Nu skal stort være godt efter skoletid

I København skal kæmpefritidshjem erstatte mindre for at redde fritidstilbuddene efter skolereformen. Men budskabet til politikerne fra pædagoger og forældre er klart: Snitterne fra fritterne!

Efter folkeskolereformen har børnene fået længere skoledage og dermed også kortere tid til at være i fritidsordningerne. Derfor planlægger Københavns Kommune en omfattende ændring af institutionsstrukturen, som vil medføre, at en del af de mindre ordninger som Bryggehuset på Islands Brygge må lade livet og blive en del af større KKFO-ordninger med 500 børn og derover. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Henrik Bugge Skou kan godt se, at det ser smart ud på papiret:

Hvis man fysisk flytter de københavnske børn væk fra hovedstadens mange små fritidshjem og samler dem i ét tilbud i skolernes lokaler, der alligevel står tomme i eftermiddagstimerne, udnytter man pladsen og ressourcerne meget bedre.

»Det ser fint ud, når embedsmændene lægger de to plancher oven på hinanden,« siger lederen af Bryggehuset på Islands Brygge, et af kommunens små fritidshjem, der kun tæller 46 børn.

»Det kan bare ikke undgå at gå ud over kvaliteten og nærheden. Jeg tænker i pædagogik og læring. Men jeg er bange for, at embedsmændene kun tænker i penge og mursten,« sukker han.

Folkeskolereformen har medført, at børnene er færre timer i fritidstilbud, fordi de nu har lange skoledage. Og på længere sigt vil det ifølge forvaltningens beregninger medføre, at de små fritidshjem, som er særligt udbredt i Københavns Kommune, ikke længere er økonomisk bæredygtige.

Derfor har et bredt flertal på Rådhuset vedtaget at ændre strukturen for fritidstilbuddene i København, så der kommer færre og større fritidshjem. Konkret skal området organiseres efter en 1:1-model, så der i fremtiden kun er ét fritidshjem eller såkaldt KKFO per skole.

Det vil føre til lukning eller sammenlægning af en stribe små fritidshjem som Bryggehuset på Islands Brygge og etablering af nye kæmpe-KKFOer med op til 500 børn.

Småt er godt, småt er godt!

Og det er ikke kun lederne af de små fritidshjem, der er dybt betænkelige ved de udsigter.

Beslutningen fik tidligere på ugen flere hundrede forældre til at demonstrere på Rådhuspladsen under sloganet »Småt er godt!«.

I Facebook-gruppen »Bevar de små fritidshjem i København«, der i går havde 3.280 medlemmer, samles der underskrifter, mens der deles vrede indlæg. Og på kommunens høringsside tikker der hver dag en håndfuld nye frustrerede indlæg ind.

Ifølge Søren Cronwald, der er far til en søn på seks, som går i Bryggehuset på Islands Brygge, er politikernes planer nemlig helt blottet for pædagogiske argumenter:

»Det er dybt skræmmende, at man på den måde fratager os de frie valgmuligheder, der er i dag. Børn har jo forskellige behov. Og mens 70 pct. af alle børn sikkert trives fint i store institutioner, er der altså nogle, som har behov for mindre enheder og for det sceneskift, det er at gå fra skolen og over i et fritidstilbud. De valgmuligheder forsvinder nu,« siger han.

Børne- og ungdomsborgmester i København Pia Allerslev (V) forstår godt, at det vækker følelser, når man piller ved folks børns hverdag.

»Men fritidshjemmenes husleje og andre faste udgifter bliver jo ikke billigere af, at de har åbent i færre timer. Skolereformen har forandret virkeligheden, og gør politikerne ikke noget, vil fritidstilbuddene blive forværret og langsomt blive udsultet. Det her handler om at fremtidssikre kvaliteten,« siger Pia Allerslev.

Borgmesteren understreger, at den nye struktur ikke vil betyde færre pædagoger. Der er heller ikke tale om, at der skal lukkes 50 eller 100 små institutioner.

»Men nogle vil altså skulle lukke. Når der bliver færre penge, vil jeg hellere bruge dem på pædagoger, end mursten og ledere,« siger hun.

Store fordele

Islands Brygges nuværende KKFO, Skibet, tæller allerede 330 børn. Bliver politikernes udspil til virkelighed, vil institutionen de kommende år vokse med de godt 200 ekstra børn, som i dag er fordelt på Bryggehuset og tre andre selvejende institutioner i bydelen.

Det er leder Pernille Østergaard nu ikke forskrækket over:

»Nærvær handler ikke om småt eller stort. Jeg kan godt forstå forældrenes bekymring omkring færre valgmuligheder, men dem må vi jo så skabe inden for institutionen, og det synes jeg allerede, vi er gode til,« siger hun.

Tværtimod mener hun, der er store fordele forbundet med at samle børnene i en KKFO, der er placeret på skolen og hvor pædagogerne dermed allerede har et tæt samarbejde med lærere og forældre. Det vil også betyde, at klassekammerater ikke spredes ud over flere forskellige fritidstilbud.»Så der er altså også muligheder,« siger hun.

I øjeblikket er politikernes forslag i høring med frist 6. februar. Ifølge Pia Allerslev vil alle forslag blive lyttet til og politikerne oppe sig for at finde de bedste lokale beslutninger.

Men en bevaring af status quo er ikke en mulighed, så under alle omstændigheder må Søren Cronwalds søn og byens øvrige børn indstille sig på, at stort skal være godt efter skoletid.