Politi: Forsvunden familie efterforskes »på fuld kraft« efter fund på sønnens bopæl

Østjyllands Politi leder stadig efter en traumatiseret krigsveteran og hans far og mor, der sidst blev set i torsdags. Et fund på sønnens bopæl har øget politiets bekymring for, at noget er helt galt.

Far, søn og mor – Jørgen, Lars og Kirsten Kragh – efterlyses af politiet, der har udsendt fotos af familien. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bekymringen breder sig.

På tredje døgn er den 42-årige Lars Kragh og hans forældre Kirsten og Jørgen Kragh, på henholdsvis 69 og 74, år fortsat forsvundet, efter pårørende lørdag meldte den østjyske familie savnet. De er senest set torsdag, men ægteparrets bil – en koksgrå VW Golf – er ifølge Østjyllands Politi set passere Limfjorden i sydgående retning tidligt lørdag.

»Vi er meget bekymrede, ligesom familien er det. Og det er vi, fordi vi har gjort nogle fund i den ene bygning (sønnens bopæl, red.), og fordi der nu er gået nogle døgn. Jo længere tid der går, jo mere bekymrede bliver vi selvfølgelig,« siger politiinspektør Jan Andersen fra Østjyllands Politi.

Han afviser at fortælle nærmere om de ifølge politiet bekymrende fund på sønnens bopæl i Uggelhuse på Djursland.

Ifølge politiinspektøren efterforskes den forsvundne familie »på fuld kraft«, men til trods for godt 50 henvendelser fra offentligheden havde det ved redaktionens deadline endnu ikke ført til et gennembrud i sagen. Østjyllands Politi hører derfor fortsat gerne fra eventuelle vidner, som har set familien, siger Jan Andersen:»Vi vil nødig have, at borgere går rundt og tænker, at de har set dem, men at det nok er lige meget. Man er meget velkomne til at ringe – og hellere én gang for meget end en for lidt.«

Ægteparrets 42-årige søn, Lars Kragh, lider i svær grad af posttraumatisk stress (PTSD), efter han to gange var udsendt for Forsvaret i henholdsvis Kosovo og Bosnien.

Spiller det ind i den bekymring, I har, at sønnen, som også er forsvundet, er PTSD-ramt veteran fra krigene på Balkan?

»Det eneste, jeg kan sige, er, at jeg kan bekræfte, at han er tidligere soldat,« siger Jan Andersen. Han forklarer, at politiet på nuværende tidspunkt ikke har nogen teori om, hvorfor ægteparret og sønnen er forsvundet. Trods de pårørendes og politiets bekymring er det altså i øjeblikket uklart, om der er begået en forbrydelse.

Intense PTSD-symptomer

Hos Livlinen i Hærens Konstabel- og Korporalforenings (HKKF), som er en særlig afdeling for veteraner med psykiske efterreaktioner, har man kendskab til, at den efterlyste krigsveteran har været udsendt på mission til Balkan to gange.

»Vi er forsigtige med at udtale os om enkeltpersoner, men det er rigtigt, at han var kendt i veterankredse og kendt i Livlinen,« siger konsulent Lisbeth Brixen Nielsen.

Fra 1992 til 2014 blev ca. 30.600 danskere sendt på missioner i udlandet for Danmark, hovedparten til Balkan, Kosovo, Afghanistan og Irak. I runde tal siger man, at langt hovedparten kommer styrket hjem fra krig med øget selvtillid, mens omtrent hver tiende risikerer psykiske problemer.

Den mest grundige undersøgelse af danske krigsveteraner er foretaget på Hold 7 i Afghanistan, som udkæmpede en stribe hårde kampe i Helmand-provinsen i 2009.

Tre år efter udsendelsen havde 9,7 procent fra Hold 7 intense PTSD-symptomer.

»Overordnet er du mere udsat som hjemvendt krigsveteran, fordi du ofte har været udsat for krig og lemlæstelse og haft oplevelser af katastrofemæssig karakter, som kun de færreste oplever,« siger Dorte Hjortkjær, psykolog og leder af behandlingsklinikken på Veterancentret i Ringsted.