Går min fars arv kun til min stedmor?

Når en forælder gifter sig igen, slår arveloven ikke altid til.

Foto: Linda Kastrup. vælger mange at gøre, fordi længstlevende ægtefælle økonomisk ofte har brug for det.
Læs mere
Fold sammen

? Min far blev skilt fra min mor, da jeg var 3 år, og han fandt derefter en anden kone. De har fået et barn sammen nogle år senere. Nu har jeg så tænkt over, hvordan fordeling af arven kommer til at foregå, når min far engang forlader os.

Min far siger, at min stedmor jo nok vil få al arven til at starte med, men problemet opstår jo så ved det faktum, at jeg ingen relation har til min stedmor. Hvilket vil betyde, at når hun går bort, vil alt, der kunne være til overs fra min far, så kunne gå til hendes egen søn, min halvbror.

Skal der et testamente til, hvis min far gerne vil have, at jeg får del i arven, uden at det hele går til min stedmor og derefter kun til hendes søn? Gør det nogen forskel, hvad vores alder er i relation til alt det her?

Med venlig hilsen M.

! Når din far dør, skal arven fordeles enten efter testamente, hvis han har lavet et, og hvis ikke, da efter arvelovens regler. Som søn har du altid krav på at modtage arv efter din far, men han kan i et testamente begrænse den, for eksempel til fordel for en ægtefælle. Det vælger mange at gøre, fordi længstlevende ægtefælle økonomisk ofte har brug for det.

Når din far dør, skal der skiftes med dig. Du kan dog godt tillade din stedmor at sidde i uskiftet bo, men i så fald bør du træffe nærmere regler om betingelserne herfor. Giver du ikke en sådan tilladelse, så skal du arve din far. Har han ikke lavet testamente, vil det, der falder i arv efter ham, blive delt med halvdelen til hans ægtefælle og den anden halvdel fordeles mellem hans to børn. Jeres alder gør ingen forskel.

Du skal være opmærksom på, at hvis din far og hans ny ægtefælle har fælleseje, så vil der ved din fars død ske en opgørelse af midlerne. Hvis de begge ejer mere, end de har som gæld, så deles nettoformuen i to. Den ene halvdel tilhører længstlevende ægtefælle, mens den anden tilhører afdøde og falder i arv. Hvis din stedmor f.eks. ejer 100.000 kroner netto og din far f.eks. ejer netto 2,9 mio. kroner, så er der samlet tre millioner kroner. De 1,5 mio kroner tilhører din stedmor. De andre 1,5 mio. kroner går i arv med 750.000 kr til din stedmor og 375.000 kr til din bror og 375.000 kroner til dig selv.

Ofte vil der derudover være betydelige midler som pension eller forsikringssummer, der kommer til udbetaling. De vil som udgangspunkt gå til ægtefællen og ikke indgå i den fordeling, jeg har nævnt foran.

Det er et følsomt emne, men der kan være god grund til at drøfte det. Derfor synes jeg, du skal overveje at tage en snak med din far. Det er ikke sikkert, han har tænkt på, at han ved testamente (eventuelt sammen med en ægtepagt) kan træffe nogle valg, som han måske ønsker – men blot ikke har taget fat på. Men husk nu, at emnet er meget følsomt og du kan risikere at såre din far eller sætte ham i forlegenhed, så du skal tænke dig om.

Hvis det kan hjælpe, må du gerne vise ham mit svar og så hilse fra mig og sige følgende: Jeg ved – helt generelt – at et spørgsmål som dette i alt for mange tilfælde ikke bliver taget op i tide. Når jeg behandler dødsboer, giver det ofte udslag i problemer, som afdøde ikke har forudset og langt mindre ønsket. Derfor råder jeg helt generelt til, at emnet tages op på den ene eller den anden måde. Ofte vil det kunne være en hjælp at tage en advokat med til en sank, fordi advokaten ikke har følelser i klemme og samtidig vil kunne vejlede om de (mange) muligheder, der findes for at gøre det bedre end det, der følger af arveloven og forsikringsaftaleloven.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk