Virksomheder har medvind både ude og hjemme

Langt om længe begynder det nu for alvor at lysne for de danske virksomheder, som mærker et stigende salg flere steder. Der er ikke tale om noget brag af en udvikling, men en fornuftig og solid fremgang, hedder det fra flere topchefer.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Familievirksomheden C.C. Jensen, der har hovedkontor i Svendborg på Fyn, oplever lige nu den største økonomiske medvind i flere år.

Virksomheden er førende inden for produktion af filtre til rengøring af olie i eksempelvis vindmøller og skibsmotorer, hvilket sparer naturen for mange tusind liter olie hvert år.

Alene i år er salget steget med 15 procent, og dermed er virksomheden et godt eksempel på, hvad der sker i store dele af dansk erhvervsliv lige nu: Salg og indtjening er på vej op. Beskæftigelsen følger langsomt men sikkert efter.

»Væksten i vores omsætning i år er pænt større end ventet og skyldes ikke kun et større salg herhjemme. Vi sælger også mere i udlandet, hvor vi henter mere end 85 procent af vores omsætning,« siger Stig Due, der er administrerende direktør for C.C. Jensen, som omsætter for 350 millioner kroner årligt og beskæftiger omkring 300 medarbejdere.

En del af fremgangen for virksomheden hænger sammen med, at dollaren er steget med seks procent over for den danske krone siden nytår og med 15 procent over det seneste år.

Det gør danske varer betydeligt billigere i USA. Eller også giver det danske virksom-heder flere indtægter, når de veksler dollar til danske kroner nede i banken. Det er således lidt sjovere at få 6,6 kroner pr. dollar som nu end 5,75 kroner for ét år siden.

»Men det forklarer ikke det hele. For fremgangen er bredt fordelt også på lande som Holland, Storbritannien, Spanien og Tyskland. Vores produkter er noget, der sparer omkostninger hos vores kunder, så de ser en god investering i at købe vores produkter, også selv om prisen på olie er faldet,« siger Stig Due.

Han tilføjer, at der også er steder, hvor det går lidt langsommere end før. Det er eksempelvis tilfældet for virksomhedens datterselskaber i Kina og Grækenland. Men det er ikke nok til at ødelægge det samlede billede, som er positivt.

Det stigende salg har allerede ført til større beskæftigelse, og mere af samme slags er på vej.

»Vi har lige ansat tre nye svejsere. Nu er det noget nær livsfarligt at udtale sig om omsætningen i fremtiden, men holder den fremgang, vi har set først på året, skal vi da ansætte endnu flere,« siger Stig Due.

Hos DI siger cheføkonom Klaus Rasmussen, at de fleste danske eksportvirksomheder nyder godt af, at den danske krone er faldet stort kurs i år. Men lønudviklingen herhjemme har i flere år også ligget under udlandets. Det har skabt en bedre konkurrenceevne, som sætter skub i eksporten.

Den lave rente og de faldende priser på olie og andre råvarer er også med til at trække væksten op på de store eksport- markeder, sådan at virksomhederne nemmere end før kan sælge mere.

Oven i det er både beskæftigelsen og real- lønnen i Danmark inde i en gunstig udvikling. Over de seneste to år er beskæftigelsen steget tæt ved 55.000 personer herhjemme. Samtidig er lønnen steget betydeligt mere end inflationen, hvilket trækker reallønnen op.

»Det stimulerer det private forbrug, hvilket er til gavn for de virksomheder, der producerer forbrugsvarer til hjemme- markedet,« siger Klaus Rasmussen, som venter, at beskæftigelsen stiger med 20.000 i år og andre 20.000 til næste år.

»Der er kommet et sted mellem 3.000 og 4.000 nye job om måneden indtil videre i år, og den fremgang venter vi fortsætter, men i et lidt mere afdæmpet tempo et godt stykke tid endnu,« siger Klaus Rasmussen.

Det er især i Sverige og Tyskland, som er Danmarks to vigtigste eksportmarkeder, at det går bedre, men der er nu også en solid fremgang i Spanien og store dele af Østeuropa. Derimod går det knap så godt i Frankrig og Italien, og det er da også hovedårsagen til, at Den Europæiske Centralbank (ECB) for nylig nedjusterede sine skøn for væksten i de 19 eurolande en smule.

Klaus Rasmussen siger, at der endnu ikke er tale om noget brag af et opsving, men dog en vækst herhjemme på tæt ved to procent til næste år, hvilket vil være noget af det største i flere år.

Administrerende direktør Carsten Toft Boesen fra den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras er en af de virksomheder, der nyder godt af de gode tider.

Virksomheden beskæftiger 1.425 medarbejdere og omsætter for tæt ved én milliard kroner, og det er især i Sverige, at salget stiger. Men der er så meget gang i forretningen på andre markeder, at virksomheden regner med at skulle ansætte flere medarbejdere.

»Der er en personaleomsætning her på omkring ti procent om året, så alene for at fastholde et uændret antal medarbejdere skal vi ansætte en del. Men vi regner med at ansætte omkring 150-200 i år, sådan at vi samlet set bliver lidt flere. Langt de fleste er højtuddannede ingeniører,« siger administrerende direktør Carsten Toft Boesen. Han venter, at virksomheden, som er ejet af de ansatte og en fond, vil give et overskud på 50 millioner kroner i år.

Også hos COWI er der fremgang og bedre tider at spore.

»Alt, hvad der har med infrastruktur og især veje, jernbaner, letbaner med videre at gøre, går rigtigt godt. Det driver meget af fremgangen i vores forretning, som vi venter vokser med tæt ved fem procent i år målt på omsætning,« siger administrerende direktør Lars Peter Søbye.

COWI omsætter for et sted mellem 5,6 og 5,7 milliarder kroner årligt og beskæftiger lidt over 6.300 medarbejdere, hvoraf de 2.500 er ansat herhjemme.

»Men vi venter at ansætte flere i år. Hvor mange, der bliver tale om, er svært at sige, men vi ansætter løbende flere,« siger direktøren.

Han tilføjer, at det er vigtigt, ikke alene for COWI, men for hele samfundet, at der fastholdes en klar og langsigtet linje inden for de store investeringer i infrastruktur herhjemme og eksempelvis med Femern Bælt-forbindelsen og Togfonden.

»Det har nemlig betydning for, hvor folk bosætter sig, og hvor virksomheder vælger at etablere sig. Så hvis man skaber usikkerhed om store projekter som disse, så vil det føre til, at mange forholder sig afventende og ikke tør sætte nye projekter i gang.«

COWI har også store aktiviteter i bl.a. Sverige, Norge og USA, og Lars Peter Søbye siger, at det går bedre flere af disse steder og især i vores nordiske nabolande, fordi der også her satses stort på mere infrastruktur.

»Tingene kommer ikke af sig selv. Vi mærker også en hård konkurrence. Men Sverige og Norge er nogle af de steder, hvor vi venter at vokse i de kommende år.«