Pia K.s »lille« tomatgartneri er Danmarks største

Pia Kjærsgaard fortalte søndag aften på TV om et »lille« tomatgartneri med 30 medarbejdere, som må fyre fem, hvis S-SFsplan om 12 minutter mere bliver en realitet. Men passer det?

Foto: Brian Bergmann

Flere medarbejdere på det fynske gartneri Alfred Pedersen og Søn, som hvert år producerer tonsvis af »Katrine og Alfreds tomater«, var noget forundrede, da de søndag aften blev trukket ind i valgkampen.

I en ophedet partilederrunde på TV 2 smed Pia Kjærsgaard (DF) pludselig en anekdote på bordet, fra da hun 11. maj 2010 besøgte gartneriet. Samme dag som S og SF lancerede idéen om, at danskerne skal arbejde 12 minutter mere om dagen.

»Da var jeg til møde på et lille gartneri på Fyn, et tomatgartneri. De var dybt frustrerede over at høre det fra jer. Det var en mellemstor virksomhed, et par og tredive medarbejdere. De sagde »hvis det her bliver til virkelighed, så er vi nødt til at fyre fem medarbejdere, for det kan vi simpelthen ikke, vi har ikke råd til det,« sagde Pia Kjærsgaard i TV for at advare om, at S-SF planen direkte kunne skade virksomhederne.

Men husker hun rigtigt? Eller risikerer hun, som Villy Søvndal gjorde med sine 20 plejehjemsbesøg i seneste valgkamp, at overdrive for at få den virkelige verden til at passe i den politiske?

En anderledes virkelighed

Berlingske Faktatjek har ringet til Mads Pedersen, direktør på Gartneriet Alfred Pedersen. Han var noget overrasket over måden, Pia Kjærsgaard omtalte virksomheden på:

»Der er både noget faktuelt rigtigt og forkert i det, hun siger. Hun spurgte ganske rigtigt, om vi ville være nødt til at fyre nogen. Jeg sagde, at hvis de medarbejdere, jeg har, arbejder 12 minutter mere med samme effektivitet, så kunne jeg forestille mig, at det måske var fem medarbejdere, jeg kunne undvære,« siger Mads Pedersen.

Så han vurderede faktisk, at S-SFs plan kunne koste fem arbejdspladser på stedet. Men, tilføjer han så. Gartneriet er ikke et lille tomatgartneri med 30 medarbejdere, men tværtimod landets største af sin slags:

»Vi er 120-125 medarbejdere, så det kommer jo til at se noget anderledes ud. Så når hun siger, at vi er 30 medarbejdere, kommer det til at lyde som om, at det er en stor del af vores medarbejdere, vi skal af med. Men det er altså taget ud af en forkert kontekst, for vi er 120-125 medarbejdere. Så det er faktuelt forkert, at vi er 30 medarbejdere,« bekræfter Mads Pedersen.

Pia Kjærsgaard afviser blankt, at hun bevidst omtalte gartneriet som et lille et for at gøre følgerne af S-SFs planer værre:

»Sådan huskede jeg det. Hvis han har følt, at hans store virksomhed er blevet minimeret, så er jeg da ked af det. Men essensen i det hele var, at det vil betyde fyringer i private virksomheder over hele landet, hvis vi skal have 12 minutters arbejde mere.«

Kan det virkelig passe:

Påstand

»Da var jeg til møde på et lille gartneri på Fyn, et tomatgartneri. De var dybt frustrerede over at høre det fra jer. Det var en mellemstor virksomhed, et par og tredive medarbejdere. De sagde »hvis det her bliver til virkelighed, så er vi nødt til at fyre fem medarbejdere, for det kan vi simpelthen ikke, vi har ikke råd til det«

Pia Kjærsgaard om præsentationen af S-SFs 12 minutter i partilederrunde på TV 2, søndag aften.

Fakta

Pia Kjærsgaard husker både rigtigt og forkert. Direktøren på tomatgartneriet Katrine og Alfreds Tomater i Odense vurderede ganske rigtigt over for Pia Kjærsgaard, at S-SFs 12 minutter kunne føre til afskedigelse af fem medarbejdere. Men gartneriet er ikke lille – det har 120 medarbejdere. Derfor får Pia Kjærsgaards beskrivelse af S-SF planens betydning for gartneriet til at virke noget større, end den reelt er.