500 kroner per gang eller om året for at gå til lægen?

Søvndal tolker Lars Barfoed helt forkert, mener De Konservative.

Søvndal tolker Lars Barfoeds helt forkert, mener De Konservative Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Da Villy Søvndal mandag formiddag præsenterede S og SF’s samlede valggrundlag gik han til angreb på et forslag fra Lars Barfoed og De Konservative:

»Den konservative formand, Lars Barfoed, er meget moderat, tror jeg selv han vil sige, ved at foreslå, at det kun skal koste 300-500 kroner per lægebesøg,« sagde Villy Søvndal.

Men mener Lars Barfoed og De Konservative virkelig det? Vil K kræve helt op til en plovmand for et lægebesøg?

Formentlig ikke. Søvndal tolker Lars Barfoeds helt forkert, mener De Konservative;

»Jeg har aldrig foreslået, at det skal koste mellem 300 og 500 kroner at gå til sin læge. Det, jeg har sagt, er at det kunne være en ide at indføre en form for brugerbetaling, men at man så kunne sætte et loft over. Og det kunne for eksempel være et loft på 300-500 kroner om året. Altså at man aldrig ville kunne komme til at betale mere end det. Men det her viser bare, at det er enormt svært at kommunikere den slags. Vi har jo ikke lagt os fast på noget, og derfor var beløbet også bare et eksempel. Jeg ved ikke, om det skal ligge der. Vi vil netop have en kommission til at se på det, for at få nogle bud på, hvordan det kan skrues sammen,« siger Lars Barfoed.

Hvad synes du om Villys citat?

»Jeg går ud fra, at Villy har misforstået noget, og at det er derfor, han siger det. Jeg har i alle tilfælde aldrig kommet med det forslag.«

Det stemmer godt overens med det, Lars Barfoed sagde til Ældre Sagens medlemsblad i maj i år, hvori Barfoed lancerede idéen om brugerbetaling hos lægen første gang. Dér stod Barfoed citeret for at sige:

»De mest udsatte i samfundet skal ikke opleve nogen ekstra belastning, fordi vi laver brugerbetaling. Det er den slags, man må finde løsninger på. Man kunne forestille sig, at de dårligst stillede får en slags frikort til lægebesøg,« lyder det fra ministeren, der samtidig foreslår, at der sættes et loft, så ingen kommer af med mere end 500 kroner om året for besøg hos lægen.

Berlingske Faktatjek spurgte ved middagstid mandag Villy Søvndal, hvor han havde oplysninger om Lars Barfoeds 300-500 per lægebesøg fra. Han henviste til en artikel i mandagens BT, hvori Barfoed bliver spurgt om, hvad et lægebesøg skal koste, og Barfoed svarer:

»Det har vi slet ikke lagt os fast på.«

Men hvis du nu skulle prøve at være konkret, spørger journalisten:

»'Man kunne sige 300 eller 500 kr. – eller hvad ved jeg – så man ikke kommer til at betale for meget, hvis man har langvarige eller kroniske sygdomme. Det er også rimeligt, at folk med lav indkomst slet ikke skal betale noget,' siger Lars Barfoed, som først skal se en kommissions konklusioner, før han vil sætte en nøjagtig pris på,« skrev BT.

På den ene side kan artiklen læses sådan, at Barfoed faktisk vil tage 3-500 kroner for et lægebesøg, på den anden side tager Barfoed rent faktisk en stribe forbehold og ender med at sparke spørgsmålet over til besvarelse af en kommission.

Set i forhold til, hvad partilederen for De Konservative tidligere har udtalt, synes Søvndals udlægning meget håndfast, ikke ulig de skræmmekampagner, Rød Blok selv mener at være udsat for fra regeringens side. Villy Søvndahls personlige rådgiver vendte senere tilbage med en kommentar per mail:

»Jeg ved ikke, hvad Lars Barfoed tidligere har haft af holdninger, men i dag siger han til BT, at et lægebesøg skal koste mellem 300 og 500 kroner. Det kan alle og enhver se ved at slå op i avisen. Hvis han har skiftet mening i løbet af dagen, eller måske er blevet misforstået, så vil jeg kun glæde mig over det, for jeg synes det skal være gratis at gå til lægen, når man er syg,« siger Villy Søvndal.

Senere på eftermiddaggen skærpede SF imidlertid tonen. Partiets sundhedsordfører Jonas Dahl anklager nu direkte Lars Barfoed for at være »en kylling på vild flugt fra sine egne udtalelser.«

Med henvisning til Lars Barfoeds udtalelse i BT siger han:

»Det kan jeg kun tolke sådan, at det i Barfoeds univers er en mulighed, at et lægebesøg kunne koste 300 eller 500 kr. Det svarer til mellem 30 og 50 kr. i minuttet, hvis en gennemsnitlig lægekonsultation varer 10 minutter. Det er jo helt vanvittigt. Det kan godt være at Lars Barfoeds omgangskreds kan betale dét. Men for almindelige børnefamilier og ældre vil det være en stor udskrivning. Man kan jo sagtens love danskerne kæmpe skattelettelser, hvis man så kradser pengene ind i brugerbetaling på den her måde.«

Sådan kan en artikel i medierne medføre, at politiske modstandere kan blive ved at angribe en politiker for noget, han efter eget udsagn ikke mener.