Færre tvangsauktioner i marts

I marts blev der bekendtgjort 245 tvangsauktioner mod 320 måneden før. Men det er for tidligt at erklære krisen på boligmarkedet overstået.

Billedet af boligmarkedet ser lidt lysere ud med faldet i antallet af tvangsauktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et fald på 23 procent, når der er korrigeret for sæsonudsving. I faktiske tal var der 255 tvangs-auktioner i marts mod 297 måneden før.

I forhold til marts sidste år er det faktiske antal tvangsauktioner steget med 42 procent. Kilde: Danmarks Statitistik.

Efter nogle meget omskiftelige måneder med skiftevis stigninger og fald er antallet af tvangsauktioner dermed tilbage på niveauet fra juni-juli - men stadig markant højere end i begyndelsen af 2008.

"De lavere renter bør alt andet lige give boligmarkedet ny luft, der gør, at man måske kan sælge huset på normalvis frem for en tvangsauktioner, og i visse tilfælde vil man måske kunne finde en løsning, så man kan blive siddende i boligen. Her spiller der imidlertid også ind, at kreditpolitikken er blevet strammet op i den finansielle sektor over en bred kam, således at det til trods for lavere renter er blevet vanskeligere at få adgang til kapital," siger seniorøkonom Mikkel Høegh fra BRFkredit.

Derfor - og som følge af den økonomiske opbremsning, og fordi en tvangsauktion er en langsommelig proces - forventer økonomerne da også, at antallet af tvangsauktioner vil stige den kommende tid.

Også Danske Banks privatøkonomiske ekspert Las Olsen hæfter sig ved den stigende disponible indkomst for de familier, der ikke bliver ramt af ledighed, som følge af faldende skatter og renter: Den modelfamilie, som banken beregner den slags ud fra, står til en fremgang i rådighedsbeløbet på omkring 2.000 kroner måneden både i år og til næste år.

Men det er altså ledigheden, som i høj grad styrer antallet af danskere, der bliver tvunget til at opgive boligen:

"Vi forventer, at arbejdsløsheden bliver ved med at stige langt ind i 2010, og dermed er der også udsigt til flere tvangsauktioner," skriver Las Olsen i en kommentar til tallene fra Danmarks Statistik.

Historisk set er der tale om et meget lavt niveau for, hvor mange danskere der må gå fra hus og hjem. 

Siden statistikkens start i 1979 var det laveste antal tvangsauktioner i 2006, hvor der i gennemsnit var 103 pr. måned, mens det højeste var i 1990 med i gennemsnit 1.695 pr. måned. Kilde Danmarks Statistik.

Det største fald i antallet af tvangauktioner har fundet sted i hovedstadsområdet - fra 91 til 61 - mens der er i Nordjylland er tale om en stigning fra 31 til 51. Alle andre områder i landet har oplevet mindre fald.