Mange forældre dropper SFOen

Knap hver femte forælder til børn i 0.-3. klasse vil ikke længere betale for at få deres barn passet i SFO, når skolerne åbner til august. Pædagoger er bekymrede for, at flere børn vil være alene hjemme.

Der bliver mindre tid til spas i SFO efter sommerferien. Her børn fra Houlkær Skoles SFO./Foto: Preben Madsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skolereformens længere skoledage får en del forældre til at droppe pasningen af de yngste skolebørn. Det viser en undersøgelse, som Gallup har foretaget for Berlingske blandt forældre til skolebørn.

33 procent af forældrene svarer, at deres barn i dag anvender fritidstilbud og også vil have behov for dette efter sommerferien. Men 12 procent svarer, at deres barn ikke længere vil have behov for fritidstilbud. 49 procent svarer, at deres barn ikke anvender fritidstilbud og heller ikke få behov for dette efter, når skolerne åbner igen til august.

Men behovet for pasning er selvfølgelig langt større blandt de yngste skolebørn end blandt de ældste, der typisk går hjem fra skole, når skoleklokken ringer ud efter sidste time.

Blandt forældre til elever i indskolingen svarer 68 procent, at deres barn i dag bruger SFO og også vil gøre det fremover. 18 procent, der i dag svarer, at barnet bruger SFO, vil dog ikke få behov for det fremover. Blandt eleverne på mellemtrinnet er de tilsvarende tal 35 procent, der bruger og fortsat vil bruge fritidstilbud, mens 18 procent vil droppe fritidstilbuddet.

»Undersøgelsen gør mig bekymret for, at færre børn vil benytte SFOen efter skoletid og i stedet vil være alene hjemme. Det er bekymrende, fordi børn har brug for voksne, der har blik for deres sociale liv, hvor skolen har mere fokus på det faglige liv. Jeg kan især være bekymret for, at det går ud over de udsatte børn, som bliver meldt ud, for de har i særlig grad brug for pædagogisk støtte og trygge børnefællesskaber,« siger Lasse Bjerg Jørgensen, der er medlem af forretningsudvalget i pædagogernes fagforbund BUPL.
-

Med skolereformen udvides skoledagen, så de yngste børn først møder i SFO, når klokken er omtrent 14. For børn på mellemtrinnet bliver fritidstilbud og pasning først aktuelt klokken 14.30. Dermed bliver der også mindre tid til de fritidsaktiviteter, som vil foregå i SFO. Men det er Lasse Bjerg Jørgensen dog ikke så bekymret for.

»Forhåbentlig vil det ikke betyde så meget for indholdet. Jeg er sikker på, at pædagogerne nok skal organisere børnenes dag, så det understøtter det sociale og giver ro og stabilitet efter en lang og krævende skoledag. Der vil nok være ture, man ikke længere kan tage på i SFO-tiden, men skolereformen giver bedre muligheder for at organisere på tværs af skole og SFO, hvis man for eksempel tager på tur eller i svømmehallen,« siger han.

En undersøgelse fra Ritzau viste i juni, at det i langt de fleste kommuner bliver billigere at få sit barn passet i SFO efter sommerferien, fordi åbningstiden bliver kortere. 73 ud af 98 kommuner nedsætter SFO-taksten i forbindelse med den nye folkeskolereform.I gennemsnit kommer forældre til at spare omkring 12 procent efter sommerferien på pasningsordningen eller godt 2.300 kroner om året.

Nogle børn dropper dog fritidstilbud, alene af den grund at de efter sommerferien rykker en klasse op og for eksempel skifter fra 3. til 4. klasse.