Hvorfor er arvesager så forvirrende?

At behandle et dødsbo kan være indviklet. En bobestyrer kan fritage arvinger for besværet - og risikoen for at hæfte for gæld.

Et dødsbo kan være meget vanskeligt at overskue for arvingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Jeg er forvirret over de forskellige ord og betegnelser i forbindelse med dødsfald og arv.

Hvad er offentligt skifte? Er der noget, der hedder privat skifte? Hvornår bruger man eller skal man bruge en offentlig advokat eller en almindelig advokat eller slet ingen?

Er der andre ord og begreber, som indgår ved dødsfald og arv, som jeg burde kende?

Med venlig hilsen L.

! Tak for dit spørgsmål. Du beder om et lynkursus i arve- og dødsboret, og det ligger desværre uden for avisens rammer. Indenfor rammerne kan jeg svare dig følgende:

I gamle dage sondrede man mellem privat skifte og offentligt skifte. I dag kaldes et offentligt skifte for bobestyrerskifte.

Bobestyrer kan være en advokat, der er autoriseret af skifteretten, eller en advokat, der er indsat som bobestyrer i et testamente eller valgt af arvinger.

Et argument for lade boet skifte som offentligt skifte har efter de gamle regler været, at arvinger derved kunne slippe for at skulle vedgå afdødes gældsforpligtelser. Hvis arvingerne skiftede privat, overtog de afdødes gældsansvar - ofte mere eller mindre i blinde. Efter de nugældende regler skal arvingerne ikke længere vedgå gældsansvaret, hverken ved privat skifte eller ved bobestyrerskifte. Der gælder dog nogle særlige hæftelsesregler ved privat skifte, som kan føre til, at arvingerne kan komme til at hæfte personligt og solidarisk for afdødes gæld - for eksempel hvis arvingerne deler boet uden at sørge for, at afdødes gæld bliver betalt.

Skiftes boet ved bobestyrer, kan arvingerne aldrig komme til at hæfte personligt og solidarisk for en ubetalt gældspost, idet det påhviler bobestyreren at sørge for, at al gæld, som er anmeldt i boet, bliver betalt. Der gælder en undtagelse, hvis en arving har påtaget sig at hæfte, f.eks. ved at bestille begravelsen – det er en del mennesker kommet i klemme på. Så før du gør det, skal du være sikker på, at der er penge i boet.

Viser det sig, at boet er insolvent, kan de privatskiftende arvinger gøre brug af udbakningsreglen. Den fører til, at arvingerne som regel kan slippe ud af hæftelsen ved at tilbagelevere den modtagne arv.

Et godt alternativ til et bobestyrerskifte er, at arvingerne skifter boet privat, men med bistand af en advokat, der klarer bobehandlingen. Så er arvingerne fri for at studere arveret og sætte sig ind i de mange spørgsmål, der skal tages stilling til.

Der gælder nogenlunde de samme regler, som hvis der var tale om et bobestyrerbo. Der er dog den forskel, at advokaten for de privatskiftende arvinger hele tiden er nødt til at sørge for, at samtlige arvinger er enige i samtlige dispositioner. Der kan således ikke træffes beslutninger hen over hovedet på den enkelte arving, som i realiteten har en vetoret. I bobestyrerboer har bobestyreren mulighed for at træffe beslutninger, som arvingerne ikke er enige i, og bobestyreren kan endog tilsidesætte arvingernes beslutninger, hvis han eller hun finder, at disse beslutninger er åbenbart uhensigtsmæssige eller strider mod nogens ret.

Prisen for behandlingen af et dødsbo er normalt det samme, hvad enten advokaten berigtiger boet som bobestyrer eller som advokat for de privatskiftende arvinger.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk