Carina Christensens påstand blæser i vinden

Carina Christensen siger, at SFs plan om at skabe 10.000 arbejdspladser ved at bygge havvindmøller ikke skaber job i Danmark - men derimod i Polen. Lodret forkert, siger ekspert og organisationen Vindmølleindustrien.

Såvel industrien som eksperter er enig med SF i, at en havvindmøllepark ved Kriegers Flak vil skabe tusinde arbejdspladser herhjemme, selv om de Konservatives politiske ordfører, Carina Christensen, afviste i går det. Vindmøllepark ved Langelinie, Københavns Havn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

De Konservative tror ikke på Villy Søvndals plan om at skabe nye, grønne arbejdspladser i Danmark. SF-lederen vil fremrykke en investering på ti mia. kr. i en havvindmøllepark ved Kriegers Flak, som »kan skabe 10.000 arbejdspladser i byggeperioden,« sagde Søvndal i går.

Den plan sablede politisk ordfører Carina Christensen (K) straks ned i en pressemeddelelse under overskriften »Villy vil skabe nye job - i Polen«.

»Det lyder godt med så mange arbejdspladser, hvis det tal virkelig holder - men problemet er bare, at langt, langt hovedparten af de 10.000 arbejdspladser kommer til at gå til lande som Polen. Det kan godt være, at der kommer nogle danske arbejdspladser til entreprenørarbejde og andet, men jeg tror maksimalt, at 1.000 af dem bliver danske. Langt fra 10.000,« skrev Carina Christensen.

Men vil 200 kæmpe havvindmøller kun skabe 1.000 danske arbejdspladser? Og vil polakkerne snuppe de sidste 9.000?

Danske producenter står stærkt

Nej – og nej, vurderer Poul Houmand Andersen, professor ved forskningscentret DoGE på Aarhus Universitet, der bl.a. forsker i vindmølleindustrien. For hverken Polen eller andre lande har virksomheder, der kan udkonkurrere danske leverandører:

»SF har mere ret end Carina Christensen. Det er rigtigt, at vindmølleindustrien er blevet stærkt globaliseret, og i de seneste to-tre år er et par af verdens største producenter og underleverandører vokset frem i Kina. Men der er meget stor forskel på almindelige landvindmøller og så havvindmøller. De er langt større og har helt andre komponenter, fordi de udsættes for langt større belastninger, som de asiatiske leverandører ikke kan levere. Danske producenter og underleverandører af havvindmøller står meget stærkt, så det er rigtigt, at de arbejdspladser, som skabes ved at investere i havvindmøller, primært vil tilflyde Danmark,« siger han.

Vindmølleindustrien: Giver mange job herhjemme

Organisationen Vindmølleindustrien undrer sig over Carina Christensens påstand:

»Opgaven skal selvfølgelig i udbud først, men indtil nu har den danske vindmølleindustri været de skarpeste til at få opgaverne på havvindmøller. Så derfor er hendes påstand ikke rigtig. Og Polen er helt skævt, vi ser ikke nogen polsk vindmølleindustri, slet ikke til havvindmøller,« siger økonom Sune Strøm fra Vindmølleindustrien.

Her vurderer man, at to tredjedele af de job, Kriegers Flak-møllerne vil skabe, havner i Danmark, og baserer det på DONGs erfaringer fra Anholt-parken. Dér var alle opgaver i udbud, og to tredjedele af dem blev vundet af danske virksomheder. Og Energistyrelsen har beregnet, at Anholt-parken vil skabe 8.000 flere job herhjemme i 2012 og 2013.

Hverken Vindmøllerindustrien eller professor Andersen ved, om Kriegers Flak skaber præcis 10.000 job. Men størstedelen af de job, der skabes, vil havne i Danmark, siger de. Til det siger Carina Christensen:

»Jeg snakkede med flere i vindmølleindustrien i går, som siger, at mange af opgaverne meget ofte går til udenlandske arbejdspladser. Disse mennesker vil selvfølgelig ikke have deres navn frem. Derfor er det bare en høflig opfordring til Villy om, at han forklarer, hvordan han kan garantere, at investeringen giver 10.000 job.«

Hvad så med de 1.000 arbejdspladser, du nævner i din pressemeddelelse?

»Det er bare, hvad jeg tror. Jeg tror, at rigtig meget vil blive lagt i udlandet.«