Ordreboom får optimismen til at boble

Der er klar optimisme og fremgang at spore hos de store danske virksomheder. Det viser svar fra 187 chefer i Toplederpanelet.

Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Større omsætning, masser af nye ordrer og stigende overskud. Optimismen bobler hos Danmarks største virksomheder, hvor et klart flertal venter, at bedre tider nu langt om længe er i sigte. Af samme grund planlægger en stor del af erhvervslivet at ansætte flere medarbejdere og skrue op for investeringerne i nye maskiner og bygninger, ligesom langt flere end før også vil sætte flere penge af til forskning og udvikling af nye produkter.

Det fremgår af svar fra 187 topchefer i store og mellemstore danske virksomheder, som indgår i Berlingskes Toplederpanel.

Hele 48 procent af topcheferne, der har svaret, venter stigende salg og omsætning i Danmark. Det er det højeste niveau siden begyndelsen af 2011. Da gældskrisen i Europa for et par år siden var på sit højeste, var der kun halvt så mange virksomheder, som troede på fremgang herhjemme. Kun otte procent venter en faldende omsætning i Danmark, hvilket er en tredjedel af niveauet, da krisen toppede. Der er også hele 59 procent af de adspurgte direktører, som venter større overskud. Det er det højeste niveau i Toplederpanelets historie, der går tilbage til begyndelsen af 2010.

Administrerende direktør Carsten Toft Boesen fra den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras er en af de virksomheder, der oplever fremgang.

»Sidste år steg vores omsætning med bare 0,5 procent. Men i år er der udsigt til en fremgang på nok seks procent. Det er rimeligt tilfredsstillende, men dog ikke en tocifret vækstrate,« siger Carsten Toft Boesen.

Det er især i Sverige, at salget går frem for Niras, som beskæftiger 1.425 medarbejdere og omsætter for tæt ved én milliard kroner. Men samlet er der så meget gang i forretningen, at virksomheden regner med at skulle ansætte flere medarbejdere.

Også administrerende direktør Stig Due fra Svendborg-virksomheden C.C. Jensen Holding ser optimistisk på fremtiden. Virksomheden er førende inden for produktion af filtre til rengøring af olie i vindmøller, skibe og mange andre steder, og det salg er alene i år steget med 15 procent.

»Det er mere end ventet og skyldes ikke kun et større salg herhjemme, men især i udlandet, hvor vi henter mere end 85 procent af vores omsætning,« siger Stig Due.

Cheføkonom Klaus Rasmussen fra DI er enig i, at det går bedre langt de fleste steder, og derfor tror han også, at de senere års optur for beskæftigelsen fortsætter.

»Der vil nok komme 20.000 flere job herhjemme i år og lige så mange til næste år, fordi det går bedre for virksomhederne,« siger Klaus Rasmussen.