration ved kvindens hjem - med politiets tilladelse. Paludan afviser chikane og kalder anmodning om tilhold for »misbrug af politiets ressourcer«.

Talsmand for Black Lives Matter Denmark Bwalya Sørensen har i årevis følt sig chikaneret af partileder Rasmus Paludan. Nu er hun udstyret med overfaldsalarm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

En fredag eftermiddag i april var en lille flok aktivister samlet i et kollektiv på Frederiksberg. De drak myntete og spiste chips i stuens bløde sofaer, mens de lagde planer for en kommende demonstration mod udrejsecentrene Kærshovedgård og Sjælsmark.

Talsperson for Black Lives Matter Denmark Bwalya Sørensen var ankommet til mødet næsten direkte fra Retten i Glostrup, hvor hun havde været anmelder i en sag om racisme mod Rasmus Paludan, partileder for Stram Kurs.

Hun var ved at fortælle de unge mennesker om sagens udfald, da Rasmus Paludan ringede. Hun besvarede opkaldet, lagde telefonen på bordet og satte samtalen på medhør.

Rasmus Paludan præsenterede sig, sagde, at han var journalist på mediet Frihedens Stemme, og oplyste, at Stram Kurs i den nærmeste fremtid ville demonstrere ved den vej i Albertslund, hvor Bwalya Sørensen bor. Han ville også vide, om det var rigtigt, at organisationen hadede hvide mennesker, og hvad den syntes om, at der skulle holdes flere demonstrationer på den pågældende vej i Albertslund?

Bwalya Sørensen lagde på uden at svare.

»Da han sagde navnet på min vej, blev det hele lidt sløret. Jeg tænkte: Åh nej, han kommer hjem til mig igen. Det var så grænseoverskridende, og da jeg kom hjem efter mødet, følte jeg mig ikke tryg ved at være hjemme.«

Det var netop en optagelse foran Bwalya Sørensens hjem, der havde udløst sigtelsen for racisme mod Rasmus Paludan. Et år forinden var han mødt op og havde optaget en video, hvori han koblede Bwalya Sørensen og sydafrikanere sammen med lav intelligens.

Berlingske har fået telefonoptagelsen af Rasmus Paludan og har desuden fået bekræftet episoden af fire personer, der var til stede ved mødet i kollektivet. En af dem siger:

»Det var i sig selv chokerende, at han ringede lige efter retssagen, men der var også en vrede i hans stemme, synes jeg. Det virkede næsten truende. Jeg var helt befippet. Det var en underlig og surrealistisk situation, og vi var alle sammen helt rundt på gulvet bagefter,« siger Agne, der ikke ønsker sit efternavn i avisen.

Bwalya Sørensen havde håbet, at retssagen ville blive afslutningen på det, hun har oplevet som flere års chikane. Hun havde nu fået rettens ord for, at Rasmus Paludans udtalelser i videoen, optaget foran hendes hjem og spredt på sociale medier året forinden, var racistiske, og partilederen var blevet idømt 14 dages betinget fængsel.

Men stik mod hendes forventning oplevede Bwalya Sørensen, at chikanen fra Rasmus Paludan eskalerede.

Det er ikke første gang, at Rasmus Paludan er indblandet i en sag om chikane og tilhold. Berlingske har de seneste dage beskrevet, hvordan partilederen i årevis stalkede og chikanerede en ung mandlig medstuderende. Sagen udløste et tilhold tilbage i 2013. Nu føjes altså endnu en sag om chikane til den måske kommende folketingspolitiker.

Udstyret med overfaldsalarm

Rasmus Paludan ankede straks dommen om racisme, og foruden opkaldet til Bwalya Sørensen offentliggjorde han to videoer samme dag. I en 26 minutter lang livevideo på Stram Kurs’ YouTube-kanal kommenterede Rasmus Paludan retssagen - og Bwalya Sørensens person.

Rasmus Paludan hæftede sig blandt andet ved, at Bwalya Sørensen to gange i retten blev irettesat af dommeren. Det skete, fordi hun udbrød »jesus christ«, da Rasmus Paludan fremlagde en teori om IQ, og igen da hun ville filme domsafsigelsen. Selv siger hun, at hun ikke havde intentioner om at filme afsigelsen.

»Så Bwalya Sørensen, dette store sorte monstrum, eller det sorte fedtbjerg, eller hvad man kan kalde hende, hun valgte altså hele to gange at blive irettesat af dommeren som den eneste i retten,« sagde Rasmus Paludan, som også gentog, at Bwalya Sørensen ifølge ham ikke er en »specielt begavet person«.

Videoen er set næsten 12.000 gange.

Bwalya Sørensen, Black Lives Matter Denmark

»Jeg tror på retssikkerheden. Men min retssikkerhed er blevet krænket ved det her«


Om aftenen stod Rasmus Paludan pludselig med et kamera foran Bwalya Sørensens hjem i Albertslund. Stort set samme sted som han sidste år optog den video, der fik ham sigtet for racisme.

»Jeg står nu igen i Albertslund i (gadenavn fjernet, red.), hvor Stram Kurs snart skal demonstrere for Danmark og mod den racistiske organisation Black Lives Matter Denmark eller på dansk »negere betyder noget, Danmark«, anført af fornegeren Bwalya Sørensen fra Zambia,« sagde Rasmus Paludan i videoen, som også blev livestreamet på Stram Kurs’ YouTube.

Videoen er set cirka 11.500 gange.

Bwalya Sørensen ringede til politiet, fordi hun følte sig utryg ved Rasmus Paludan og de forestående demonstrationer. Hun appellerede til politiet om, at Stram Kurs ikke skulle have lov til at demonstrere i nærheden af hendes hjem.

»Jeg er systemkritiker, men der er nogle grundlæggende principper, som jeg har tiltro til. Jeg har været her i Danmark det meste af mit liv, og det er her, jeg hører hjemme - og jeg tror på retssikkerheden. Men min retssikkerhed er blevet krænket ved det her,« siger Bwalya Sørensen.

Bwalya Sørensen forklarer, at hun efterfølgende blev udstyret med en overfaldsalarm, fordi hun var så utryg ved Rasmus Paludan og Stram Kurs. Berlingske har set overfaldsalarmen. Bwalya Sørensen bad også om at få et tilhold mod partilederen. Hun afventer stadig - halvanden måned senere - en afgørelse, fremgår det af korrespondance med Vestegnens Politi.

»Jeg er skuffet over, at det skal tage så lang tid. Jeg har en følelse af at være alene,« siger hun.

Bwalya Sørensen arbejdede samtidig i døgndrift på at forhindre Stram Kurs’ demonstration foran sit hjem i Albertslund, men politiet fastholdt tilladelsen.

Rasmus Paludan har overordnet fået tilladelse til at demonstrere en række steder i Danmark med henvisning til Grundlovens bestemmelser om forsamlings- og ytringsfrihed.

Ud af landet

Bwalya Sørensen og Rasmus Paludans historik går år tilbage. De er stødt på hinanden til forskellige demonstrationer, hvor de har repræsenteret hver sin fløj.

Da Black Lives Matter i februar 2017 afholdt et møde i et forsamlingshus på Nørrebro, mødte Rasmus Paludan op som repræsentant for Frihedens Stemme. Han var iført kalot og flankeret af betjente. To gange blev der kastet flasker med vand ud ad vinduet mod ham. Ifølge Bwalya Sørensen var det ikke repræsentanter for Black Lives Matter, der kastede flaskerne.

I forbindelse med kommunalvalget i 2017 hængte Stram Kurs valgplakater op i byen med 20 personer, som de mente skulle sendes ud af landet. Bwalya Sørensen var en af dem.

Det var grænseoverskridende, mener Bwalya Sørensen, men ingenting i forhold til, da Rasmus Paludan første gang mødte op på hendes adresse for at optage videoen, der senere indgik i sagen om racisme. Fra den dag ændrede Bwalya Sørensen adfærd. Hun begyndte at kigge sig over skulderen, når hun gik hen til bussen, og hun dobbelttjekkede, om døren var låst.

Hærværk på matriklen

Kort før demonstrationen 15. april 2019 - natten mellem en lørdag og en søndag - vågnede Bwalya Sørensen ved lyden af et højt brag.

»Jeg var så bange, at jeg ikke engang kunne låse min telefon op og trykke 112. Så jeg alarmerede politiet ved hjælp af min overfaldsalarm, og heldigvis var der en politibil i nærheden.«

Da hun åbnede sin hoveddør for politiet, kunne hun se, at den var smurt ind i noget rødligt stads:

»Hele døren var dækket. Jeg troede først, det var blod, men det var heldigvis ketchup.«

Berlingske har set kvitteringen for anmeldelsen om hærværk 14. april klokken 02.11, ligesom avisen har fået bekræftet braget af en nabo, som også vågnede. Desuden har avisen set et billede af Bwalya Sørensens hoveddør fra den nat. Bwalya Sørensen kan ikke vide, om Rasmus Paludan eller Stram Kurs står bag hærværket. Men episoden har gjort hende endnu mere utryg:

»Jeg er ved at dø af angst, ved at gå i opløsning simpelthen, hver gang nogen ringer på min dør.«

Jonas, deltager i moddemonstration

»Jeg synes grundlæggende, at det var forkert, at han fik tilladelse og politibeskyttelse til at demonstrere så tæt på hendes privatadresse«


Men den forestående demonstration så ikke ud til at kunne forhindres. Bwalya Sørensen tog derfor andre midler i brug. Hun og andre aktivister arrangerede en moddemonstration i umiddelbar nærhed af Stram Kurs’ demonstration. Så mandag eftermiddag 15. april drog ikke bare Stram Kurs, men også hundredvis af moddemonstranter mod Albertslund.

Jonas, som kender Bwalya Sørensen fra aktivistmiljøet, var en af dem, der var mødt op for at sige fra over for det, han kalder »chikane«. Jonas ønsker ikke sit efternavn frem, men siger:

»Det var tydeligt for mig, at det var direkte rettet mod hende. Der var ingen andre grunde til at demonstrere på en parkeringsplads i et roligt område. Rasmus Paludan havde fået en dom for racisme i en sag, hvor hun var anmelder, så jeg synes grundlæggende, at det var forkert, at han fik tilladelse og politibeskyttelse til at demonstrere så tæt på hendes privatadresse. I virkeligheden var det et personligt angreb.«

Hurtigt udviklede der sig ballade i nabolaget - umiddelbart antændt af uromagere uden direkte tilknytning til nogen af de to anmeldte demonstrationer. Politiet valgte derfor at forbyde demonstrationen kort før Rasmus Paludans ankomst af hensyn til »den offentlige fred«.

T-shirts med Bwalyas ansigt

28. april 2019 annoncerede Stram Kurs sin første folketingskandidat, billedkunstneren Uwe Max Jensen, der er kendt for sin provokerende kunst, som ofte har involveret afføring og nøgenhed.

Samme dag optrådte Uwe Max Jensen i et klip i programmet »Deadline« på DR2. Til Bwalya Sørensens store forundring var han iført en T-shirt med hendes ansigt på.

Dermed er der tilsyneladende tale om mere organiseret chikane, som flere Stram Kurs’ kandidater har bidraget til.

Folketingskandidat for Stram Kurs, Uwe Max Jensen, var iført en T-shirt med Bwalya Sørensens ansigt, da han optrådte i et klip i Deadline på DR2. Fold sammen
Læs mere

Stram Kurs insisterede på at gennemføre en demonstration i nærheden af Bwalya Sørensens privatadresse i Albertslund - og 12. maj 2019 lykkedes det. Også denne gang havde Bwalya Sørensen - efter noget tovtrækkeri med politiet - fået lov til at arrangere en moddemonstration.

»Jeg føler grundlæggende, at hans retssikkerhed står over min retssikkerhed,« siger Bwalya Sørensen.

Roger Matthisen, folketingsmedlem for Alternativet, er enig.

»Det kan give det indtryk, at hendes retssikkerhed som borger ikke er lige så høj, som den er for Paludan,« siger Roger Matthisen, som har stillet en række spørgsmål til justitsministeren i sagen.

Han vil blandt andet vide, »om det er almindeligt, at den racismedømte fortsat kan demonstrere og chikanere sit offer, som det er sket her efter Paludans domfældelse«, selv om Paludan har anket?

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har afvist at besvare spørgsmålene med henvisning til udskrivelse af valget.

Paludan: Hun er et ubehageligt menneske

Rasmus Paludan understreger over for Berlingske, at der har været tale om lovlige og anmeldte demonstrationer i Albertslund. Han forklarer også, at Stram Kurs ingen steder har skrevet Bwalya Sørensens privatadresse, men blot angivet gadenavnet og tilknyttet det til Black Lives Matter som organisation.

Rasmus Paludan, formand for Stram Kurs

»Jeg er sådan set ret ligeglad med, hvad hun opfatter. Jeg synes, hun er rablende vanvittig, og jeg synes, hun er et meget ubehageligt menneske. «


Partilederen forklarer, at han blev nødt til at ringe til Bwalya Sørensen efter retssagen, fordi han i en artikel på sit eget onlinemedie, Frihedens Stemme, ville skrive, at Stram Kurs planlagde demonstrationer på den pågældende vej:

»Frihedens Stemme er anmeldt til Pressenævnet. Så hvis jeg ikke forholder hende, at der bliver udtalt kritik om, at hun hader hvide mennesker, så risikerer jeg, at hun klager over mediet, og så får vi kritik. Så det var for at undgå, at de presseetiske regler blev overtrådt,« siger Rasmus Paludan til Berlingske.

Bwalya Sørensen opfatter det som truende, at du ringer samme dag som retssagen og annoncerer, at Stram Kurs vil demonstrere i nærheden af hendes hjem. Hvad siger du til det?

»Jeg er sådan set ret ligeglad med, hvad hun opfatter. Jeg synes, hun er rablende vanvittig, og jeg synes, hun er et meget ubehageligt menneske. Det kan man også se på den måde, hun teede sig i retssalen. Hun ser tingene meget sort-hvidt, og alle dem, som ikke elsker sorte mennesker, er onde. Det er min opfattelse af hende.«

Som kommentar til videoen, hvor Rasmus Paludan blandt andet siger om Bwalya Sørensen, at hun er ubegavet og »et stort sort fedtbjerg«, siger han:

»Hvis man deltager i den politiske debat, så må man stå model til mange ting. Det er ikke, fordi hun har holdt sig tilbage med påstande om mig - og så må man jo forvente at få noget den anden vej. Man kan selvfølgelig diskutere, om det er relevant, at hun er fed. Ud over det har jeg givetvis syntes, at det var relevant.«

Rasmus Paludan mener heller ikke, at der er grund til at kritisere, at han om aftenen mødte op i Bwalya Sørensens kvarter og optog endnu en film til Stram Kurs. Han understreger, at han ikke var klar over, hvorvidt hun fortsat boede på adressen, og at han befandt sig på et offentligt tilgængeligt område.

Rasmus Paludan mener desuden, at det er »rablende vanvittigt«, at Bwalya Sørensen er blevet udstyret med en overfaldsalarm, ligesom han mener, at det er »misbrug af politiets ressourcer«, at Bwalya Sørensen har anmodet om et tilhold.

Rasmus Paludan oplyser, at han er blevet partshørt om tilholdet, men han mener, at sagen er grundløs. Rasmus Paludan afviser også, at han eller Stram Kurs har relation til hærværket.

»Jeg tager selvfølgelig afstand fra, at nogen begår hærværk, også mod Bwalya Sørensen - selv om jeg synes, hun er en jubeltåbe. Så det er selvfølgelig forkert (at Stram Kurs står bag, red.

Han vil ikke tage afstand fra, at Stram Kurs' kandidat Uwe Max Jensen i »Deadline« var iført en T-shirt med Bwalya Sørensens ansigt:

»Uwe Max er kunstner, og jeg anser det som en form for kunst at lave en t-shirt med et morsomt billede af Bwalya Sørensen på.«

Berlingske har spurgt Bwalya Sørensen, om hun selv har været med til at optrappe konflikten ved at chikanere Rasmus Paludan - blandt andet ved skrive, at han er nazist, som Rasmus Paludan beskylder hende for. Til det svarer hun:

»Jeg mener, at Rasmus Paludans holdninger er nazistiske. Men jeg har aldrig kaldt ham nazist eller opsøgt ham eller hans hjem.«

Uwe Max Jensen har den 14. oktober 2019 rettet henvendelse til Berlingske og oplyst, at det var en tilfældighed, at han bar en i øvrigt gammel T-shirt med Bwalya Sørensens ansigt på i det klip, som blev vist i Deadline på DR. Han understreger, at der ikke har været tale om koordineret chikane.