Ingeniørerne er forsigtige optimister

Med stigende erhvervsinvesteringer er udsigterne fortsat lyse for ingeniørbranchen, men opsvinget er skrøbeligt, så rådgiverne er forsigtige med at hyre nye folk ifølge en ny konjunkturmåling.

Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi er optimister vedrørende ordrebeholdningen, men opsvinget er usikkert, så virksomhederne tør ikke ansætte folk endnu.«

Sådan opsummerer administrerende direktør Henrik Garver over for Berlingske Business en dugfrisk konjunkturmåling fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), der organiserer Rambøll, Cowi, Nireas, Grontmij og stort set alle andre tekniske rådgiverhuse.

I 2014 steg den samlede brancheomsætning omkring fire procent til 12 milliarder kroner - tallet omfatter indenlandsk salg og eksport fra Danmark, men ikke omsætning i de mange udenlandske afdelinger. Langt de fleste virksomheder venter ifølge målingen enten uændret eller stigende salg. Vest for Storebælt forudser hver syvende dog færre opgaver, men samlet tør branchedirektøren godt forudsige ny fremgang i år:

»Min mavefornemmelse siger, at vi vil lande omkring 12,5 milliarder kroner, altså en fremgang på cirka 500 millioner kroner. Et løst for 2016 er, at omsætningen vil stige med yderligere en halv milliard,« spår Henrik Garver.

Når ingeniørhusene venter stigende omsætning, hænger det sammen med, at danske virksomheder er begyndt at investere mere - i blandt andet kontorbyggeri og optimering af produktion og processer.

Mens omsætningen står til at vokse omkring fire procent i år, så venter Henrik Garver kun to-tre procent flere job - til 12.600-12.700 stillinger herhjemme efter et 2014, da beskæftigelsen steg fire procent til rekordniveauet 12.388 som omtalt af Berlingske Business i februar.

»Vi vil fortsat opleve en beskæftigelsesfremgang, men ikke i samme grad som sidste år. Der er fyldt op af personale, og nu skal der nogle ordrer ind for at holde bundlinjen,« siger Henrik Garver og henviser til usikkerheden om styrken og varigheden af det foreløbig svage opsving.

Den udenlandske beskæftigelse ligger på nogenlunde samme niveau som den hjemlige, altså på godt 12.000, men er sværere at forudsige, fordi den ofte bliver påvirket af opkøb, ikke mindst hos Rambøll, branchens suveræne førerhund med 12.300 ansatte på sin samlede, globale lønningsliste.

Ingeniørbranchen henter størstedelen af sin omsætnining fra at rådgive om bygge- og anlægsopgaver. Derefter kommer opdrag om energi og miljø.