Større eksport er på vej

Det er især i Danmark, at virksomhederne venter at sælge mere i år. Men eksporten står også til at stige pænt. Det viser svar fra 187 topchefer, som dermed flugter meget godt med, hvad andre også har vurderet.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Toplederne i danske virksomheder er optimister. Et massivt flertal venter nemlig både et større salg på hjemmemarkedet og en større eksport til andre lande.

Det flugter ganske fint med de seneste prognoser fra interesseorganisationer, banker og andre steder, som også spår fremgang i dansk økonomi. De fleste venter, at eksporten af industrivarer i år stiger med tæt ved fem procent og endnu mere til næste år. Salget af landbrugsvarer til andre lande ventes derimod at stige noget mindre, blandt andet på grund af faldende priser og vanskelige vilkår for salget i eksempelvis Rusland og Kina.

Også eksporten af tjenesteydelser, som især består af indtægter fra søtransport, vil med stor sandsynlighed kun stige moderat, fordi fragtraterne er under hårdt pres. Men samlet er der både i år og til næste år udsigt til nogenlunde gode år for eksporten.

Det gælder også for det private forbrug herhjemme, som ventes at stige med nok 1,5 procent i år og et par procent til næste år. Det private forbrug er den i særklasse største leverandør af nye job, så det er især denne fremgang, som ventes at trække beskæftigelsen op. Regeringen venter, at der kommer 22.000 nye job herhjemme i år, og at beskæftigelsen stiger med andre 27.000 personer til næste år.

Danmarks Nationalbank udsender onsdag i denne uge nye skøn for, hvordan de vurderer det går med dansk økonomi. Herfra plejer der at komme advarsler om, at det hele snart risikerer at komme til at rulle lidt for stærkt. Derfor er det nærmest blevet en vane for Danmarks Nationalbank at efterlyse en mindre stramning af finanspolitikken, så der ikke kommer mangel på arbejdskraft og lønpres eller faretruende boligbobler.

Dansk økonomi får da også for tiden tilført ganske kraftige stimulanser fra den lave rente, den faldende pris på olie, den svækkede kronekurs og en stigende realløn. Det burde sætte skub i økonomien, sådan som også topcheferne regner med vil ske.