Tvangsauktion lammer din økonomi

Man skal gøre alt - absolut ALT - for at undgå, at boligen sættes på tvangsauktion, siger eksperter.

Det er ulykkeligt at sende boligen på tvangsauktion, men situationen bliver værre, hvis man helt slipper tøjlerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Huset sælges til spotpris, gælden bliver endnu større, og renterne i banken stiger markant. Man er i mange år frem afskåret fra at vælge en anden bank, og man mister let kontrollen med privatøkonomien. Det er ifølge flere økonomiske eksperter konsekvenserne, hvis boligen ryger tvangsauktion, og deres råd er derfor, at man skal strække sig til det yderste for at undgå, at man havner i denne klemme.

"Hvis man er i økonomiske vanskeligheder og kan se, at man kommer til at få problemer, gælder det om at tage en snak med banken så tidligt som muligt. Det gør det nemmere at at få en kreditor til at være med på andre muligheder som for eksempel at forlænge lånets løbetid eller afdragsfrihed i en periode," siger lektor og ekspert i boligøkonomi Jens Lunde til Jyllands-Posten.

Er det først gået galt, risikerer man nemlig at havne i en yderst negativ økonomisk og mental spiral, advarer økonom Carsten Holdum fra Forbrugerrådet. Mens huset sælges med en stor rabat (som blot gør gælden endnu større), skruer banken op for renten (helt op til 25 procent), og til sidst er det nemt at slippe tøjlerne fuldstændigt.

"Det går næsten altid galt, fordi man føler en magtesløshed og bliver opgivende i forhold til privatøkonomien. Har man det sådan, skylder man hurtigt endnu flere penge væk," siger Carsten Holdum til Jyllands-Posten.

Rådene fra eksperterne er tværtimod, at man straks tager ansvar: Det er næsten altid den bedste løsning at sælge bilen og sommerhuset og skrue kraftigt ned for forbruget i tide end at komme i nærheden af at sætte boligen på tvangsauktion.

Jens Lunde vurderer over for avisen, at omkring hver femte boligejer i dag skylder mere, end boligen er værd, når man medregner omkostningerne ved en handel - men antallet af tvangsauktioner de kommende år afhænger i højere grad af ledigheden.

Så længe man har sit job og ønsker at blive boende, er det ikke i sig selv katastrofalt, at huset er blevet mindre værd. Først i det øjeblik indtægten falder drastisk, så er det for alvor et problem, at boligmarkedet står næsten stille, og at priserne ikke længere går opad.

Nykredit anslår, at der i år sendes 4.500 boliger på tvangssalg, og at antallet af tvangsauktioner næste år stiger til 6.000 - under forudsætning af, at ledigheden stiger til 150.000 fra de nuværende 82.000 arbejdsløse. Tilbage i begyndelsen af 1990erne røg der helt op til 15.000 boliger på tvangsauktion om året, men dengang var ledigheden også mere end dobbelt så høj som prognosen for 2010.