140.000 boligejere er nu insolvente

En hastigt stigende gruppe af boligejere sidder i et hus eller en lejlighed, der er købt for betydeligt mere, end den er værd ved en handel i dag.

Alene i årets første tre måneder har yderligere omkring 40.000 boligejere ikke dækning for boliglånet i boligens værdi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Helt op mod 140.000 danske familier ville stå tilbage med stor gæld, hvis de blev presset til at sælge deres bolig her og nu. De er teknisk insolvente, eftersom de har købt deres nuværende bolig for en pris, der er betydeligt højere, end den kan sælges til i dag.

Det viser en beregning, som Sydbank har udarbejdet for Berlingske Business. Chefanalytiker Christian Hilligsøe Heinig siger, at der især på det sidste er kommet mange flere, som er teknisk insolvente. Det skyldes at prisen på alle former for fast ejendom er faldet betydeligt i den første del af 2009.

»Alene i årets første kvartal er 40.000 blevet insolvente. Det vil sige, at de ikke længere kan sælge deres bolig til den pris, de har købt boligen for. Det er den største tilgang, der er set i årtier, og i hvert fald under den aktuelle nedtur på boligmarkedet,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

At antallet af økonomisk hårdt pressede boligejere vokser med ekspresfart skyldes, at en af de værste storme i mands minde har raset over boligmarkedet.

»Det er i hovedstadsregionen, at langt de fleste insolvente boligejere befinder sig. Mere end en tredjedel bor enten i København by eller i Københavns omegn. Alene 30.000 af disse stammer fra det københavnske ejerlejlighedsmarked,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Ikke så slemt i provinsen

Ses der på provinsen, er områder som Nordjylland, Sydjylland og Vestjylland – endnu – gået næsten helt fri for at have insolvente boligejere. Men provinsen er på det sidste begyndt at blive ramt af faldende priser på boliger, og også her vil der være et stigende antal, der kommer i klemme over det kommende års tid.

#embed#

Det er dog langt fra alle boligejere, som er insolvente, selv om deres bolig er faldet i pris. Mange har således har stillet med store udbetalinger ved køb eller afviklet så meget gæld i boligen, at de fortsat har stor friværdi.

Det betyder, at antallet af boligejere, der er teknisk insolvente i klassisk forstand, er mindre end 140.000 personer.

»Men præcist, hvor mange der er af slagsen, kan ikke slås fast med større præcision,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Men en ret stor gruppe har de senere år købt boliger til priser, der er 25 procent over det aktuelle niveau. Det gælder især for dem, der købte på toppen for to til tre år siden, og som bor i København eller Nordsjælland. Også ejere af lejligheder er tungt repræsenteret i denne kedelige gruppe.

»Det er dog værd at huske på, at for langt den største del af de danske boligejere, er der endnu ikke tale om nogen dramatisk udvikling. Boligformuer og friværdier er stadig store mange steder. Som helhed har danskerne ikke lånt helt op til skorstenen. Det er en mindre gruppe,« siger Christian Hilligsøe Heinig.